maritbet girişmaritbet
KEİ gelecek için somut planlar yapacak!

KEİ gelecek için somut planlar yapacak!

KEİ zirvesinde bölge ülkelerinin birlikte kalkınması için 10 yıllık plan kabul edildi

 

KEİ zirvesinde bölge ülkelerinin birlikte kalkınması için 10 yıllık plan kabul edildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk 20 yılda kuruluşunu tamamlayan KEİ'nin gelecek dönemde somut projeleri hayata geçirmek için çaba göstereceğini söyledi.
 
Kuruluşunun 20. yılı münasebetiyle İstanbul'da toplanan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) devlet ve hükümet başkanları zirvesinde teşkilatın gelecek 10 yılını belirleyen yol haritası ortaya konuldu. 1992 yılına Türkiye'nin öncülüğünde kurulan 12 üyeli teşkilatın temsilcilerinin yer aldığı zirvenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KEİ'nin günümüzde hak ettiği ilgiden mahrum olduğunun altını çizerek, "Teşkilatın önümüzdeki 10 yıl içerisinde bulunduğu noktadan daha yukarıya çıkacağına inanıyorum. Bugün burada bölge ülkeleri açısından KEİ'yi, Karadeniz havzasının temel bölgesel örgütü yapan siyasi iradeyi yeniden ihya etmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.
 
KEİ'nin üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari işbirliğini artırmak için atacağı adımların İstanbul'daki zirvede planlandığını kaydeden Cumhurbaşkanı, "Gelecek 10 yıllık ekonomik hedeflerin teşkilatın uluslararası görünürlüğünü artıracağını düşünüyorum." dedi. KEİ'nin geçtiğimiz 20 yılda, Soğuk Savaş sonrası bağımsızlıklarını yeni kazanan üyelerinin geçiş sürecinde olmasından dolayı yapısını ancak tamamladığını kaydeden Gül, önümüzdeki 10 yılda ekonominin her alanında üye ülkeler arasında sağlanacak işbirliği ile KEİ'nin hak ettiği etkinliği kazanacağını söyledi.
 
Gül, Türkiye'nin dönem başkanlığında 'bölgenin sürdürülebilir kalkınmasında kilit rol oynayan' KEİ'nin somut projelere ağırlık vereceğini de belirtti. Avrupa'da devam eden finansal krizin Karadeniz bölgesinde de olumsuz etkiler doğurduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı, sorunlara bölgenin kendi içerisinden çözümler üretmesi gerektiğine değinerek, "Zengin doğal ve insan kaynakları ile Karadeniz bölgesi sorunlara bölgesel çözümler üretecek potansiyele sahiptir." ifadelerini kullandı.
 
Zirve çerçevesinde Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte basın toplantısı düzenleyen dönem başkanı Sırbistan'ın devlet başkanı Tomislav Nikoliç de, KEİ'nin 20. yıldönümünün, uluslararası alanda ciddi sorunların olduğu bir ortamda gerçekleştiğini belirterek, ''Ekonomik kriz çok ciddi bir boyutta. Bölge ekonomik kriz kaynaklı sorunlardan etkileniyor. Başkanlık dönemimizde diyalog, bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi ve kurumumuzun yapısının güçlendirilmesine odaklandık.'' dedi. Türkiye'nin 1 Temmuz'dan itibaren Sırbistan'dan dönem başkanlığını alacağı KEİ'nin genel sekreterliği İstanbul'da bulunuyor. Ela Demir - Minhac Çelik / Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Pasaportsuz seyahati tüm ülkelere yaymak istiyoruz'
  • 23.05.2017 09:37

'Pasaportsuz seyahati tüm ülkelere yaymak istiyoruz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Karadeniz Ekonomik İşbirli ...

Abdullah Gül'den sosyal projelere büyük destek!
  • 09.08.2014 15:15

Abdullah Gül'den sosyal projelere büyük destek!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 7 yıllık görev süresinde aldığı 30'dan fazla proje ...

Abdullah Gül'e Roosevelt tipi müze, memleketi Kayseri'de açılacak
  • 09.07.2014 16:30

Abdullah Gül'e Roosevelt tipi müze, memleketi Kayseri'de açılacak

28 Ağustos'ta Çankaya'dan ayrılacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için Kayseri ...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul'da villa satın aldı mı?
  • 06.07.2014 16:38

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul'da villa satın aldı mı?

Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İstanbul’da bir villa aldığına d ...

Abdullah Gül’ün gezdiği 81 ilin tarihli haritası hazırlandı
  • 19.06.2014 09:57

Abdullah Gül’ün gezdiği 81 ilin tarihli haritası hazırlandı

Cumhurbaşkanı Gül, bütün illeri gezen ilk cumhurbaşkanı olması sebebiyle kendisi ...

Abdullah Gül, Muğla'da kente ilişkin bilgiler aldı
  • 06.06.2014 15:43

Abdullah Gül, Muğla'da kente ilişkin bilgiler aldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Muğla Büyükşehir Belediyesini ziyaret ederek, başkan ...