Kartal Sahilleri mütekabiliyete hazırlanıyor!
İstanbul'un Anadolu yakası yabancı yatırımcılara cazip hale getiriliyor. Kartal sahilinde bulunan kum ocağının taşınması akıllara yeni sorular getirdi
Kumcular kentsel dönüşüm adı altında İstanbul'un Anadolu yakası yabancı yatırımcılara cazip hale getiriliyor. Kartal sahilinde bulunan kum ocağının taşınması, hakkında durdurma kararı verilen Kartal Merkez Nazım İmar Planı'na devam edilecek mi sorusunu akla getirdi.
İstanbul, Kartal sahilinde bulunan Kumcular Kooperatifi'ne ait kum ocağı, Pendik Güzelyalı sahiline taşınıyor. Kumcular'ın taşınması için liman inşaatına başlandı. Kumcular'ın taşınması Kartal Merkez Nazım İmar Planı'nı yeniden gündeme getirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan, bu kum ocağı için birçok kez belediyeler toplantısında "Buradan kaldırın" talimat vermişti. Talimat Erdoğan'dan olunca Pendik Belediyesi Kumcular Kooperatifi'ne yer gösterdi. Pendik Güzelyalı sakinleri Kumcular'ın gelmesine tepki gösterirken Kartalılar da ilçenin merkezini kaplayacak olan AKP'nin ikinci "Çılgın Projesi'nden yakınıyor. Peki 2006'dan bugüne AKP'nin gündeminden düşmeyen bu proje neydi?
'Plan şehircilik ilkelerine aykırı'
Başbakan'ın seçim öncesi vaatlerinden biri de Anadolu yakasına 'yeni bir şehir' kurmaktı. 2006'da Irak asıllı İngiliz mimar Zaha Hadid, sahildeki kum ocağı ile E5 Karayolu arasında yer alan 350 hektarlık alan için kentsel dönüşüm imar planını hazırladı. İş merkezi, rezidans gibi devasa yapılarla kurulacak 'yeni şehirde' görüntü kirliliği oluşacağı gerekçesiyle sahildeki kum ocağının kaldırılması talimatı verildi. Defalarca meclise gelen plana Mimarlar Odası da karşı çıktı. Plan 15 Mayıs 2008'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'nde kabul edildi. 312 meclis üyesi içinde tek ret oyu veren Kartal Belediyesi ve İBB Meclis üyesi CHP'li İbrahim Doğan İstanbul 1. İdare Mahkemesi'ne İBB hakkında dava açtı. Hazırlanan Bilirkişi Raporu'nda "Dava konusu plan kararları daha çok dış dinamiklerle bölgeye talep olmasını hedefleyen bir yaklaşımı yansıtmaktadır. Planlama bölgesinin yerel temel barınma, çalışma, eğitim, sağlık, kültür, ulaşım vb. gereksinimleri göz ardı etmesi nedeni ile şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygunluk sağlanmamaktadır" denildi. Mahkeme, planı 'uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğuracak nitelikte' olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararını verdi.
'Kent soyluları oturacak'
İBB'yle davalık olan İbrahim Doğan, planın Kartal'a vereceği zararları Aydınlık'a anlattı. Bölgede yaşayan halkın sosyal, kültürel ve ekonomik yapısının kurulacak şehre uygun olmadığını ifade eden CHP'li Meclis Üyesi İbrahim Doğan "Orada kent soylularının oturacağı bir alan yaratılıyor. Yoksullar ve buraların sahipleri kent çeperinin dışına atılıyor. Söz konusu planlar bu alan içinde parselleri bulunan vatandaşları mağdur ediyor. Şehir siluetini bozacak 160-180 metrelik binalar yapmak istiyorlar. Şu anda müteahhitler ve komisyoncular kapı kapı dolaşıp vatandaşın yerini pazarlamaya çalışıyor" dedi.
TOKİ'nin vatandaşa ekonomik konut üretmek yerine ticari bir mantıkla hareket ettiğine dikkat çeken Doğan "Bu halkın planı değil, uluslar arası sermayenin ve yerli işbirlikçilerinin rant planıdır. Bu projeye siyaseten de karşı çıkmak gerekir. Sosyal belediyecilik ve sosyal devlet anlayışı bu politikalara karşı çıkmalıdır. Deprem gerekçe gösterilerek afet yasasıyla vatandaşa korku ve tehdit savrulmaktadır. Yasalara ve plan ilkelerine uygun olarak halkın mağdur olmayacağı bir planla sorun çözülmelidir" diye konuştu.
Pendik halkı: Kum ocağı değil sahil istiyoruz
Pendik Güzelyalı halkı sahilde inşaatına başlanan kum ocağına tepki gösterdi. Mahalle sakinlerinden Nejdet Sakarya "Biz sahilin halka açılmasını istiyoruz. Kum ocağı çevre kirliliği yaratacak. Zaten UN RORO İşletmesi nedeniyle sıkışık olan trafik daha da yoğunlaşacak. Kum ocağını buraya taşıyacak, ardından UN RORO işletmeleri gibi yabancı sermayeye verecekler" dedi.
Derviş Şencan ise kum ocağının taşınmaması için imza kampanyası başlatacaklarını ve yürüyüş düzenleyeceklerini söyledi. Kartal sahilinde bulunan Kumcular Kooperatifi'ne ait kum ocağının, 2005 yılında Pendik Güzelyalı Mahallesi'nde bulunan UN RORO İşletmesi'yle Askeri Tershane arasına taşınmasına karar verildi. Dönemin Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya'nın "uygunluk" verdiği teklif, meclis üyelerine danışmadan Teknik Başkan Yardımcısı Davut Çakır tarafından imzalandı. Şikayet üzerine Danıştay 'hukuk eksikliği' nedeniyle 2011'de yürütmeyi durdurma kararı aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 29 Şubat 2012'de belediyeye "En kısa zamanda eksikleri tamamlayın" talimatını verdi. Belediye Meclisi'nde yapılan görüşmelerde CHP'li üyelerin ret oylarına karşın, oy çokluğuyla karar meclisten geçirildi.
Irmak Mete/Aydınlık
Yorum Yaz