İstanbul’un gelişmiş en eski ilçesi; Bakırköy
Emlaktasondakika.com olarak bu hafta, İstanbul’un gelişmiş en eski ilçelerinden Bakırköy’ü ele aldık.
ESD ÖZEL - İstanbul'un en eski ve gelenekli semtlerinden biri olan Bakırköy, 1989 yılına kadar sahip olduğu 275 kilometrekarelik alanıyla kentin en büyük yüzölçümlü ilçelerinden biriydi. 1989 ve 1992 yerel seçimleri ile önce Küçükçekmece daha sonra Bahçelievler, Bağcılar ve Güngören ilçelerinin ayrılması ile hem nüfus, hem de alan olarak küçüldü.
İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan ilçe, kuzeyinde Güngören ve Bahçelievler, güneyinde Marmara Denizi, doğusunda Zeytinburnu, batısında ise Küçükçekmece ile çevrili.
Yüzde 99'u okuma yazma biliyor
220 bin 974 kişiye ev sahipliği yapan bölgede 65 yaş ve üzeri emekli grup yoğunlukta. Yaşayanların yüzde 99'u okuma-yazma biliyor. İlçede eğitim seviyesi yüksek olmakla birlikte okuma yazması olmayan yetişkinlere yönelik hemen hemen her bölgede olduğu gibi burada da Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde okuma yazma kursları açılıyor.
Gündüz nüfusu 1 milyon civarında
Alışveriş merkezleri, eğlence merkezleri, kafeleri, restoranları, pazarları, parkları ve cazibe merkezleriyle donatılan ilçenin gündüz nüfusu 1 milyon civarında oluyor. İlçede hastanelerin de fazla olması normal nüfusun 4 katına çıkmasına neden oluyor.
Bakırköy'e ulaşmak çok kolay
Merkeze oldukça yakın bir konumda olan Bakırköy'e, İstanbul'un her yerinden İETT otobüsleri, halk otobüsleri, deniz otobüsü, metro, metrobüs veya minibüsler ile kolaylıkla ulaşmak mümkün.
Bakırköy'den dolmuş kullanarak Taksim'e , tek bir otobüsle Beyazıt, Eminönü, Söğütlüçeşme ve Esenyurt gibi uzak denilebilecek yerlere, deniz otobüsüyle de Kadıköy ve Bostancı'ya aktarmasız olarak gidilebilir.
Sea Pearl Ataköy projesi
Markalı konut projeleri ile de adından söz ettiriyor
Az katlı ve eski binalarıyla dikkat çeken Bakırköy'de markalı konutlar da bir bir hayata geçiriliyor. Bunlardan bazıları; Bakırköy City, Yalı Yeşilköy, Sea Pearl Ataköy, Ottomare Palace, Vita Park Evleri, Ottomare Suites, Semerkand Line Bakırköy, Vezüv Konakları, Referans Bakırköy, Ağaoğlu Bakırköy 46 ve İncirli Konakları Bakırköy olarak sıralanıyor.
Bölgedeki tüm projeler için tıklayın
Bakırköy denilince ilk akla gelen…
Bölgeye bakıldığında hastane bakımından oldukça zengin olduğu görülüyor. Neredeyse her köşe başında bir hastane bulunuyor. Bakırköy denilince akla ilk, Türkiye'de ilk açılan ruh ve sinir hastalıkları hastanesi olan Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi geliyor. Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman'ın kurduğu hastane 15 Haziran 1927'den beri hizmet veriyor.
İlçedeki hastaneler için tıklayın
Bakırköy 46
Bakırköy 46 projesi de adını buradan aldı!
Ali Ağaoğlu, 1 milyar dolar satış değerine sahip Bakırköy 46 projesini basına tanıtırken "Bu proje için beni gerçekten çok uğraştılar, delirttiler. Ben hayatım boyunca hiç şikayet etmedim ama gerçekten burada çok büyük bir emek verdik en sonunda beni bile 46'lık yaptılar. Biz de projenin adını en sonunda latife olsun diye 46 koyduk.” demişti.
Yatırımcıların tercih ettiği bölgeler
Konut yatırımcılarının en beğendiği bölgelerin başında Ataköy 1. Kısım, Ataköy 2-5-6. Kısım, Ataköy 7-8-9-10. Kısım, Yeşilköy ve Yeşilyurt gelirken, Kartaltepe, Cevizlik, Yenimahalle, Zeytinlik ve Zuhuratbaba mahalleleri de yatırım yapmak isteyenlerin tercih ettiği bölgeler arasında yerini alıyor.
Türkiye'nin ilk uydu kenti; Ataköy
İstanbul'un Bakırköy ilçesinde yer alan Ataköy semti, Türkiye'de uygulanmış ilk uydu kent projelerinden biridir. Emlak Bankası'na ait bir proje olan Ataköy, bugün 11 kısıma yayılan apartman bloğu tarzındaki yapılarıyla, yaklaşık bir ilden fazla nüfusu barındıran bir yerleşim olarak karşımıza çıkıyor.
Ataköy, merkezlere yakınlığı, yapıların kalitesi, park ve yeşil alanları ile İstanbul'un en lüks semtleri arasında yerini alıyor. Bölgede hala gelişmekte olan residence arazileri ve siteleri Ataköy'ün değerine değer katıyor. Ataköy'ün 7 ile 10 arasındaki kısımlarda 100 metrekarelik 2+1 dairelerin ortalama fiyatı 635 bin lirayken, kira bedeli 2 bin 100 lira olarak açıklanıyor.
Yeşilköy'ün zarif evleri dikkat çekiyor
İstanbul'un en pahalı ve lüks semtlerinden biri olan Yeşilköy, 19. yüzyılın sonu 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş Art nouveau evlere sahiptir. Zarif dekore edilmiş süslemelerin ön plana çıktığı, bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı yapılara sahip Yeşilköy'de 100 metrekare büyüklüğe sahip 2+1 daireler ortalama 650 bin lira, kiralar ise 2 bin lira civarında. Türkiye'nin dünyaya açılan kapılarından birisi olan Atatürk Havaalanı mahalle sınırları içerisinde konumlanıyor.
Yalı Yeşilköy projesinin örnek dairesinden...
Yatırımın geri dönüşü muhteşem oluyor
Bölge emlakçılarından aldığımız bilgiye göre, Bakırköy'ün Cevizlik, Kartaltepe, Yenimahalle, Zeytinlik ve Zuhuratbaba mahallelerinde yer alan eski binalarda 2+1 daireler 370 bin lira ile 650 bin lira arasında, yeni binalardaki 2+1 daireler ise 650 bin liradan başlayıp 1 trilyon liraya kadar çıkıyor.
Bakırköy gibi merkezi bir yerde, cadde üzerinde mekanım olsun diyenler 500 bin dolar ile 2 milyon dolar arasındaki mağazalardan tercih yapabilir. Sokak içinde bir yerde dükkan sahibi olmak isteyenlerin en az 150 bin lirayı gözden çıkarmaları gerekiyor. Cadde üzerinde 2 milyon dolara kadar olan dükkanların kira bedelleri ise ortalama 5 bin lira.
Türkiye'nin ilk büyük AVM'si
Bir zamanlar AVM denilince akla ilk gelen Türkiye'nin ilk büyük alışveriş merkezi Galleria AVM, 1988 yılında Ataköy mahallesinde 77 bin 906 metrekare alana kuruldu. İstanbul'un her noktasından ziyaretçi kitlesine ev sahipliği yaparak, Türkiye'de alışveriş merkezlerinin ve tüketici alışkanlıklarının gelişmesine öncülük etti.
Galleria yıkılıyor, yerine yatlar geliyor!
İstanbul Ataköy sahilindeki İstanbul Turizm Merkezi projesinin hayata geçirilmesi için Türkiye'nin ilk alışveriş merkezi Galleria AVM yıkılıyor.
Galleria'nın olduğu nokta ile arkasında yapılan deniz dolgu çalışmaları sonucu elde edilen alana otel, rezidans ve ofis gibi binaların kurulması planlanıyor. Yüzde 40'ının yeşil alan olacağı proje üç etap halinde 10 bloktan oluşuyor. Projenin alışveriş kısmının 2017'de açılması öngörülüyor.
Dati Holding tarafından 5 milyar dolarlık yatırımla inşa edilecek olan projenin 5 yıl içinde bitirilmesi hedefleniyor.
İstanbulluların buluşma noktası
Bakırköy'deki AVM'leri; Atrium, Town Center, Galleria, Capacity, Carousel ve Marmara Forum olarak sıralayabiliriz. Ayrıca 1991'de hizmete açılan Bakırköy Yer altı Çarşısı'nda ortalama 100 dükkan bulunuyor.
Uzun alışveriş caddesiyle de İstanbulluların buluşma noktaları arasında yer alan Bakırköy'de AVM'lerin yanı sıra cumartesi günü kurulan semt pazarında da bölge halkının ihtiyacını karşılayacak her şey mevcut.
Bakırköy'de bir botanik park
Bakırköy Belediyesi tarafından hayata geçirilen 96 bin metrekarelik parkın içerisinde tematik bahçe, çocuk oyun alanları, rüzgar türbinleri, sosyal tesis, kaskatlı havuz, oyun kuleleri ve seyir terasları bulunuyor. Ayrıca park alanında; konser, tiyatro, dinleti ve çocuk oyunları yaz boyunca devam ediyor. Etkinliklerin de yapıldığı alana sadece Bakırköy halkı değil, komşu semtler de ilgi gösteriyor.
Söz konusu parkın ziyaret saatleri 07.00 ile 23.00 arasında olup, girişleri ücretsizdir.
Eğitim seviyesi yüksek ilçenin okulları
Eğitim seviyesi oldukça yüksek olan ilçede İstanbul Kültür Üniversitesi İncirli Yerleşkesi, devlete ait 19 ilkokul, 14 ortaokul, 9 lise, 5 meslek lisesi ve 1 imam hatip lisesi bulunuyor.
Town Center, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi oluyor!
Açıldığı günden bu yana istediği başarıyı yakalayamayan Town Center Alışveriş Merkezi'nin kapatılacağı ve otel olacağı söylentileri dolaşıyordu. Town Center sahipleri Kemerburgaz Üniversitesi ile anlaştı ve Kemerburgaz Bakırköy Yerleşkesi çalışmaları başlatıldı. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, Tıp ve Eczacılık Fakülteleri'nden sonra Diş Hekimliği Fakültesi de dahil olmak üzere Bakırköy'de sağlık bilimlerinde 7 yeni program açıyor.
Kentsel dönüşüm yavaş ilerliyor
Avrupa yakasında yoğun bir yapı stoğuna sahip Bakırköy'de kentsel dönüşüm çalışmaları yavaş ilerliyor. Bunun nedeninin hak sahiplerinin standartların üzerinde hak talep etmesi olduğu düşünülüyor.
Semtteki yapıların yaklaşık 40 yaşında olması ve binaların yürürlükteki deprem yönetmeliği yapılaşma şartlarını sağlamaması, bölgede kentsel dönüşümün gerekliliğini gösteriyor.
Bakırköy'ün Osmaniye, Kartaltepe ve Zuhuratbaba mahallelerinde anlaşmaya varılan binalarda kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Bölgede bulunan 10 bin binanın dönüşüm kapsamına alınması hedefleniyor.
Ayşe Özlem Kuruca/Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz