Kampüs okullar, sınıf mevcudunu 30'a düşürecek
12 yıllık zorunlu ve kesintili eğitim sistemine geçilmesiyle özellikle büyükşehirlerde oluşacak derslik açığını kapatmak isteyen Milli Eğitim Bakanlığı, kampüs okullar projesini hızla uygulamaya koydu
12 yıllık zorunlu ve kesintili eğitim sistemine geçilmesiyle özellikle büyükşehirlerde oluşacak derslik açığını kapatmak isteyen Milli Eğitim Bakanlığı, kampüs okullar projesini hızla uygulamaya koydu.
Şehir merkezlerinde okul için yeterince geniş arazi bulunması nedeniyle eğitim kampüsleri, şehirlerin genişlediği istikamette bulunan fakat şehirden de kopuk olmayan arazilere kurulacak. Arazi envanterlerini çıkaran bakanlık uzmanları, çalışmalarını hızlandırdı. Kampüs okulların kurulması için öncelik Hazine arazileri olacak. Ancak Hazine arazisinin olmadığı yerde devlet, özel arazi sahipleriyle anlaşacak. Özel müteşebbis, bu arazi üzerine devlet için okul yapacak. Devlet ise bu okulu 49 yıllığına kiralayacak.
Anaokulundan liseye kadar bütün kademelerdeki okulların bir arada bulunacağı eğitim kampüslerinin temel amacı, kalabalık sınıfların bulunduğu büyükşehirlerde sınıf mevcutlarını 30'un altına indirebilmek. Değişik kademelerdeki okullar, kampüs içerisinde fakat birbirinden ayrı olacak. Özellikle 3-6 yaş arası okulöncesi eğitim birimleri ve bahçeleri kampüs içerisinde tamamen ayrı dizayn edilecek. Ortaöğretim ve lise öğrencilerinin oyun sahaları ve ortak kullanım alanları ayrılacak. Böylelikle pedagojik olarak farklı yaş grubundaki çocuklar aynı kampüs içerisinde ancak ayrı alanlar içerisinde eğitim görebilecek.
Okullara, olimpik yüzme havuzu yapılacak
Kampüslerde bulunacak okulların sayısı ve türleri, bölgenin ihtiyacına göre belirlenecek. Son yıllarda özellikle özel okul ve kolejlerin uyguladığı kampüs modeli, devlet okulları için de hayata geçmiş olacak. Bu kapsamda sosyal, kültürel ve spor donatı merkezleri ile çocukların tüm ihtiyaçları okul içerisinde giderilecek. Kampüslerin ilk aşamada İstanbul, Ankara, Adana, Konya, Antalya, Bursa, Mersin, Konya gibi sınıf mevcudunun yoğun olduğu büyükşehirlerde hayata geçirilmesi planlanıyor. Kampüs, olimpik yüzme havuzu da dahil olmak üzere tüm sporların yapılabileceği spor salonu, konferans ve tiyatro salonu, kütüphane, yemekhane, lokanta, laboratuvar, rehberlik servisi ve çok amaçlı salon ve benzeri yerleri barındıracak şekilde inşa edilecek. Binanın içerisinde sağlık için özel birimlerin yanı sıra öğrencilerin alışveriş yapabileceği kırtasiye, büfe gibi işletmelerle ihtiyaç durumunda yatılı öğrenciler için pansiyon-yatakhaneler de bulunacak. Öğrencilerin ve velilerin talepleri doğrultusunda özel kurslar da verilebilecek. Kampüslerde, her okul için müdürün yanı sıra bir de kampüs müdürü görevlendirilecek. Kampüs müdürlerinin il veya ilçeden şube müdürleri olması öngörülüyor.
Zaman
Yorum Yaz