Kimya ihracatı boğaza takılmayacak!
Kimya ihracatçısına Çanakkale Boğazı’nı kapatan ve Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü Uygulama Talimatında yapılan değişiklik nedeniyle 250 milyon dolarlık ihracatı durma noktasına getiren uygulamadan dönüldü.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, uygulama talimatında yaptığı değişiklikle, IMDB kodu 1 dışındaki ihraç ürünlerini kapsamdan çıkardı. Yapılan değişiklik 15 Kasım'dan itibaren uygulamaya koyuldu.
Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü Uygulamasında yapılan değişiklikle IMDG Kodu kurallarına göre 1, 2, 5.1, 5.2, 6.2 ve 7 sınıflarında yükü bulunan gemilerin Boğaz geçişlerine yeni bir uygulama getirilmiş, tehlikeli yük taşıyan ve 150 metrenin üzerindeki gemiler bu kapsama alınmıştı. Alınan karar sonrası kimya ihracatçısına Çanakkale Boğazı kapanmış, firmalar ya nakliye için daha fazla maliyet ödemek ya da ihraç ürünlerini İzmir Limanı'na transfer etmek zorunda bırakılmıştı. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği'nin (İKMİB) girişimleri sonrası, 250 milyon dolarlık kimya ihracatını sekteye uğratan bu karardan vazgeçildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, IMDG kodu 1 dışındaki ürünleri kapsam dışı bırakarak, 15 Kasım'dan itibaren değişikliği uygulamaya koydu.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, ilgili makamlar nezdinde yaptıkları girişimlerin sonuç vermesi ve ihracatımızı durma noktasına getiren bu uygulamadan dönülmesinin kimya sektörü açısından sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti. Akyüz, yapılan değişiklik birlikte ihracat yapamaz hale gelen firmaların sorununun çözüldüğünü, bakanlık tarafından kapsam dışına çıkarılan ürünlerin taşınması konusunda bundan böyle herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını düşündüklerini söyledi.
İhracatı en çok etkilenen kimyasal ürünler şöyleydi;
Oksitleyici maddeler
Organik peroksitler
Yanıcı sıvılar
Aerosol grubu
Deodorant
Oda spreyi
Kolonya
Saç spreyi
Sinek ilacı
Yorum Yaz