maritbet girişmaritbet
İstanbul-Gebze-Bursa-İzmir otoyolu geçtiği yeri kalkındıracak

İstanbul-Gebze-Bursa-İzmir otoyolu geçtiği yeri kalkındıracak

İzmir-İstanbul arasını 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun, Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir’in ekonomik ve sosyal hayatında büyük değişimler oluşturacağı bildirildi

 

İzmir-İstanbul arasını 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun, Türkiye'nin üçüncü büyük kenti İzmir'in ekonomik ve sosyal hayatında büyük değişimler meydana getierceği bildirildi.

Başta inşaat olmak üzere birçok sektörün canlanacağı, nakliye masraflarının düşeceği, İzmirli işadamlarının daha sık İstanbul ve Avrupa'ya ulaşacağı, kentin daha fazla yatırım alacağı, daha çok turist çekeceği belirtildi.

Türkiye'nin en büyük gıda ihracatının gerçekleştirildiği Ege Bölgesi ihracatına büyük katkı sağlayacak otoyolun, zamanla yarışılan gıda ürünleri ihracatçılarına büyük avantajlar sağlayacağı, otoyolun sadece iki şehri değil, aynı zamanda Ege ve Marmara Ekonomisini birbirine bağlayacağı kaydedildi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, projenin İzmir ekonomisinin büyümesi için hızlandıran etki oluşturacağını, çünkü sadece İzmir'i İstanbul'a değil bağlantılarıyla birlikte Avrupa'ya bağlayacak bir yol olduğunu, bu anlamda kentin tüm ekonomik, sosyal gelişimini etkileyecek bir proje konumunda bulunduğunu bildirdi.

"İzmir yıllarca çıkmaz sokaktı" diyen demirtaş, önce Adnan Menderes Havalimanının yenilendiğini ve yurtiçi ve dışına 50'ye yakın noktaya uçuş yapıldığını, ardından kruvaziyer limanının yapılması için karar alındığını, şimdi de bu otoyolun yapılmasıyla ulaşımda kara-hava-deniz üçgeninin tamamlanmış olacağını vurguladı.

Demirtaş, "Bu yol sayesinde İzmir'e çok daha kolay ulaşılacak. Turizm ve ticaretimize çok büyük katkıları olacak. Bu proje en büyük hayallerimizden birisiydi, gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yolun yapımının İzmir'den ve İstanbul'dan eş zamanlı başlaması sözünü hatırlatan Demirtaş, inşaatın eşzamanlı başlaması halinde İzmir'de istihdam edilen kişi sayısının artacağını, başta inşaat sektörü olmak üzere birçok yan sektörün olumlu etkileneceğini bildirdi.

Demirtaş, "Bu yol eğer önce İzmir'den başlarsa Manisa'ya oradan Balıkesir'e kadar uzanacak olan bölüm zaten çok işleyecek ve ciddi finansman oluşturacak. İzmir ve çevresindeki yerleşim yerleri, otoyol projesinden ekmek yiyecek" ifadelerini kullandı.

İstanbul'a çok daha kısa bir sürede ulaşabilmesinin nakliye masraflarını düşüreceğini, iş adamlarının daha sık İstanbul ve Avrupa'ya ulaşacağını, kentin daha fazla yatırım alacağını, daha çok turist çekeceğini dile getiren Demirtaş, "İstanbul ve hinterlandı, Türkiye'de her 5 kişiden birinin yaşadığı bir bölge. Türkiye'nin ekonomik açıdan en önemli şehrine yakın olmanın avantajlarını yaşayacağız. Bir yerden, istenilen bir yere gitmek için harcanan ulaşım süresi ne kadar kısa olursa, gidilecek yerin cazibesi de o oranda artar. Ulaşım süresinin kısalığı sayesinde gereksiz zaman kaybından kurtulacağız" dedi.

Demirtaş, İzmir'in turizm açısından en önemli bölgelerden biri olduğunu, birçok otelin dışında bölgede onbinlerce yazlık ve sayfiye mekanının bulunduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yazlık sahiplerinin bir kısmı, Marmara Bölgesinde oturuyorlar. Sahip oldukları yazlıkları, yılın 1-2 ayında kullanıyorlar. Yılın geriye kalan aylarında ise kapalı kalıyor ve atıl olarak duruyor. Yazlıkların bu kadar uzun süre boş kalmalarının sebebi, İzmir ve civarına ulaşım süresinin 10 saatten fazla sürmesi. Yaz mevsimi dışındaki hafta sonlarında, tatillerde ve iyi havalarda yazlıkları kullanmak isteseler bile, en az iki günlerinin yolda geçmesi gerektiğinden, tercih edilmiyor. Eğer ulaşım süresi minimum düzeye inerse İzmir'de 12 ay turizmin yapılması hedefine de daha yaklaşmış olacağız. Bu sayede başta Çeşme olmak üzere Seferihisar, Foça, Dikili, Bergama gibi turizm merkezlerimizin daha fazla turist çekme imkanı doğacak. Ayrıca bölgeye gelen insanların buralarda alış-veriş yapması, yiyecek için gıda ürünleri alması ile bölge esnafı ve çiftçisi de önemli ölçüde gelir elde edecek."

Maliyetlerinde ciddi düşüşler olacak

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da tarih boyunca ana yollar üzerindeki şehirlerin gelişiminin daha hızlı olduğunu ifade ederek, "Bu şehirlerin refah düzeyi daha yüksek, halkları ise daha çağdaş olmuştur. Ana yolların güzergahları değiştiğinde ise anayola uzaklaşan şehirlerin gelişimi gerilemiştir" dedi.

Tarihi Ticaret Yolları İpek Yolu, Baharat Yolu, Kral Yolu geçtikleri güzergahlara refah ve uygarlık taşırken, bu yolları inşa eden toplumların gelişmelerine büyük katkılar sağladıklarını vurgulayan Türkmenoğlu, "İzmir-Gebze Otobanı da geçeceği güzergahta bulunan şehirlerin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamlarına önemli katkılar sağlayacaktır" yorumunda bulundu.

Türkmenoğlu, İzmir ve çevresinden karayolu ile yapılan ihracatlarda yol faktörünün önemli olduğunu, günümüzde mevcut yolun 9-10 saatte kat edilebildiğini, otoyolun tamamlanmasıyla bu sürenin yarı yarıya kısalacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Ege Bölgesi ihracatında gıda ürünleri ihracatı çok büyük bir dilimi temsil etmektedir. Zamanla yarışılan gıda ürünleri ihracatında İzmir-Gebze otoyolu ihracatçılarımıza büyük avantajlar sağlayacaktır. Yeni otoyol sayesinde gıda ürünlerinin lezzeti ve dayanıklılığı korunacağı gibi, ihracatçılarımızın maliyetlerinde ciddi düşüşler olacaktır. Her zaman dile getirdiğimiz gibi ihracat için güçlü lojistik altyapı olmazsa olmazlardan bir tanesidir.

Ayrıca, İzmir ve Aliağa limanlarına İzmir çevresinden gelen ihraç ürünlerinin daha hızlı gelmesine katkı sağlayacaktır. İzmir-Gebze otoyolu çok geç kalmış bir yatırımdır ve bu gecikmenin bir nebze telafi edilebilmesi için aynı anda birden fazla noktada şantiyeler kurulmalı ve otoyol bir an önce hayata geçmelidir."

Ege ve Marmara ekonomileri birbirine bağlanacak

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yıllardır Türkiye'nin bu iki büyük şehri arasındaki karayolu bağlantısının yetersiz kalması sebebiyle yaşanan zorlukların giderilmiş olacağını söyledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın EBSO'nun Ağustos ayı meclis toplantısında müjdeyi verdiğini hatırlatan Yorgancılar, "İzmir-İstanbul otoyolu, sadece iki şehri değil, aynı zamanda Ege ve Marmara Ekonomisini birbirine bağlayacaktır. Bunun da ötesinde Ege Bölgesi'ni ve İzmir'i Avrupa'ya bağlayacak olan otoyol, milyonlarca dolarlık yeni bir yatırım ve ticaret ortamının oluşması anlamına gelmektedir" dedi.

Yorgancılar, İzmir'in hem gelişmiş bir sanayi ve ticaret merkezi olması, hem de doğal liman özelliğiyle Türkiye'nin batıya açılan kapısı olan İzmir Limanı'nın varlığı sayesinde önemli bir lojistik merkez haline gelme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, "Bunun yanında kara taşımacılığının ülkemizdeki yerini göz önünde bulundurursak, bu iki gümrüğün ve limanın da birbiriyle bu şekilde bağlanmasıyla oluşacak yeni ekonomik potansiyel biz Egeli sanayicileri memnun etmiştir" şeklinde konuştu.

Ege'nin, gerek lojistik avantajı, gerekse hammaddeye yakınlığıyla sanayiciler için değerli bir merkez olduğunu ifade eden Yorgancılar, yeni yatırımla iki kent arasının yaklaşık 3-3,5 saate inecek olmasının yeni bir üretim ve ticaret modelinin önünü açacağını, üretim süreçlerinde yer alan ara mal ve mamullerin, oluşacak yeni lojistik kapasiteyle çeşitlenmesini, bu değişimin maliyetlere de yansımasını beklediklerini dile getirdi.

Yorgancılar, otoyol ile sanayinin yanında sosyal anlamda da yeni bir ortamın doğacağını, güçlü ekonomilerinin yanında sosyal ve kültürel miraslarıyla da önemli merkezler olan İzmir ve İstanbul'un turizmine büyük katkı sağlanacağını belirterek, yüzyıllar boyunca önemli bir kültür başkenti olarak varlığını sürdüren İzmir'in, yeni otoyolun sağlayacağı avantajlar sayesinde 2010 Dünya Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul'un sahip olduğu kültürel potansiyele ortak olacağını vurguladı.

Kara taşımacılığının Türkiye çapında büyük öneme sahip olduğuna işaret eden Yorgancılar, "Ancak İzmir ve İstanbul açısından atılan bu önemli adımın mutlaka diğer ulaşım yollarıyla da desteklenmesi gerektiğini belirtmek isterim. İzmir Limanlarına yapılacak olan yatırımla, İzmir'in dünya ile bağlantısının güçlenmesi sağlanacaktır" dedi.

Körfez geçişi bölgenin ulaşımını rahatlatacak

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Karamürsel-Yalova-Orhangazi ekseninde de sanayileşme ve konut alanlarında önemli değişiklikler olacağını düşünüyoruz.

Dolayısıyla şimdiden sanayileşmenin olabileceği düşünülerek sanayi arsalarının işaretlenmesi gerektiği kanaatindeyiz" dedi. Zeytinoğlu, İzmit-Körfez geçişiyle bağlantılı olarak Gebze-Orhangazi-İzmir otoyoluna ilişkin yapılan sözleşmeyle Türkiye'nin en büyük projelerinden birinin hayata geçirileceğini söyledi. Söz konusu projeyle 8-10 saatlik ulaşım süresinin 3,5-4 saate ineceğini ve yılda 870 milyon lira tasarruf sağlanacağının öngörüldüğünü ifade eden Zeytinoğlu, projenin İstanbul-İzmit ve İzmit-Yalova güzergahındaki sanayi kuruluşlarının lojistikle ilgili sıkıntılarının aşılmasında etkili olacağını düşündüklerini belirtti.

Zeytinoğlu, şöyle devam etti:

"Körfez'in İzmit-Yalova ekseninde sosyal gelişmeyi de gündeme getirecektir. Söz konusu eksende sanayileşmede de önemli bir artış olabileceğini ve istihdamda da bu artışa paralel artışın olabileceğini öngörebiliriz. Karamürsel-Yalova-Orhangazi ekseninde de sanayileşme ve konut alanlarında önemli değişiklikler olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla şimdiden sanayileşmenin olabileceği düşünülerek sanayi arsalarının işaretlenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bunun yanı sıra tamamlanması düşünülen 7 yıllık sürede bahsettiğim alanlara ciddi anlamda göç olabilir. Özellikle inşat sektöründeki canlanma göçün artmasında çok etkili olacak. Köprü geçiş ücreti belirlenirken sadece maliyet artı kar değil diğer alternatif ulaşım maliyetlerinin de göz önüne alınması nedeni ile pahalı bir geçiş ücreti tespit edildiğini düşünüyoruz. Bu proje oldukça büyük bir proje. Bölgemiz için bir fırsat olabilir. Kocaeli sanayisiyle gelişmiş bir bölge. Ara malı üretiminde ağırlıklı olan bölge sanayimizin bu projede tedarikçi görevini üstlenmelidir. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalarımıza ihalelere mutlaka davet yapılmalıdır."

Bölgeye uzun dönemde katkı sağlayacak

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Halil İbrahim Keleş ise İstanbul-İzmir arasını kısaltacak ve Marmara Bölgesi ile Ege Bölgesi arasında inşa edilecek İzmit Geçişi ve Bağlantı Yolları Projesinin bölgenin çok önemli altyapı sorununu ortadan kaldıracağını ifade etti.

Karayolu üzerlerinde konuşlanmış çok sayıda işletmenin gelecekte bundan olumsuz etkileneceğini belirten Keleş, bununla birlikte projenin yapım sürecinde çok önemli istihdam kaynağının da oluşturulacağını dile getirdi. Halil İbrahim Keleş, şöyle konuştu:

"Özellikle genç ve niteliksiz insan kaynakları bu proje kapsamında değerlendirilebilir.

Kocaeli, konumu gereği çok sayıda ulaşım ağına sahiptir. Ülkenin batısıyla doğusu arasında köprü görevi görür. Bu durum trafik yoğunluğuna neden olduğundan ve var olan altyapıyla bu sorunun üzerinden gelinememektedir. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak Körfez geçişi bölgenin ulaşım ve trafik sorununa büyük kolaylıklar getirecek ve bölgeyi ulaşım konusunda rahatlatacak. Proje bölgesel gelişmeye kısa dönemde olmasa da uzun dönemde katkı sağlayacak. Projenin hayata geçirilmesi sırasında istihdam olanaklarının bölgeden karşılanmasıyla da önemli bir istihdam kapısı açılacak. Bu durum bölgesel ekonomiye katma değer olarak yansıyacak."

Projenin hayata geçmesiyle imalat sırasında özellikle malzeme temininin ve tedariğin bölgenin gelecekte meydana gelebilecek ekonomik kayıpları göz önünde bulundurularak Kocaelili firmalara öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan Keleş, şöyle devam etti:

"Projenin hayata geçmesiyle karayolları üzerinde faaliyet gösteren firmaların ve özellikle akaryakıt istasyonlarının bundan olumsuz etkileneceğini ve bu işletmelerin ekonomik değerini kaybedeceğini düşünüyoruz. Her şeye karşın projenin bölgesel gelişmeye büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Projenin hukuksal altyapısının tamamlanmış olması da projenin hayata geçirilmesi adına sevindiricidir."

Gebze çekim merkezi oluyor

Gebze Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, projenin tamamlanmasıyla ekonomik anlamda önemli gelişmelerin yaşanacağını ifade etti.Çiler, "Marmaray Projesi'nin Gebze'de başlaması, Bilişim Vadisi'nin bölgemize kurulma kararı ve en son otoyol projesi bölgemizin önemini bir kat daha arttırdı. Hayata geçirilen projeler ile bölgemizdeki firmalar ulaşım, istihdam, nakliye ve ekonomi yönünden avantaj sağlayacak" diye konuştu. Ekonominin merkezinin Gebze'ye kaymaya başladığını anlatan Çiler, şunları kaydetti:

"Yapılmakta olan ve yapılacak projeler ile bölgemiz adeta bir çekim merkezi halini alıyor. Üyelerimiz bu avantajları değerlendirip buna göre bir yol haritası çıkarmalılar. Yatırımlarını yaparken, hedeflerini belirlerken bulundukları yerin avantajlarını en iyi şekilde değerlendirip farklı pazarlara ulaşmadaki kolaylıkları göz önüne almalılar. Bu bakımdan rakiplerinden bir adım önde olduklarını unutmamalılar.

Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın konuya ilişkin açıklamaları da projenin bölgemiz ve ülkemiz açısından büyüklüğünü ortaya koyuyor. Alınan bilgilere göre 20 ayda 7 adet şantiye kurulacak ve projede dolaylı olarak 50 bin kişi istihdam edilecek. 7 yıl içinde tamamlanacak proje ile yaklaşık 1 saat süren Körfez geçişi 6 dakikaya inecek. Bu şekilde Körfez'in trafik yoğunluğu yüzde 30 oranında azalacak. Bu hem zaman kaybını önleyecek ve hem de fazla yakıt tüketilmesini engelleyecek.

Bu gelişmeler aynı zamanda Yönetim Kurulu olarak göreve başladığımızdan beri sürekli dile getirdiğimiz üniversite talebimizin desteklenmesine katkı sunacak. Hem Bilişim Vadisi, hem Marmaray hem de otoyol projesi kurulacak üniversitemizin temelini oluşturacak. Bu konuda en büyük görev kentin dinamiklerine düşüyor. Herkes üzerine düşen görevi yerine getirirse üniversitenin kurulamamasına engel olan nedenler ortadan kalkmış olacak."

Otoyol Bursa'ya büyük katkı sağlayacak

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arif Özer, İstanbul-İzmir Otoyol Projesi'ne ilişkin olarak, "Bursa'nın, otoyolla İstanbul ve İzmir gibi iki önemli büyük şehire ulaşımının kısalması kentin ticareti, ekonomisi ve turizmine önemli katkı sağlar" dedi.

Özer, İstanbul-Bursa-İzmir otoyolunun özellikle Bursa'ya çok şey kazandıracağını söyledi.

Bursa'da en önemli eksikliğin böylesine bir yoldan yoksunluğu olduğunu ifade eden Özer şöyle konuştu:

"Bu projeyle Bursa'nın önündeki engeller kalkmış olacak, önemli bir problemi çözülmüş olacak. Bu proje, İzmir ve İstanbul bağlantılarını hızlandırır. Bursa'nın, otoyolla İstanbul ve İzmir gibi iki önemli büyük şehire ulaşımının kısalması kentin ticareti, ekonomisi ve turizmine önemli katkı sağlar. Özellikle Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) bölgesinin entegrasyonuna önemli katkı koyar."

Bu projenin Bursa'nın cazibesini daha da artıracağını dile getiren Özer, "Türkiye'nin kalkınması için özellikle bu tür alt yatırımlara çok ihtiyaç var. Demir ve havayolları da bir şekilde aynı entegrasyona bağlanabilirse çok daha faydalı olacaktır. Proje, Bursa'nın dünyaya açılmasını kolaylaştıracaktır" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin ise Bursa-İstanbul arasını 1-1,5 saat, Bursa-İzmir arasını ise 2,5 saate indirecek projenin Bursa'nın gelişimi açısından önemli olduğunu bildirdi.Projenin Bursa'ya özellikle turizm açısından büyük fayda sağlayacağını vurgulayan Şahin, "İstanbul, İzmir ve Balıkesir'e daha kısa sürede ulaşım bölgeyi öne çıkaracaktır. Faydalarının yanı sıra Bursa'ya göç daha da artacaktır. Bu durum, Bursa'nın İstanbul'un arka bahçesi olmasını hızlandıracaktır" diye konuştu.

Şahin, otoyol projesinin inşası sırasında Bursa'ya ekonomik anlamda çok ciddi fayda sağlamayacağını, asıl yararın projenin bitiminden sonra görülmeye başlanacağını kaydetti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Marmara Otoyol Ringi' 1915 Çanakkale Köprüsü ile tamamlandı
  • 19.03.2022 12:07

'Marmara Otoyol Ringi' 1915 Çanakkale Köprüsü ile tamamlandı

Türkiye'nin sanayi üretimiyle ticaretinin büyük kısmının gerçekleştirildiği Marm ...

"Metronun ekonomik kazancı 871,47 milyon dolar olacak"
  • 12.02.2022 14:45

"Metronun ekonomik kazancı 871,47 milyon dolar olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osman ...

İstanbul-İzmir Otoyolu çevreci özellikleriyle dikkati çekiyor
  • 23.11.2021 16:29

İstanbul-İzmir Otoyolu çevreci özellikleriyle dikkati çekiyor

İstanbul ile İzmir arası kara yolu ulaşımını 3,5 saate indirerek insanların haya ...

İstanbul-İzmir Otoyolu'nda kesintisiz ulaşım için karla mücadele sürüyor
  • 28.01.2021 14:47

İstanbul-İzmir Otoyolu'nda kesintisiz ulaşım için karla mücadele sürüyor

İstanbul-İzmir Otoyolu'nun Bursa kesiminde etkili olan kar yağışı nedeniyle ulaş ...

"İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indiriyoruz"
  • 05.08.2019 10:02

"İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indiriyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye tarihinin en büyük yatırımı olan 426 ...