Kaliteli demir, inşaatın can damarıdır
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektöründe demir kalitesine yönelik açıklamalarda bulundu
Tahir Tellioğlu, konuyla ilgili olarak : “Beton ve demirin kalitesi, can ve mal güvenliği açısından, inşaat sektörünün, depreme karşı mukavemetinin, can damarıdır. Ancak, üyelerimizin, şikayetlerinden anlaşıldığı üzere, kimi demir üreticilerinin Müteahhitlere, düşük kalitede demir verdiği anlaşılmaktadır.
Müteahhitler, inşaatlarında kullanacakları demirin kalitesi konusunda titiz davranmakta olup, aldıkları demirin kalitesinden, %100 emin olamamanın endişesini taşımaktadırlar. Yapının ayakta durmasının yegâne parçası olan demir, betonda kullanılacak çimento ve kum kadar önemlidir. Müteahhit, projesinde kullanacağı malzemeyi tedarik ederken, Demir'de S 420 seviyesini baz almaktadır.
Özellikle Hattane'lerde hurda kütüklerinden ve tren raylarından üretilen 3.70 cm uzunluğundaki kolon demirlerinin, sünekliliği S 420 olması gerekirken, çıkma rayların çelik ağırlıklı olmasından kaynaklı, S 750 gibi, esnekliği olamayan, kırılganlık özellikli çelikten olması ve yine atık hurda karbon ağırlıklı kütüklerden üretilen, 8'lik demirlerinden S 300 ve S 600 bandında olması, inşaat demir sektöründe yaşanan, başlıca sorundur.
Müteahhitler, üretim firmalarından, S 420 kalitesinde demir talep etmektedirler. Bu, alınan irsaliyelerde de, yazılmaktadır. Ancak daha sonra yapı denetim firmalarının yaptığı incelemelerde, bazı inşaatlarda, S 420 kalitesi dışında, değişik eslaflarda, demir kullanıldığı tespit edilmektedir. Yani burada aldatılan, Müteahhittir. Konuya bu gerçekler ile yaklaşıldığında, Müteahhitlerin kaliteli demir tedarik etmede, sorunlar yaşadığı bilinmelidir.
Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın İdris Güllüce'nin, demir'in kalitesi'ne yönelik yaptığı açıklamaları ve sektöre yönelik gereken denetimleri yaptırmasını, İMKON olarak yerinde, haklı bir çıkış olarak görüyor ve destekliyoruz.
Sektörde yaşanan birçok sorundan birisi de, 'kaliteli demir' sorunudur. Biriken tüm sorunları çözmek ve Müteahhitlik işini hakkıyla yapanlar ile yapmayanların, kanun çerçevesinde bir birinden ayırmak için de, vakit kaybetmeden, "Müteahhitlik Hizmet Yasası"nın, bir an evvel yürürlüğe girmesi, sektörün kalite artırımı açısından da, hayati önem arz etmektedir.” dedi.
- Etiketler:
- inşaat sektörü
- Tahir Tellioğlu
Yorum Yaz