İşte yeni nesil Türklerin ev alma alışkanlıkları!
Konut alırken son dönemde ulaşım kriterine dikkat eder olduk. Ev, Türk'ün en önemli yatırım aracı olmaya devam ediyor.
Türk insanının ev alma konusundaki hassasiyeti, gayrimenkul sektörüne adeta hayat veriyor. Aslında herkes çoğumuz bir ev alabilmek için uzunca yıllar birikim yapıyoruz. Hatta peşinatı tamamlayıp direk önümüzdeki 10 yıl kilitleyecek kadar cesaur hamlelerde bulunup konut kredisi de kullanabiliyoruz. Bu, bizim 'ev' konusundaki hassasiyetimizi gösteren bir unsur.
Hal böyleyken, İstanbul bu kadar hızlı gelişirken yabancıları da göz ardı etmemek gerek. Özellikle Ortadoğulu yatırımcıların dünya üzerinde en rahat ettiği ülke Türkiye'de yaptıkları gayrimenkul yatırımları dikkatle izleniyor. Burada rakamların artacağı da söyleniyor. Ancak yabancılardan ziyade yerli yatırımcının, konut alıcısının alışkanlıkları var, vazgeçilmezleri var.
Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz Turyap İcra Kurulu Üyesi Çağla Gürsoy, sorularımıza çarpıcı yanıtlar verdi. İşte o açıklamalar...
İstanbul, Ankara ve İzmir olarak değerlendirecek olursak bir ev alma alışkanlığımız var mı?
"Türk insanı biriyle tanıştığında sorduğu ilk 3 sorudan biri: ‘‘Eviniz kendinizin mi, kira mı?''oluyor. Ev; insanın hayatı boyunca çalışmasının hedefi, ödülü, kendini garanti alması olarak görülüyor. Genele baktığımızda ‘‘Başımızı sokacak bir evimiz olsun'' diye hayal kuran anneler; ‘‘Ev almadan evlenmem'' diyen damat adayları; ‘‘Çocuklarıma en azından bir ev bırakayım'' diyen babalarla sıkça karşılaşıyoruz. Bu yüzden yemiyor içmiyor, ev kredisi ödüyoruz. İnsanımız borcumdan dolayı evim alınmasın kaygısıyla en çok konut kredisine sadık kalıyor. Türkiye'deki konut talebi alışkanlıklarımızın yanı sıra suni değil gerçek bir ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Kentleşme oranının yüksek olduğu metropollerde gayrimenkul sahibi olmak için herkes bir pay kapmaya çalışıyor. Bu metropollerde yaşayanlar da kira fiyatlarına baktığında kredi ödemeyi tercih ediyor. Hayat koşturmacası İstanbulludan farklı olan Ankaralı ve İzmirlinin satın alma alışkanlıkları İstanbul'a göre farklılık gösteriyor. İstanbul'da depreme dayanıksız ve çok kötü konutlarda oturanlar ilk fırsatta bütçesine uygun sağlıklı ve kullanışlı bir konuta geçmek isterken; İzmir'de konfor ve manzara alışkanlığı sürdürülmeye çalışıyor. Ankara'da memur sirkülasyonu fazla olduğu için kiralamak da tercih ediliyor. Ankara'da yaşayanlar ise bir kez ev alıp ömür boyu kalıcı yaşam ve rahatlık elde edebilecekleri konutlara göre satın alma alışkanlıklarını gerçekleştiriyorlar"
Evi alırken en çok neye dikkat ediyoruz?
"Yatırım için alıyorsak kira getirisine, yaşamak için alıyorsak her şeyine dikkat ediyoruz. Lokasyon her zaman ilk sırada yer alıyor. Toplu taşıma ve ana artere yakın olmasına öncelik veriliyor. Okul, hastane, alışveriş merkezi, park alanına yakın olması tercih ediliyor. Diğer yandan konuma bakarken bu alanların evin çok çok yakınında yer alması gürültü sebebiyle tercih edilmiyor. Otopark, güvenlik ve asansör de ev alanlar için hayati önem taşıyor. Bu sırayı konsept, fiyat ve ödeme planı takip ediyor. Deprem yönetmeliğine uygunluğu, sosyal donatıları ve özgür yaşam alanı sunması, güneş görmesi, ısınma şekli ve yalıtımı gibi faktörlerse daha sonra geliyor. Konut alıcıları eskiye nazaran daha temkinli. Projeden ev alanlar markanın güvenilirliğini; ikinci el alanlar tapunun kat mülkiyeti olup olmadığını, üzerinde haciz, ipotek ya da sınırlayıcı bir şerh var mı kontrol edilmesini istiyor"
Fiyatlardaki artış devam edecek mi?
"Gayrimenkul fiyatlarının yükselmesi yerleşim birimindeki nüfus artışıyla doğru orantılıdır. Nüfus arttıkça gayrimenkule olan talep artar, dolayısıyla fiyatlar yükselir. İngiltere merkezli küresel gayrimenkul şirketi Knight Frank'in raporuna göre 2015'te dünyada konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke Türkiye. Fiyat artışının arz-talep ilişkisi içinde devam edeceğini düşünüyoruz. Konut arzı çok artsa ve talepte bir yavaşlama olsa dahi fiyatlarda çok büyük bir düşüş beklemiyoruz. Merkezi yerlere, ulaşım akslarına yakın projelerde fiyat gerilemesi olası görünmüyor"
Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com
Yorum Yaz