maritbet girişmaritbet
Kamuya ait taşınmazların satışları başlıyor!

Kamuya ait taşınmazların satışları başlıyor!

Kamuya ait bütün taşınmazların satışı, kiralanması, tahsisi ve devrini Başbakanlık onayına bağlayan genelge, sonuçlarını vermeye başladı

 

Genelgenin talimatını bizzat Başbakan Tayyip Erdoğan vermiş ve gelen dosyaları da yakından incelemeye almıştı. Kendisine sunulan raporlar doğrultusunda kamu malları üzerinde çok ciddi istismarlar olduğunu tespit eden Erdoğan, başta lojmanlar olmak üzere taşınmazların satışı için düğmeye basmıştı. Uygulama ilk olarak İller Bankası'ndan başlıyor. Gerekli dosyaları hazırlayarak Başbakanlık'a müracaat eden kuruluşa, satış için onay verildi. Hedef 500 milyon liralık gelir elde etmek. Daha sonra sırayla bütün kurumlar için aynı şekilde ihaleye çıkacak. Hazine'ye milyarlarca lira gelir kaydedilecek.
 
İller Bankası dosyasında, İstanbul Maltepe ve Tuzla'da denize sıfır araziler, Ankara Maltepe'de alışveriş merkezi, Elazığ Hazar Gölü kıyısında sosyal tesisler ve Bursa Bölge Müdürlüğü'ne ait lojmanlarla diğer tesisler var. Bunların bir kısmı satılacak, bir kısmı kiraya verilecek, bir kısmı da hasılat paylaşımı ile özel sektöre devredilecek. Çıkarılan muhammen bedeller doğrultusunda beklenti, toplam 496 milyon 193 bin lira gelir elde edilmesi yönünde. Bunlardan en pahalısı, İstanbul Maltepe'deki arsa. 41 bin 750 metrekarelik alan üzerinde bölge müdürlüğü yerleşkesi bulunuyor. İmar planı değişiklik hazırlığı var. Üzerine rezidans, ofis ve çeşitli ticari birimler yapılacak. Yüzde 50 hasılat paylaşımı ile sadece 2013-16 yılları arasında yaklaşık 326 milyon lira gelir elde edilebileceği belirtiliyor. Bunun için yakında ihaleye çıkılacak.
 
İstanbul'da bir diğer gözde mekan, deniz kenarında 5 parselden oluşan arazi. Muhammen bedeli 50 milyon lira civarında. Üzerine marina, 5 yıldızlı otel, konut, kongre ve spa merkezi yapılması gibi proje önerileri var. Ayrıca bir inşaat firmasıyla birlikte kat karşılığı yaptırılan OFİSİM İstanbul projesi de dosyada. İnşaat bitmek üzere. Yıllık kira gelirinin 3,5 milyon lira, satış fiyatının ise 58 milyon 155 bin lira olacağı ifade ediliyor.
 
Ankara Maltepe'de ‘Mall-tepe AVM' isimli çarşı da ihaleye çıkacak. 12 bin 120 metrekare alan üzerine kurulu binanın üç katı çarşı, diğer 3 katı otopark olarak kullanılıyor. Yüzde 56,7'si İller Bankası'na, geri kalanı da bir yüklenici inşaat firmasına ait. Yine Elazığ'da bölge müdürlüğüne ait Hazar Gölü sosyal tesisleri de proje geliştirilerek satılacak. 14 bin metrekarelik alan üzerinde 32 daireli motel, lokanta, yüzme havuzu ve piknik alanları bulunuyor. Özel sektörce işletilmesi halinde yıllık gelirinin en az 40 milyon lira olacağı tahmin ediliyor. Bursa bölge müdürlüğüne ait hizmet binası, sosyal tesis ve 10'ar daireli 3 lojman bloku da satış için sıra bekliyor. 8 bin 110 metrekarelik alanın arsa ve bina değeri 12 milyon 600 bin lira.
 
Başbakanlık, belediyeler hariç bütün kamu kurumlarına ait taşınmazların envanterini çıkarıyor. Bunlarla ilgili bütün onaylar, Başbakanlık bünyesinde oluşturulan 10 kişilik bir komisyonca değerlendiriliyor. Sonrasında fotoğraflarıyla birlikte Erdoğan'a sunuluyor ve Başbakan'ın onayı olmadıkça hiçbir işleme izin verilmiyor. Şu ana kadar Başbakanlık'a 9 bin dosya ulaştı.
 
TOKİhaber.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Belediyelerimiz iklim değişikliği ile mücadelede yeni bir döneme girdi"
  • 24.03.2022 17:04

"Belediyelerimiz iklim değişikliği ile mücadelede yeni bir döneme girdi"

İller Bankası (İLBANK) Genel Müdürlüğünün 2021 yılı Olağan Genel Kurul Toplantıs ...

İller Bankası’ndan Göktürk ve Pendik’te arsa ihalesi!
  • 16.11.2021 09:25

İller Bankası’ndan Göktürk ve Pendik’te arsa ihalesi!

İller Bankası, Göktürk ve Pendik'te toplam 5 parsel taşınmazı, arsa satışı karşı ...

"3 milyon kişinin suya erişimini kolaylaştıracağız"
  • 06.07.2021 17:35

"3 milyon kişinin suya erişimini kolaylaştıracağız"

Bakan Kurum, "İller Bankası ve Yerel Yönetimler Alt Finansman Anlaşması" imza tö ...