IWES 2011 törenle açıldı
Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen IWES 2011 – 3. Atık Teknolojileri Sempozyumu ve Sergisi, WOW Convention Center İstanbul’da yapılan açılış töreniyle başladı.
Van'da meydana gelen depremde zarar görenler için IWES 2011 kapsamında bir yardım kampanyası başladı. İki gün sürecek fuar sonunda toplanan para Kızılay'a bağışlanacak.
IWES 2011 kapsamında özellikle belediyelerin yoğun olarak katıldığı, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve akademisyenlerin yer alacağı 11 oturum, 1 panel, 1 forumda; 65'in üzerinde bildiri ve sunum yapılacak.
Dünyada ve Türkiye'de hayati önem taşıyan ve hızla büyüyen bir sektör haline gelen atıkların geri dönüşümü, ekonomiye tekrar kazandırılması konusu IWES 2011 – 3. Atık Teknolojileri Sempozyumu ve Sergisi'nde tartışılıyor. Sektörel Fuarcılık tarafından 2 – 3 Kasım 2011 tarihlerinde WOW Convention Center İstanbul'da düzenlenen IWES 2011'e belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektörden üst düzey yöneticiler ve akademisyenler katılıyor. İki gün boyunca toplam 12 oturum, 1 panel ve bakanlık-sektör buluşması düzenlenecek, toplantılarda 67 bildiri yayınlanacak, sunumlar gerçekleştirilecek.
IWES 2011, 23. Dönem Milletvekili ve IWES 2011 Sempozyum Başkanı Ali Bayramoğlu'nun konuşmasının ardından yapılan törenle açıldı. Törende TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Uluırmak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Kurul Üyesi Fatih Dönmez açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.
Van depremzedelerine kampanya
IWES 2011 açılışında Sektörel Fuarcılık tarafından Van'daki depremzedelere yönelik bir yardım kampanyası başlatıldı. Sektörel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Bulak tarafından açılış töreni ardından temsili 1.000 TL'lik çek ile ilk bağışın yapılmasıyla başlatılan kampanyada iki gün boyunca toplanacak olan yardım miktarı Kızılay'a bağışlanacak.
Doğal kaynaklarımız korumalıyız
IWES 2011'in açılış konuşmasını yapan 23. Dönem Milletvekili ve IWES 2011 Sempozyum Başkanı Ali Bayramoğlu atık ve çevre yönetimi konusunda öncelikle eğitimin önemine dikkat çekerek bu bilincin ilköğretim aşamasından itibaren verilmesi gerektiğini söyledi. Sanayicilerin çevreci gözüyle olaylara bakarken çevrecilerin de sanayici gözüyle bakması gerektiğini sözlerine ekleyen Bayramoğlu, “Çevreyi korurken doğal kaynaklarımızı da korumamız gerekiyor” diye konuştu.
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya yaptığı konuşmada, Türkiye'deki katı atıkların yarısından fazlasının bertaraf edilemediğine dikkat çekerek, organize sanayi bölgelerinde de gerekli iyileştirmeler yapılması ve atık bertarafı konusunda gelişmeler kaydedilmesi gerektiğini belirtti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Uluırmak ise konuşmasında bakanlık olarak katı atık sektörünün oluşmasına katkı sağlamaya çalıştıklarını anlattı. Bu çerçevede ambalaj ayıklama amacıyla kurulan 241 şirkete, geri kazanım alanında çalışan ise 188 şirkete lisans verdiklerini söyledi. Uluırmak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belediyeler ve diğer sosyal paydaşlarla işbirlikleri yaptıklarını, şirket ve kurumlara da mali ve teknolojik destek sağladıklarını ve 100 milyon avro üzerinde hibe programı yürüttüklerini sözlerine ekledi.
EPDK Kurul Üyesi Fatih Dönmez ise konuşmasında dünyada enerji ihtiyacının her geçen gün arttığını belirterek, sınırlı kaynakların verimli kullanılması gerektiğini söyledi. Bir petrol şirketi yöneticisinin petrol kaynaklarına dikkat çekmek amacıyla “Taş devri, taşlar bittiği için sona ermedi” şeklindeki sözünü de hatırlatan Dönmez, enerjinin daha temiz ve daha verimli kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Fatih Dönmez, Türkiye'de üretilen 60 milyon ton atığın ancak 143 bin tonundan enerji elde edildiğini aktardı. Bu oranın binde 2.3 olduğuna vurgu yapan Dönmez, Avrupa'da bu oranın yüzde 5 olduğunu ve Türkiye'nin 3 milyon ton enerji üretiminde kullanılacak katı atıkla 20 kat fazla potansiyeli mevcut olduğunu söyledi.
Önemli belediyeler IWES 2011'e katılıyor
IWES 2011'e Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Marmara Belediyeler Birliği, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İZAYDAŞ, İSTAÇ gibi kurumların yanında Kazakistan, Kosova ve Pakistan gibi ülkelerden belediye başkanları katılıyor.
Yorum Yaz