Kerem Bilge: Yabancıya konut satışı ihracattan daha çok kazandırır!
Yabancıya yıllık 20 milyar dolarlık bir satış beklediklerini ifade eden Uluslararası Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (REIA) Başkanı Kerem Bilge, yabancıya konut satışının ihracattan daha çok kazandıracağını söyledi
Uluslararası Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (REIA) Başkanı Kerem Bilge ile Mütekabiliyet Yasası'nın tüm detaylarını A'dan Z'ye konuştuk. Yasanın çıkması ile birlikte yabancılar için güvenli bir liman olan Türkiye'nin artık daha da değerli hale geleceğini belirten Bilge, Türkiye'nin hem ev alıp yatırım yapmak isteyen yabancının hem de uluslararası profesyonel yatırımcıların gözdesi olacağını söyledi.
Yabancıların başta İstanbul olmak üzere sahil şeridi ve büyük şehirlerdeki konutlara ilgi göstereceğini öngördüklerini ifade eden Bilge, yabancıya yıllık 15-20 milyar dolarlık bir satış beklediklerini belirtti. Talebin hem yatırım hem de oturum amaçlı olacağını vurgulayan Kerem Bilge, daha çok Körfez, Arap ülkeleri ve Türkiye Cumhuriyetleri'nden ilgi beklediklerini sözlerine ekledi.
Yabancıya konut satışında çoğunluk olarak hangi bölgeler düşünülüyor?
Kültür ve Turizm başkenti olmasının da etkisiyle yüzde 70 ile istanbul başta olmak üzere, konut satışında taleplerin yüzde 20 sahil şeridi ve yüzde 10 büyük şehirlerimiz olarak sıralanacağını düşünüyoruz.
Daha çok hangi ülkelerden talep var?
Özelikle Türkiye için çok önemli bir potansiyel olan Körfez ve Arap ülkelerinin ülkemize olan sempatileri ve Türkiye'deki siyasi yapı itibariyle de bize gösterdikleri ilgi, bu eksende mevcut pazarımızın Körfez ülkeleri ve Arap ülkeleri olacağını gösteriyor. Aynı şekilde coğrafi olarak çok yakın olduğumuz Türkiye Cumhuriyetleri'nin de ülkemize ilgisinin artacağını ve Türkiye'de satışa daha sıcak bakacaklarını düşünüyoruz.
Yabancıların hangi tarz konut tiplerine yönelik alımları olacak?
Gelecekteki ev trendini belirleyecek olan konut algısı futuristler ve gayrimenkul geliştirme şirketlerinin de sektöre bakış açısı ile sadece betonlaşma anlamına gelmekten kurtulmuştur. Günümüzde sosyal donatıları, aktivite imkanları, yaşamı kolaylaştıran fonksiyonları ve çevreye duyarlı yapılar ile daha düzenli kentler oluşturulmaya başlanmıştır. Artık beklentiler, kendi elektriğini üreten, suyunu temizleyen, geri dönüşüm sağlayan (green concept), trafiği düzenli ve işletme giderleri daha düşük olan akıllı binalar ve siteler üzerinedir.
Sizce talep yatırım amaçlı mı yoksa oturum amaçlı mı olacak?
Hem yatırım hem de oturum amaçlı bir talep bekliyoruz. Bu daha çok dünyadaki gelişmelere göre şekillenecek. Yatırım amaçlı olan bir talep daha sonra oturuma dönüşebilir.
Yabancıya yıllık ne kadar satış bekliyorsunuz?
Bu yasanın kalkması ile sıfır faizli bir kaynak yaratacağız. Buradan ev alanlar gelip bir de harcama yapacaklar. Döviz girişi artarak, cari açığı finanse edecek büyük bir hareket yaşanacak. Bu noktada mütekabiliyet ile birlikte yıllık 15-20 milyar dolardan fazla satış bekliyoruz.
Mütekabiliyet yasasının kalkmasının inşaat sektörüne yansıması nasıl olacak?
Yabancıya konut satışında bürokrasi caydırıcı bir etkendi. Yasanın çıkması ile güvenli liman Türkiye, artık daha da değerli hale geldi. Yabancıların yılda birkaç defa Türkiye'ye geliş gidişi ile turizm ve ekonomi de canlanacaktır. Konut satmak ihracattan daha fazla kazandırır. Ayrıca etkileşim sonucu sektörel gelişme hız kazanacağı gibi, istihdam da artacaktır. Birçok ülkeye kapılarımızı açacağımız bu düzenleme ile mülk alanlar, arsa alanlar, iş yeri ve konut alımı yapan yatırımcıların artması ile ülkeye döviz girişi artacak. Türkiye çok değerli coğrafi konuma sahip, 3 tarafımızdaki kıyılar, doğal güzellikler, yatırım alanlarının gelişmişliği ve eğitimli genç nüfusumuzla bu yasa kalktıktan sonra hem sadece ev alıp yatırım yapmak isteyen yabancının hem de uluslararası profesyonel yatırımcının gözdesi olacak.
Türk gayrimenkul sektörünün uluslararası arenadaki yerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye'nin yurtdışına açılması için gereken bağlantıları ne yazık ki eksiktir. Yatırımcılar ülkemizde yatırım yapmak istiyorlar ancak nereden başlayacaklarını ve kiminle muhatap olacaklarını bilmiyorlar. Bu noktada kurulma amacı buna hizmet eden REIA ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı devreye girmektedir. Mütekabiliyetin doğru ve beklenen şekilde işlemesi için dünya çapında çalışılması ve tanıtılması gereklidir. Aksi takdirde bu yasa kağıt üzerinde kalacaktır. Yasayı hakkıyla değerlendirebilmek için Türkiye'de yatırımı teşvik edici yurtdışı işbirliği konferansları ve organizasyonlarına Türkiye'den yeterli ilgi ve katılım sağlanmalıdır. Uluslararası Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (REIA) olarak dünyanın en büyük uluslararası gayrimenkul ve yatırım fuarını Türkiye'de düzenlemek istiyoruz. Böylece hem ülkemizin tanıtımına hem de ülkemizin belirlediği hedeflere ulaşmasına büyük bir katkıda bulunacağımıza inanıyoruz.
DÜNYA ÇAPINDA TANITIM ŞART
Mütekabiliyetin doğru ve beklenen şekilde işlemesi için dünya çapında çalışılması ve tanıtılması gereklidir. Aksi takdirde bu yasa kağıt üzerinde kalacaktır. REIA olarak dünyanın en büyük uluslararası gayrimenkul ve yatırım fuarını Türkiye'de düzenlemek istiyoruz. Böylece hem ülkemizin tanıtımına hem de ülkemizin belirlediği hedeflere ulaşmasına büyük bir katkıda bulunacağımıza inanıyoruz.
Exclusive Homes
Yorum Yaz