maritbet girişmaritbet
Kayseri’li iş adamları söz verdi!

Kayseri’li iş adamları söz verdi!

Kayseri'li iş adamlarıyla bir araya gelen Erdoğan Bayraktar ve Taner Yıldız, Kayseri'li iş adamlarından enerji yatırımı sözü aldı

Milliyet Gazetesi Anadolu'daki iş dünyası buluşmalarına Kayseri'de düzenlediği etkinlikle devam etti. Kayseri'nin önde gelen işadamlarını buluşturan toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar BakanıTaner Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da katıldı.
Etkinlikte Milliyet Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Demirören, Milliyet Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Yağmur Şatana, Ankara Temsilcisi Fikret Bila, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakup, Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'yle birlikte çok sayıda işadamı biraraya geldi.
Kaniş Karum harabelerinde borç senet tabletlerinin çıktığını, Kayseri'nin M.Ö. 4 bin yıl öncesinde vadeli satışın yapıldığı bir bölge olduğunu belirten Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Kayseri sanayideki gelişmesini elde ettiği tecrübelerle eğer bir olumsuzluk varsa bunu tekrar yaşamamak adına iyi değerlendirir. Eğer para o şirketi yöneten zihniyetten daha hızlı büyümüşse, bununla ilgili önlemlerini alır 2. ve 3. kuşaklarını eğitime gönderir ve o hızlı büyüyen parayı yönetecek daha hızlı zihni gelişimini kucaklar. Kayseri sadece ticaretiyle, sanayisiyle değil özellikle son 20 yılda siyasetiyle, turizmiyle, sportif faaliyetleriyle hemen hemen her sektörde kendini göstermiştir” dedi.

Nükleerde Paris örneği
Türkiye
'ye 46 tane enerji yatırım talebi olduğunu, 46 tane de itiraz bulunduğunu belirten Yıldız şunları söyledi: “O zaman bunda bir yanlışlık var bir gariplik yok mu? Fransa'da Louvre Nehri'nin üzerinde 14 tane nükleer santral var. Dünya Anıtlar Kurulu tarafından da koruma altına alınmış. Balık yetiştirilir, çıkan balıklar yenir, o su kirlenmez. Ama Türkiye'de nükleer santral kurulacağı zaman o su hemen kirlenir. Dünyanın en fazla turist çeken şehri Paris. 55 milyon turist çekmiştir, geçen yıl. Türkiye'nin çektiği turistin iki katına yakın. Paris'e 90 km. çapta 5 nükleer santral var. Oranın turistine birşey olmaz ama bizim turiste birşeyler olur. Bunda da bir gariplik var.”
“Türkiye büyüyecek. Bunun için enerji kaynaklarını çeşitlendirmeliyiz” diyen Bakan Yıldız, girişimcileri enerjide yerli yatırıma davet etti.

Marka hamlesi yaptı
Milliyet Yazarı Güngör Uras, Kayseri'nin marka şehri olduğunu belirterek, “Buranın damarlarında var. 1953'te Birlik Mensucat Soley markasını ilk defa tasarlamıştı.. Bugün 30'u aşkın uluslararası marka var. Türkiye'de bu kadar marka oluşturan başka bir Anadolu şehri yok. Bu şehrin özelliğinden geliyor. Üretmeden hiçbirşey olmuyor. Siz de Türkiye'nin üreten insanlarısınız” dedi.
 

100 milyon dolarlık kayak merkeziyle hedef büyüttü
18 yıldır Kayseri Belediye Başkanlığı görevini yürüten Mehmet Özhaseki, Türkiye'deki şehirlerin üç gruba ayrıldığını belirterek, bunları ‘anadan doğma şanslı olanlar', ‘garibanlar' ve ‘kalkınan şehirler' olarak sıraladı. İlk grupta Ankara, İstanbulİzmir veya Antalya gibi anaları kadir gecesi doğurmuş şehirlerin olduğunu ifade eden Özhaseki, Kayseri'nin üçüncü grupta yer aldığını söyledi.
Belediye olarak Kayseri'de kayak merkezi yatırımı yaptıklarının bilgisini veren Özhaseki, “100 milyon dolara yakın para harcadık. Altyapı bitti. Şimdi sıra geldi kültür sanat projelerine ve Kayseri'yi kalkındıracak hamlelere. Onlarla uğraşıyoruz. Bunun dışında 10'larca projeler devam ediyor” diye konuştu.
Özhaseki fıkraların şehirlerin bir parçası olduğunu ifade ettiği konuşmasının ilgili bölümünde şu fıkrayı  anlattı: “Organize Sanayi'de 139 tane temel attık. Guiness rekorlar kitabına müracaat ettik. Geldiler tek tek yazdılar. Bunu duyunca Trabzonlular çok kızmışlar. Ne demek ‘En çok Temel bizde var' demişler. Ertesi gün 140 Temel'i sahile dizmişler. Denize atmışlar. Sonra da ilan vermişler gazeteye ‘Kayseri'yi geçtik'...”
 

Yurtdışından para gelecek yeni yatırımlar planlıyor
Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, “Kayseri Sanayi Odası üyeleri Kayseri'deki kurumlar vergisinin yüzde 75'ini ödüyor, keza gelir vergisinde de öyle. Ayrıca, sosyal güvenliğe baktığınızda istihdamın önemli bir kısmını sağlıyoruz. Kayseri'de insanlar hep yatırım, üretim, geleceğe nasıl taşırız kentimizi ona bakıyor” dedi.
“Enerji Bakanımız Türkiye'nin enerjide çehresini değiştirecek yatırımlara değindi. Bakanım merak etmeyin enerjide yatırımlar gelecek” diyen Boydak, şöyle devam etti: “ Biraz para sıkıntımız var. Yurtdışından yavaş geliyor. Yatırımlar ardı ardına gelecek. İnsanların zenginleşmesi için de bu yatırımlara ihtiyaç var. Özel sektörün önünü açtığınızı biliyoruz. Özgürlükler arttıkça hassasiyetler artıyor. Bu çözülecektir. Hem Kayseri hem Türkiye zengileşecektir. Saraybosna'da da yatırımlarımız var. Önce ihracatla gidiyoruz. Daha sonra yatırımlar olabilir. Oraları dolaşıyoruz.”


Kayseri girişimcilik ile farkını ortaya koyuyor..
Kayseri'nin girişimcilik, yeni fikirler, yatırım denildiğinde Türk ekonomisinin en etkili kalelerinden biri olarak akla geldiğini belirten Milliyet Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Demirören, “Bu şehirde doğan firmalar gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında önemli adımlar atıyor, Türkiye'yi gururla temsil ediyor. Bu başarıyı daha da ileriye götürmek, yeni örnekleri Türkiye ve dünyaya duyurmak için buradayız” dedi.
Kayseri'nin 2011 yılı itibariyle ihracatını yüzde 16 yukarı taşıdığını belirten Demirören şöyle devam etti: “Türkiye'nin 133 milyar dolarlık ihracatının 1 milyar 530 milyon dolarlık bölümünde Kayseri'de iş yapan firmalarımızın imzası var. Bundan 5 yıl öncesine kadar 900 milyon dolarlar ihracat hacmi 600 milyon dolar artıran bir güç gerçekten Türk ekonomisi için büyük şans. 2011 yılında binin üzerinde firmanın açıldığı Kayseri'de 2012'de Türkiye'nin yüzde 4'lük büyümesinde iddiasını bir kez daha ortaya koyuyor.”

İtici güç: Hayırseverlik...
Kayseri'nin kadim ticaret geleneği olan bir il olduğuna değinen Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, şehirdeki hayırseverlere değindiği konuşmasında “Sanayi kentiyiz yapılan yatırımlarla turizm kenti olacağız. Çevre illerin sağlık merkeziyiz. Altını çizerek söylüyorum bizim Kayseri'nin insanı, asıl sermayesi. Mütevazı yaşar. Ama hayır yapar, okul yapar. Yapılan hayırların yüzde 90'ı okul yüksek okul, üniversite, anaokulu. Kayseri'deki okulların yüzde 75'i hayırseverler tarafından yapılmıştır. Birçoğu Kayseri dışında yaşar” dedi.

Milliyet-Ayfer Yıldız

Yorum Yaz

Benzer Haberler

RHG Enertürk Enerji Stadı'nda çim serimi tamamlandı
  • 04.07.2024 16:29

RHG Enertürk Enerji Stadı'nda çim serimi tamamlandı

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin, Mondihome Kayserispor'un maçlarını oynadığı RH ...

Sivas'tan Kayseri'ye uzanan fayda inceleme başlatıldı
  • 25.06.2024 11:26

Sivas'tan Kayseri'ye uzanan fayda inceleme başlatıldı

Sivas'tan başlayıp, Tecer, Altınyayla, Gemerek, Sarıoğlan, Bünyan ve Kayseri'ye ...

Bakan Özhaseki: "Dünyanın en büyük şantiyesi şimdi deprem bölgesinde"
  • 16.06.2024 16:44

Bakan Özhaseki: "Dünyanın en büyük şantiyesi şimdi deprem bölgesinde"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Kayseri'da bayramlaşma p ...

Kayseri Havalimanı yeni terminal binası inşaat çalışmalarında sona gelindi
  • 20.10.2023 11:37

Kayseri Havalimanı yeni terminal binası inşaat çalışmalarında sona gelindi

İç Anadolu Bölgesi'nde Esenboğa Havalimanı'ndan sonra en büyük 2'nci, Türkiye ge ...

Adana Kozan'daki 5,5 büyüklüğünde deprem çevre illerden de hissedildi!
  • 25.07.2023 12:01

Adana Kozan'daki 5,5 büyüklüğünde deprem çevre illerden de hissedildi!

Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'te 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. D ...

Kayseri'de 4,8 büyüklüğünde deprem
  • 10.03.2023 09:58

Kayseri'de 4,8 büyüklüğünde deprem

Kayseri'de saat 05.28'de 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ...