"Kanal İstanbul güzergahı rezerv konut alanı olacak"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "İstanbul'da 450 bin konut acil dönüşmesi gerekiyor. Kanal İstanbul güzergahına rezerv konut inşa edeceğiz" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, CNNTürk'te Hakan Çelik'in programında katıldı. Kentsel dönüşümden, Tarımköy uygulamasına kadar birçok proje hakkında bilgi verdi. Konuşmasına Türkiye'nin birçok ilinde başladıkları kentsel dönüşüm çalışmalarını anlatarak başlayan Bakan Kurum, 10 bin sanayi sitesini şehrin dışına taşınacağını söyledi. Kurum, "Kastamonu merkezde kentsel dönüşümü başlatıyoruz. Niğde Merkez'de Kale bölgesini yeniliyoruz. Sinop'ta metruk yapıları yıkıyoruz. Kamu binalarını kaldırıyoruz. Zonguldak'ta tüm sahilini yenileme projesi yapıyoruz. Baştan başa ne kadar kaçak ve metruk yapı varsa yıkımlarını yapıyoruz. Kömür yıkama alanını tarihi yapıları koruyacak şekilde bir Millet Bahçesi'ne çevriyoruz. Sahil düzenlemesine başladık. En geç önümüzdeki yıl biter. Millet Bahçesi'nin ihaesini yapacağız. 2021 sonunda şehre bir yenilik kazandıracağız. Tüm Türkiye'de şehirlerin içindeki 10 bin tane sanayi alanını şehrin dışına çıkarıyoruz. Ağrı'da ağırları şehir dışına çıkarıyoruz" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıklamarından satır başları!
Bakan Kurum'dan Kanal İstanbul'a "rezerv konut" açıklaması
Kanal İstanbul güzergahı üzerinde 1/100000'lik planını onaylamıştık. Zemin+3-4'ü geçmeyecek şekilde rezerv konutları yapacağız. Oraya 500 bin yeni nüfus öngörüyoruz. Bu aslında İstanbul'un dönüşümü için oluşturulmuş rezerv alandır. ilave nüfus getirmiyoruz. İstanbul'un dönüşümü adına 4 milyon bağımsız bölüm var. 2 milyonu dönüşmesi gerekiyor. 450 bini ise acil dönüşmesi gerekiyor. Kanal istanbul güzergahı 500 bin rezerv konut ile kullanacağımız rezerv alanıdır. Arge, üniversite, kültür alanları, yürüyüş alanlarını içinde barındıracak bir rezerv alan olacak. Yüzde 52'lik alanı donatıya terkediyoruz. Kanal İstanbul güzergazı yaşanabilir bir şehir örneği olacak.40 kilometrelik güzergah Küçükçekmece ile başlayıp, Avcılar'ın bir kısmını içerine alan bir aks. Avcılar çok riskli bir bölge olduğu için rezerv alanı kullanacak bir ilçemiz olabilir. Esenler'de 60 bin konutluk örnek proje yapıyoruz. 15 bin konutu yıl sonuı itibariyle tamamlayacağız. Tamamı rezerv konut olacak. Etraftaki bölgeler için kullanılacak. Kanal istanbul'daki amacımız da bu dönüşümü sağlamak. Gaziosmanpaşa, Bağcılar, Güngören, Bahçelievler'de ve tüm ilçelerde dönüşüm yapıyoruz. Hem merkezde hem rezerv alanlarda bunu yapmak zorundayız.
Kanal İstanbul için öz kaynaklarımızı koruyarak, üniversitelerle birlikte çalıştık. Biz her türlü detayı araştırıyoruz. Vatandaşımızla hareket ettik. Onları dinledik. İstanbul'da 117 bin konutun dönüşümnünü yapıyoruz ama bunun dönüşmesi için rezerv alan kullanalım diyoruz. Kanal İstanbul projesi Boğaz trafiği için de çok önemli. Gemiler nedeniyle tehlikeli kazalardan uzaklaşmış olacağız.
Kanal istanbul'da deprem riski var mı, zarara uğrayabilir mi?
Bu konuya ilişkin zemin etütleri, fay incelemeleri yapıyoruz. Bunların hepsi dikkate alınacak. Elazığ depreminde deprem izolatörü sayesinde Elazığ Devlet Hastanesi, depremi 3.8 büyüklüğünde hissetti. Ben de oradaydım. Deprem izolatörü, depremi daha az hissedeceğimiz bir sistem. Yeni kamu yapılarının bir çoğunda kullanıyoruz. Yapacağımız yeni konutlarda bu sistemi kullanacağız.Fikirtepe ve Esenyurt'ta konut mağdurları var. Fikirtepe'de kentsel dönüşüm devam ediyor. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile istişare ettik. Bakanlığımızın yürütttüğü bir planlama süreci var. Fikirtepe için yeni imar planı yapılıyor. Fikirtepe'ye kendim de gittim. Daha önce bir sözleşme yapmışlar. Bu sözleşme sonrası mağdur olan vatandaş ve müteahhitler var. Esenyurt'a da söz verdik. Sözleşmeyi feshedebilirsiniz dedik. Biz bakanlık olarak daha önce projeler gerçekleştirdik. Yine kira yardımı, taşınma yardımı maliyetine katkıda bulunuruz. Biz bunları yapmaya hazırız. Biz inşaatlarının tamamını yürüyetecek güce sahibiz. Fikirtepe'de anlaşsınlar. Biz bu süreçtr uygun desteği vereceğiz. Bizim para kazanalım derdimiz yok. Biz devletiz. Vatandaşımıza yardımcı olacağız.
TOKİ, 1 milyonuncu konutu ne zaman teslim edecek?
Şu an 940 bin konuttayız. TOKİ, 18 yılda 940 bin konut teslim etti. 50 bin sosyal konutun ihalesi yapıldı. 100 bin sosyal konut projesinin ihalelerini gerçekleştireceğiz. Bu yıl sonuna gelmeden 1 milyonuncu konutu teslim edeceğiz. 1 milyon konut demek, 5 milyon vatandaşın can ve mal güvenliğini garanti altına almak demek. Zemin+4-5 katı geçmeyen, yeşil alan içinde konutlar bunlar.
Millet Bahçeleri
Millet Bahçeleri projeleri devam ediyor biliyorsunuz. Cumhurbaşkanımız bir vizyon ortaya koydu. 81 ilimize Millet Bahçesi sözü verdiler. illeri geçtik ilçelere bile Millet Bahçesi planlıyoruz. 73 milyon metrekareye ulaşan, 208 adet Millet Bahçesi devam ediyor. 23'ü bitti, açılışını yaptık.
Edirne'den Hakkari'ye bisiklet yolu
Bisiklet yolu master planı hazırlıyoruz. Edirne'den Hakkari'ye güvenli bir sürüş için navigasyon ile takip edilecek bir yol olacak. İller bazında her il kendi içinde planını yaptı. 3 bin kilometre bisiklet, 3 bin kilometre yürüyüş yolu hedefliyoruz. Etaplar halinda tamamlayacağız. İnşallah o projeyi yaptığımızda bir uçtan bir uca güvenli gidilecek.
Bodrum'daki yıkımlar
Bodrum'da hem bölgeye hem de dokuya zarar veren yapıları yıktık. Özel koruma alanlarında bulunan toplam 2 bin tane yıkım yaptık. Ayder'deki salıncakları kaldırdık. Ayder'de çok önemli bir dönüşüm projesi gerçekleştirdik. Ayder Yaylası'na 2019'da 150 bin araç girmiş. Şimdi Ayder'e girmeden bir otopark yapılacak doğa uygun olarak. 1500 araçlık otopark inşaatı tamamen yerin altında olacak. Yerin üzerinde hiç bişey görmüyoruz. inşaatı başladı. Metruk ve riskli yapıların dönüşümü için doğal yapıya uygun rezerv alan yapılacak. Ayder'deki termal oteli yıkıyoruz. Aynı şekilde yeniden yapıyoruz. Ayder içindeki alt yapı için 40 milyon lira harcıyoruz. Orasının dünyanın en önemli turizm akslarından biri haline getirmeyi hedefliyoruz. Uzungöl'de kaçak yapıların yıkımı yapıldı. Yeni imar planı hazırladık. Uzungöl'deki görüntü kirliliğine sebebiyet veren alanları kaldırdık.
Örneğin, Dipsiz Göl ile bir sorun oldu hemen müdahale ettik. Altına kil dolgu yaptık. Eski haline getirmek adına önemli bir adım attık. Tek amacımız, gelecek nesile bunları aktarmaktır.
Salda Gölü'nde son durumda
Salda'da 7/24 izlenecek bir kamera sistemi kurduk. www.saldagolu.gov.tr'den girip her şeyi izleyebilirler. Vatandaşımızın gönlü rahat olsun. Buradaki doğal güzellikleri koruyacağımıza dair vatandaşımıza söz verdik. 3 bin 300 metrelik ahşap bariyer koyduk. Böylelikle gölün kenarına kadar araç girişini kapatmış olduk. Gölün kenarını koruma altına aldık. Piknik ve mangal yapmayı yasakladık. 1 Ağustos'tan itibaren Salda'yı dumansız hava sahası ilan ediyoruz. Kaçak yapıları kaldırdık. Güneş enerjiyle elektriği kullanan duş, wc ve mescid konuldu. Salda Gölü'nü ziyaret edenler yoğunluk oluşturursa kısıtlamaya gideceğiz. Dinamik olarak takip edeceğiz.
Tarımköy
11. Kalkınma Planı'nda başlattığımız bir projeydi. Pandemi sürecinde Cumhurbaşkanımız beni arad. 81 ilde organik tarımla alakalı bir proje geliştirmemiz üzerine talimatta bulundu. Biz de çalışmalara başladık. Daha önce 10 bine kadar TOKİ ile bir Tarımköy uygulaması yapmıştık. Pandemi süreci bize bir çok şey öğretti. Vatandaşlarımıza 1 dönüm alan içerisinde kendi bahçesinde organik tarım yapacağı bir alan sunacağız. Projeyi 81 ilde etaplar halind hayata geçireceğiz. Tarımköy uygulamasınde çelik konstrüksiyon kullanıyoruz.
Sinem Öztürk Küçükaydın/Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz