Kanalistanbul ve 3. Havalimanı’nın yeri belli oldu, yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda!
Türkiye’nin gündeminde önemli bir yere sahip olan Kanal İstanbul ve 3. havaalanının gerçekleşeceği bölgeler belli oluyor.
İstanbul Avrupa Yakası'nda Karadeniz kıyılarından başlayarak yarımadayı kuzey-güney hattında kesen bölge Florya Atatürk Köşkü'nde son buluyor. 3. Havalimanı Karadeniz kıyılarına konumlandırılırken kendisine sınır olan Kanalistanbul'un bölgesi ise Marmara Denizi'ne kadar uzanıyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu'nun imzasını taşıyan 2012/3573 sayılı kararname 13 Ağustos 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kararname, yayınlandığı tarihte geçerlilik kazanırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uygulamaların yürütmesini üstlenecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın planlamasındaki proje ile İstanbul'daki alan, olası afet riskini bertaraf etmek üzere kullanılacak. Ruhsatsız, iskânsız ve afet riski altındaki yapılar tasfiye edilerek bölge yeni yerleşim alanı olarak kullanılacak.
3. Havalimanı Karadeniz kıyısında
Kararname gereği İstanbul'un 3. Havalimanı Karadeniz kıyısında yer alacak ve Kanalistanbul projesi için ayrılan alanla ilintili olacak. Kulakçayırı Gölü başta olmak üzere birçok irili ufaklı gölün içinde kalacağı 3. Havalimanı bölgesi doğuda Ağaçlı ve Işıklar Köyü'nün sınırlarında son buluyor. Alanın kuzey sınırını Karadeniz oluştururken denizden belli bir alan imar planlarına dahil ediliyor. Alanın batısında Karaburun ve Terkos Köyü yer alırken güney sınırlarını Kanalistanbul çiziyor. Orman içinden geçmesi planlanan karayolu bağlantısı ile Eyüp Göktürk Merkez Mahallesi'ne bağlananan alanın çevresi 41.3 kilometreyi buluyor.
Marmara Denizi'nde son bulacak
Kanalistanbul projesi için ayrılan alan ise Kuzey batıda Durusu – Boyalık Köyü'nden başlıyor. Arnavutköy, Çilingir ve Şamlar Köylerini içine alan bölge güneyde Florya Atatürk Köşkü'nde son buluyor. Küçükçekmece Gölü'nü de kapsayan Kanalistanbul bölgesi Esenyurt, Alkent, Hadımköy, Başakşehir ve Sultangazi'yi dışarıda bırakan geniş bir alanı kapsıyor.
Resmi Gazete'de yapılan açıklamalar ise şöyle:
İstanbul'da bulunan bazı alanlarda gerçekleştirilecek proje uygulamaları kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkilendirilmesine ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulması; adı geçen Bakanlığın 9/8/2012 tarihli ve 12689 sayılı yazısı üzerine, 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendine göre, Bakanlar Kurulu'nca 13/8/2012 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Abdullah GÜL CUMHURBAŞKANI, Recep Tayyip ERDOĞAN, bakanlar kurulu imzası ile 13 Ağustos 2012 tarihinde 2012/3573 sayılı kararname ile İstanbul'da bulunan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın, olası afet riskini bertaraf etmek için ruhsatsız, iskânsız ve afet riski altındaki yapılar tasfiye edilerek, yeni yerleşim alanı olarak kullanılması amacıyla, 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilendirilmiştir.
Yürürlük
MADDE 2 – (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 3 – (1) Bu Karar hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.
Hüseyin Belibağlı/EMLAKTASONDAKİKA.COM
Yorum Yaz