Kamuda taşıt aracı ve lojman sorunu!
Kamuda belli hizmetlerin görülmesi için taşıt aracına ihtiyaç vardır. Ne var ki kamuya alınan araçların çoğu hizmet yerine makam aracı olarak kullanılır
Kamuda belli hizmetlerin görülmesi için taşıt aracına ihtiyaç vardır. Ne var ki kamuya alınan araçların çoğu hizmet yerine makam aracı olarak kullanılır.
Kamuda konut imkanı kısıtlı yörelerde kamu çalışanlarının lojmana ihtiyacı vardır. Ne var ki bu lojmanlar imkanı kısıtlı kamu çalışanları yerine kamudaki üst görevlilere tahsis edilir. Lojmanların büyük kısmı da konut imkanı kısıtlı yörelerde değil, büyük şehirlerde makam lojmanıdır.
Eskiden kamu taşıt araçları ve lojmanları kamu imkanlarıyla satın alınırdı. Şimdilerde (1) Fonlardan alım başladı. (2) Kiralama ile lojman ve araç kullanımı başladı.
Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın kamuya taşıt alımı ve lojmanlarla ilgili sözlü soru önergesini yanıtladı. Merkezi yönetim kapsamındaki idarelerde 2011 Haziran ayı itibariyle 86 bin 479 taşıt, 236 bin 811 lojman bulunduğunu belirten Şimşek, "2012 yılında taşıt alımlarına 1.3 milyar lira, lojman bakım ve onarımlarına 129.2 milyon lira ödenek ayrılmıştır" dedi.
Ahmet Kıvanç'ın haberinden öğrendiğimize göre, Şimşek, lojmanlarla ilgili ödeneğin içerisinde büyük onarımların da bulunduğunu vurguladı.
Bakan Şimşek, merkezi yönetim kapsamındaki idarelerin 2012 bütçesinden 3 bin 743 adet araç alacaklarını belirtti. Şimşek, bu idarelerin ayrıca kendi öz gelirlerden 24, özel ödenekten 51, bütçe ve Avrupa Birliği katkısıyla 30, yurtdışı hibeden 61, yurtiçi hibeden bin 803, döner sermayeden 729 ve il özel idare bütçesinden 35 olmak üzere toplam 6 bin 476 adet taşıt alacaklarını belirtti.
Şimşek, taşıt alımlarının binek araçtan ziyade ağırlıklı olarak güvenlik ve sağlık hizmetlerine yönelik olduğunu, lojman alımlarının ise öncelikle güvenlik ve terör sorunlarının yaşandığı bölgelerde olduğunu vurguladı.
Maliye Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, söz konusu araçların bin 816'sı Sağlık Bakanlığı'na, 953'ü Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, 518'i Jandarma Genel Komutanlığı'na, 517'si Milli Savunma Bakanlığı'na, 451'i Milli Eğitim Bakanlığı'na ait bulunuyor.
Görüşmeler sırasında CHP'li Mahmut Tanal, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkanları için kiralanan BMW 760 i Long tipi araçları gündeme getirdi.
Tanal, Bilgi Edinme Kanunu uyarınca edindiği bilgilere göre, söz konusu araçların aylık kirasının 7 bin 600 euro olduğunu ve üç yıllığına kiralandıklarını belirtti. Tanal, tanesi 276 bin euroya satın alınabilecek bu araçların üç yıllık kira bedelinin 273 bin 600 euro olduğunu söyledi.
Görülüyor ki, kamuda taşıt araçları ve lojman konusu, her hükümet döneminde sorun teşkil ediyor.
Hele hele taşıt ve konutta standardın yükseltilmesinin bütçeye getirdiği yük arttıkça iş daha da önem kazanıyor.
TEVFİK GÜNGÖR/Dünya
Yorum Yaz