İstanbul'un dört yanı şantiye oldu! Hangi bölgelerin yıldızı parlıyor?
Türkiye'nin yatırım cenneti İstanbul, belki de tarihinin en büyük değişimine sahne oluyor. Birbiri ardına yeni emlak yatırımları yapılırken, bir yandan da kentsel dönüşüm projeleri hayata geçiyor. En çok kazandıran yerler, her zamanki gibi İstanbul'un merkez ilçeleri
Megaşehir İstanbul, hem yatırım hem kulanı m amaçlı gayrimenkul üretiminde, Türkiye emlak piyasasının ilk sırasında yer alıyor. Bu bilgi şaşırtıcı olmasa da, yatırımların sayısı, büyüklüğü ve hızı, diğer hiçbir ille kıyaslanamayacak boyutta. Elbette şehrin 39 ilçesine aynı oranda ilgi gösterildiğini söyleyemeyiz. İstanbul'un merkez ilçeleri, konut ve iş yeri edinme eğiliminde ilk sıraları paylaşıyor. Üçüncü köprü, Marmaray, yeni havaalanı, Kanal İstanbul gibi önemli açılımlar, yatırımcıların kararlarını etkiliyor. Bu sürece kentsel dönüşüm projelerini de eklersek, İstanbul gayrimenkul piyasasındaki dengelerin önümüzdeki 3-5 yıl içinde nasıl değişebileceğini daha iyi anlamış oluruz.
Yatırımcılar açısından bakıldığında, Pendik, Kartal, Tuzla, Ayazağa, Esenyurt, Beylikdüzü, Halkalı ve Avcılar-lspartakule bölgelerinin öne çıktığını görüyoruz. Anadolu Yakasında Kartal-Maltepe-Tuzla üçgeninde, Avrupa Yakası'nda ise Ayazağa-Maslak-Darüşşafaka, Esenyurt, Beylikdüzü, Halkalı, Başakşehir-Kayabaşı ve Ispartakule-Bahçeşehir bölgeleri, önümüzdeki dönemde konut arzının epey artacağı yerler. Burada ulaşım akslarındaki iyileştirmenin büyük rol oynadığını söyleyebiliriz.
İlçe ilçe dönüşüm
İstanbul'da kentsel dönüşüm de önemli yeni açılımlar sağlıyor. Son planlara göre; Adalar'da Büyükada, Heybeliada ve Burgazada'da sahil kesimleri ile çeşitli iskelelerde dönüşüm gerçekleşecek. Arnavutköy'de yüzde 35 oranında kentsel dönüşüm yapılacak. Binalarının yüzde 70'i gecekondu niteliği taşıyan Ataşehir de dönüşüme sahne olacak. Avcılar da 1999 depreminde zarar gören ve İBB'nin hazırlayacağı olası risk durumunu ölçen raporlarla belirlenecek yapılar ile sahil kısmındaki dayanıksız binalarda dönüşüm gerçekleşecek. Bağcılar'da parsel artışı verilerek dönüşüm yapılacak. Yapı stoğunun çoğunu, 30-40 yıllık, eski şartnameye göre inşa edilmiş binaların oluşturduğu Bakırköy'de, riskli bina tespitinden sonra planlar hazırlanacak. Konut stoğunun yüzde 20'sinin riskli olduğu belirlenen Bayrampaşa'da dönüşüm alanları belirlenecek. Beşiktaş'ta özellikle Ortaköy Deresi ve Ihlamur Deresi vadileri çevresinde dönüşüm yapılacak. Beyoğlu'nda, Sütlüce ve Okmeydanı'nda çalışmalara başlandı. Kentsel dönüşüm için ilk start Esenler'de verildi. Turgutreis, Oruçreis, Dörtyol ve Çiftehavuzlar Mahallesinde çürük binalar tamamen yıkılacak. Eyüp'te belediye dönüşüm alanlarını belirledi.
Sıra yıkım ve projelerde. Fatih'te Kapalıçarşı da dâhil olmak üzere, 1999 öncesi yapılara güçlendirme ya da dönüşüm uygulanacak. Kadıköy'de binaların yüzde 40'ı dönüşüme uğrayacak. Kağıthane'de Cendere Vadisi projesi hayata geçecek, gecekondular dönüşecek. Şişili'de çalışmalar sürüyor. Nişantaşı ve Teşvikiye'de de dönüşüm yapılacak. Zeytinburnu'nda Merkezefendi Mahallesi'ndeki dönüşüm model alınarak, diğer semtlerde de uygulanacak.
İstanbul'da geleceği parlak bölgeler
İstanbul'da gelecek vaat eden bölgeler, epey uzun bir liste oluşturuyor. Kadıköy-Kartal metro hattı buradaki gayrimenkullerin değerine yüzde 7-15 oranında etki yapıyor. Beykoz'da Poyrazköy ve Riva, 2013 - 2018 yılları arasında yatırımcılarının arzu ettiği değerleri görecek.
Kanal İstanbul ve üçüncü havaalanı projeleriyle gündeme gelen Silivri'deki arsa ve konut değerleri doyum noktasına ulaştı. Kemerburgaz-Göktürk, Zekeriyaköy-Uskumruköy, Zeytinburnu, Kağıthane, Sultançiftliği-Habibler, Gazi Mahallesi-Küçüköy,Çekmeköy-Taşdelen-Sancaktepe, Göztepe, Maltepe, diğer ilçelere göre daha hızlı gelişecek ve değerlenecek. Başakşehir-Küçükçekmece, Ispartakule için de aynı tespit geçerli.
Mehmet Canıtatlı/Ekonomist
Yorum Yaz