maritbet girişmaritbet
İstanbul Finans Merkezi’nde en yüksek bina Emlak Konut GYO’ya ait!

İstanbul Finans Merkezi’nde en yüksek bina Emlak Konut GYO’ya ait!

İstanbul Finans Merkezi’nin mimarı Uğur Özgüven bölgenin ayrıntılarını açıkladı. Daha önce toplu konut alanı olan İstanbul Finans Merkezi’nde en büyük bina Emlak Konut GYO’ya ait olacak

 

İstanbul Finans Merkezi'nin mimarı Uğur Özgüven bölgenin ayrıntılarını açıkladı. Daha önce toplu konut alanı olan İstanbul Finans Merkezi'nde en büyük bina Emlak Konut GYO'ya ait olacak

İşte İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinin mimari ayrıntıları…

İstanbul'un kaderini değiştirecek vizyon projesi İstanbul Uluslararası Finans Merkezi için herkes birşeyler söyledi ve anlattı. Ama aynı zamanda bir görsel şölen olan projeyi daha önce mimarından dinlemediniz.

Proje hangi aşamada, ihaleler niye iptal oldu, inşaat neden başlayamadı ve ne zaman başlayacak, İstanbul'un finans merkezi neye benzeyecek?

Bu ve benzeri soruları Özgüven Mimarlık'ın patronu Uğur Özgüven, sahibinden.com Projeler için yanıtladı. Sahibinden.com projeler editörü Selma Şenol'a konuşan Uğur Özgüven, “Ataşehir kesinlikle Maslak olmayacak” dedi ve şu anda Şerifali'den Ümraniye'ye kadar herkesin Finans Merkezi'ni sattığını söyledi. İşte mimar Uğur Özgüven'in ifadeleriyle İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi.

Bankaların yerleri 5-6 yıl önce belli oldu

“Uluslararası Finans Merkezi için süreç yaklaşık olarak 1.5 yıl önce başladı. 5-6 yıl önce buradaki araziler Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbankası, BDDK ve SPK gibi kurumlara satılmış durumdaydı. Özel sektörden de 3 firma vardı, zaten onlardan biri geçtiğimiz haftalarda kendi yerini İş GYO'ya sattı. Bakanlar Kurulu tarafından ele alınan ve yapılanmasında Emlak Konut'un görevlendirildiği bir yerdi burası. Bizim de Zekeriyaköy ve Hoşdere'de bazı kentsel dönüşüm projelerimiz hayata geçmişti. Emlak Konut pek çok firmayla görüştükten sonra bizi bu göreve layık gördü.”

Bu proje ekonomide Türkiye'nin yerini değiştirecek

“Türkiye şu anda IMF verilerine göre dünyanın 16, Avrupa'nın ise 6 büyük ekonomisi ama yine aynı verilere göre finans merkezleri sıralamasında 71. Sırada. Kendi ekonomik durumuyla bağdaşan bir yerde değil. Nedeni ne olabilir? Fiziksel mekan yetersizliği… Bunu gidermeye dönük yatırım yapmak gerekiyordu. Bu proje işte bu açığı gidermeye yönelik.”

İstanbul gayri  resmi başkent

“Hep söylerim, Ankara Türkiye'nin resmi başkenti ama İstanbul gayriresmi başkenti. İş burada. Verginin yüzde 70'i buradan toplanıyor. Dolayısıyla finans merkezini İstanbul'da yapmanız gerektiği çok açık ve net bir konu. İstanbul'da da yer seçerken gerek ulaşımı gerekse sosyal çevreyi dikkate almanız lazım. Esenyurt'ta Kurtköy'de bunu yapamazsınız. “

Önceden burası toplu konut alanıydı

“Biz işi aldığımızda önce vizyon belirledik. Takımı kurduk. İş aşamalarını bölünmesi gerektiğini rapor ettik. Ataşehir daha önce toplu konut alanı olarak planlanmıştı. Sonradan bazı parseller bankalara satılmıştı. Toplu konut planı ile bir finans merkezi oluşturmak imkansızdı, plan yapılmalıydı. İlk aşamada master plan için takımı oluşturarak bu aşamayı tamamladık. Tüm projenin birbiriyle uyumlu olması üzerinde durduk. Baktığınızda bir binada 15. Katta yaşayanın konforunu sağlamak zor değil, bunu herkes yapar ama o bölgenin algısını değiştirecek bütünlüklü bir bakış açısının oturtulması gerekiyordu.”

“Altyapısı, çevresel faktörler, ulaşım tek tek ele alındı. Anadolu yakasında Bağdat Caddesi, sahil kesimleri hariç nefes alınacak bir yer yok. Ama bu projeyle Anadolu yakası nefes alabileceği geniş bir rekreasyon alanına da kavuşacak.”

İkinci bir Maslak istemiyoruz

“Projeyi yaparken sadece finans kuruluşlarını düşünmedik, orda yaşayacak insanları da düşündük. 7-24 yaşayan sosyal bir ortam yaratmayı hedefledik. Dünyada Newyork'ta doğal oluşmuş bir finans merkezi örneği var. Bizde ise güvenlik gibi nedenlerden dolayı etrafı tellerle çevrili finans kuruluşlarının olduğu bir Maslak örneği var, sokaklarında yürüyemezsiniz, yaşama uzak yerlerdir Maslak. İlk çıkış noktalarımızdan biri oydu, ikinci bir Maslak istemiyoruz. Burası insanların gezebileceği, alışveriş yapacağı, bisiklete binebileceği, kesinlikle yaşama dokunan bir yer olacak. İnsanlar buraya metroyla gelebilecekler. Binalarımızın yükselmesini prestij zannediyoruz, oysa böyle değil”

Anadolu yakasının silüetini değiştirecek bütünlüklü bir proje

“Türkiye'nin en yüksek binasını yapmak nasıl bir prestij kazandırır insana? Senden başka biri gelip 5 metre daha yükseğini yapsa ünvanın elden gidiyor. Biz böyle birşeyden ziyade Anadolu yakasından bakınca siliüeti değiştirecek, çevresindeki yapılarla bir bütün oluşturacak bir proje üzerinde çalıştık.” “Bir nevi yönetmeliğini çıkararak ordaki kurumların kendi planlarını yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiğini belirledik. Bütünlüğün sağlanması adına. Nereleri yayaya açık, otoparka nereden girilmeli gibi detaylar. Üçüncü aşamada buradaki tüm kurumlar mimarlık ve mühendislik raporlarına göre kendi parsellerini projelendirecekler. Tamamen Ataşehir'deki yapılaşmayı değiştirmek veya düzeltmek gibi bir amacı yok. Ama etrafındaki kütleleri projeyi hazırlarken gözönünde bulundurduk.”

En yüksek bina Emlak GYO'ya ait

“Her binanın 8 katlı bazaları var, bunlar kendi içinde geriye çekilmeli yapılar. İnsanın algılayabileceği yapılar bunlar, 3-5-8 katlı gibi algılanacaklar. 8 katlı podyum var, binaları birbirine bağlıyor, bodrumda servis araçları vs olacak. En yükseği 55 katlı binalar. Ortalama 18 katlı binalar. En yüksek bina Emlak GYO'ya ait.”

İlk etapta kimler taşınacak?

“Son duruma göre, İş GYO binasını yeni aldı, Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası'nın daha önceden yerleri hazırdı. Onlar taşınacaklar. Emlak Konut kendi yerini hasılat paylaşımı ile ihale edecek.” “3-4 bankadan bahsediyoruz ama çok fazla yer var burada, sonradan gelmek isteyenler için. Örneğin Ziraat'in iki kulesi var ama belki tek bir kule onun ihtiyacını karşılayacaktır. Henüz burada yerini alamayanlar için hala yerimiz var.”

Arsa sahiplerinden önemli terkler aldık

“Biz projeyi yaparken parsel sahiplerinden yüzde 50 terkler aldık, imar hakları sabit kalmak kaydıyla. Çünkü burda Anadoluy Yakası'nın kültür merkezini, kongre merkezini oluşturmamız gerekiyordu.Kreş, okul, itfaiye yapmamız gerekiyordu.”

Projede yerin üstünde trafik yok

“Çevresinde E5 ve TEM yolları var, bu yollara bağlayan bulvar üzerinde önemli iyileştirmeler yapıyoruz. Kendi içimizde 18 metrelik 4şerithalinde çalışan yollar var. Ama servis araçları, kasa araçları, bodrum kattan sevkiyat yapacaklar. Fimlerde örneğini gördüğünüz yer altı tünelleri var, pis su, kablolar için.”

İstanbul doğal bir müzeye kavuşacak

“Nezahat Gökyiğit Botanik Parkı var hemen yanıbaşımızda. İçinde her türlü bitki var. Eminim nüfusun yüzde 90'ı bu parkın varlığından haberdar değildir. Finans Merkezi projesiyle birlikte İstanbul doğal bir müzeye de kavuşmuş olacak.”

3. İhalede iş çözülür

“3. Bölge dediğimiz yerde konut, otel, konferans salonları var. Alt yapıda ise sevkiyat yolları, bağlantı kısımları var. Burası iki kez ihale edildi ama ihaleler iptal edildi. Yeniden ihaleye çıkarılacak. İlk ihalede belki süre yeterli değil, kolay değil, Türkiye'ni n en büyük işinden bahsediyoruz. İkincisinde tam anlaşılamamıştı belki ama artık süre yeterli gelmiştir diye düşünüyorum. Üçüncü ihale yapılacaktır ve bu da projenin startını oluşturacaktır”

Leed Silver sertifikası alınacak

Bankaların parselleriyle ilgili görüşmeler ise sürüyor. Herkesin projesi Silver Leed sertifikası almak zorunda bu arada. Çevre dostu bir proje olacak tümüyle.”

Cumhuriyetin 100. Yaşında 10 numara bir finans merkezimiz olacak

“ 3 milyon 200 bin metrekarelik bir inşaat alanından bahsediyoruz. 3.5 milyon metreküplük bir hafriyat bölgeden uzaklaştırılacak. Sadece hafriyat ve zemin işleri 2-3 yıl zaman alır. Dünyada finans merkezlerinin oluşması 6 ile 10 yıl gibi bir zaman almış. Tahminimce cumhuriyetin 100, yılında 10 numara işleyen bir finans merkezimiz olacak.”

Kadıköy'de Şerifali'de herkes bu projeyi satıyor

“Bu tarafta Ataşehir, Ümraniye, Kadıköy, Üsküdar ve Şerifali'de herkes Finans Merkezi'ni satıyor. Finans merkezine 7 dakika, 10 dakika uzaklıkta diye satış yapıyorlar. Bu proje çevrenin çehresini çok değiştirecek. Ankara'dan çok önemli bir çalışan nüfus buraya naklolacak. Ondan önemlisi bizdeki inşaat mantığı çok değişecek, insanlar farklı bakış açılarını bu projede yakalayacaklar.”

İnşaat süresi 5 yılı bulur

“ Projede yayalara açık durumda bulunan 500 dönümlük bir alan var. Yani burası kurtarılmış bölge olmayacak, yaşayan bir alan olacak. 4,5 milyar liralık bir yatırım. 5 yıllık inşaat süresi var, bana göre tek başına inşaat sektörünün lokomotifi olabilecek bir proje.”

İstanbul'un laleleri bile unutulmadı

“Yurtdışında finans merkezlerinde önünde resim çektirecek objeler vardır. Biz de kendine özgü objeleri buraya koyduk. Tarihi yarımadada ne varsa, çeşmesi, su sarnıçları vs hepsini modernize ederek buraya konumlandırdık. İstanbul'un simgesi laleler burada metal laleler olarak projenin ortasında yer alıyor. Geleneksel olanı modernize etmek gibi bir kaygımız bizim her projemizde vardır burda da var.”

Selma Şenol/Sahibinden.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İFM'de yabancı para birimleriyle defter tutulabilecek
  • 26.09.2024 11:25

İFM'de yabancı para birimleriyle defter tutulabilecek

İstanbul Finans Merkezinde (İFM) faaliyette bulunan katılımcılar defter tutma iş ...

Bakan Kurum: "İstanbul, Londra ve New York gibi finans merkezleriyle rekabet edebilecek"
  • 18.04.2023 13:39

Bakan Kurum: "İstanbul, Londra ve New York gibi finans merkezleriyle rekabet edebilecek"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Finans Merke ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İstanbul yeniden finans merkezi olma görevini üstleniyor"
  • 17.04.2023 17:14

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İstanbul yeniden finans merkezi olma görevini üstleniyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Finans Merkezi'nin açılış törenine ...

İstanbul Finans Merkezi havadan görüntülendi!
  • 13.04.2023 16:52

İstanbul Finans Merkezi havadan görüntülendi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un 17 Nisan’da açılışının yapılacağını du ...

İstanbul Finans Merkezi Kanunu yürürlüğe girdi
  • 28.06.2022 10:56

İstanbul Finans Merkezi Kanunu yürürlüğe girdi

İstanbul Finans Merkezi Kanunu, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak ...