Kat mülkiyeti hakkında bilinmeyenler!
Müstakil binalar yaptık tapularını verdik, kooperatifi feshettik. Ancak bazı kişiler kooperatif dışında parsel aldılar ev yaptılar
Müstakil binalar yaptık tapularını verdik, kooperatifi feshettik. Ancak bazı kişiler kooperatif dışında parsel aldılar ev yaptılar. Şimdi ortak gidere katılmıyorlar. Acaba onların ortak gidere katılması gerekmez mi? 30 parselin 20'sini kullandık, biz 30 parselin etrafını duvarla çevirebilir miyiz?
Ne mutlu size. Bir kooperatifi amacına uygun tamamlayıp tasfiye etmek herkesin hara değil.
Keşke biz de böyle bir kooperatif bulsak! (Şaka tabii...) Ancak takdir hislerim şaka değil gerçek.
Şimdi geleyim konumuza. Sizin 20 parsel üzerinde inşaatınız var. Peki geri kalan 10 parseli kooperatif olarak satın aldınız mı? Aldıysanız ve kooperatif tasfiyeye girdi ise bu geri kalan 10 parsel kat maliklerinin ortak malı. Etrafını da çevirirsiniz, malınız gibi de kullanabilirsiniz.
Başka kooperatifler ortakların malı olmasın diye kooperatifi işletme kooperatifine çevirip, elde kalan mallan işletme, sitede de söz sahibi olma yolunu seçiyor. Oysa doğrusu kullanılmayan kesimlerin ortakların malı olmasıdır. Bir de yasal imkan var, ortakların şahsen malı olması dışında bir başka parsele bağlı olarak bu yerleri tutmak.
Bu durumda gayrimenkuller el değiştirdiğinde, bağlı alanlar ihtilaf konusu olmuyor. Çünkü mülkiyeti parsele bağlı, gayrimenkul el değiştirdikçe yeni malik söz sahibi olabiliyor. Ancak sizde ikinci . bir ihtimal var. Kooperatif 20 parseli satın aldı ve 10 parsel kooperatifin mülkü dışında kaldı ise bu artık sizin tasarrufunuzun dışında. Yani etrafını çevirip kendinize mal edemezsiniz. Burada parsel satın alanlardan da ortak gider talep edemezsiniz.
Sizin üzerinde bina yaptığınız 20 parsel bütünlük arzediyor, bir proje ile yapılmış, ortak alanlan bulunan bir site olduğu için bunlar üzerinde birlik halinde kat mülkiyeti kurulabileceğinden bu 20 parsele dahil olanlar ve sonradan alanlar ortak gidere katılmak zorundadır.
Posta
Tamer Heper
Yorum Yaz