Kimya sektörü ihracatta hedef büyüttü
Ekonomide çarklar döndü, Türkiye ihracatta 134,6 milyar dolar ile rekor kırdı.
Ekonomide çarklar döndü, Türkiye ihracatta 134,6 milyar dolar ile rekor kırdı. Türkiye ihracatının 2011 yılında yükselen yıldızı ise kimya sektörüydü. En fazla ihracat yapan ikinci sektör olan kimyacılar, yüzde 29'luk artış ile ihracatlarını ilk sıradaki otomotivin de üzerinde artırmayı başardılar. Kimya sektörünün 2011 yılı performansını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Türkiye'nin ihracatçıları ile gurur duyması gereken bir yılı geride bıraktığını belirterek, tüm zorluklara rağmen elde edilen bu başarının altında firmalarımızın girişimciliği ve cesaretlerinin yattığını söyledi. Akyüz, kimya sektörünün 2012 yılı ihracat hedefini ise 18 milyar dolar olarak açıkladı.
Kimya sektörü 2011 yılında, bir önceki yıla göre ihracatını yüzde 29 artırarak 16 milyar 383 milyon dolara çıkardı. Yıl genelinde beş kez hazır giyim ve konfeksiyon sektörünü geride bırakan kimya ihracatçıları, otomotivin ardından ikinci sırada yer aldı. Kimya sektörü, başta Mısır, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere en fazla ihracatı; Almanya, Rusya Federasyonu, İtalya, Yunanistan, Azerbaycan – Nahcivan, Malta ve Romanya'ya yaptı.
İKMİBYönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, 2011 yılının kimya ihracatçısı açısından zorlu bir sene olduğunu açıkladı. Küresel ekonomideki dalgalanmaların yarattığı belirsizlik ortamında önünü görmekte zorlanan ihracatçıların buna rağmen, cesaretlerinin kırılmadığına dikkat çeken Akyüz, “Global ekonomideki belirsizlik kadar, kimya sektörünün en büyük pazarı olan Avrupa'daki kriz, ihracatçılarımızı yeni pazarlara yöneltti. 2008 krizinden sonra, ihracatta rotamızı Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya çevirmiş, Avrupa pazarındaki kaybımızı yeni ülkelerle telafi etmeye çalışmıştık. 2011 yılında ihracatta elde ettiğimiz başarıyı komşu ülkeler stratejisine borçluyuz. İhracatçılarımız, çevre ülkelerde yaşanan tüm istikrarsızlıklara ve karışıklığa rağmen, bu ülkelere ticaret yapmaktan vazgeçmedi. Firmalarımız, Avrupalı rakiplerinin cesaret edemediği girişimleri bu bölgede cesaretle hayata geçirdi” diye konuştu.
İhracatın Türkiye ekonomisinin dinamosu olduğunu kaydeden Akyüz, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a da ihracatçıya verdiği destek ve moral için teşekkür etti. İhracattaki artışın, her şeye rağmen ülkede çarkların döndüğünün, firmaların yatırıma ve üretime devam ettiğinin göstergesi olduğunun altını çizen Murat Akyüz, “Türkiye'nin ihracatı küresel pazarlardaki talebin azalmasına rağmen yüzde 20'ye yakın artış kaydetmiş, kimya ihracatında bu rakam yüzde 29'a ulaşmış. İhracatçılarımız tüm olumsuz gelişmelere rağmen üretmeye ve dünya pazarlarına sunmaya devam ettiler. Yerimizde saymadan, proaktif davranarak hangi ülkelere ürünlerimizi satabiliriz üzerine kafa yorduk. Dünyanın en büyük fuarlarına ihracatçılarımızın katılımını sağladık. Dış alım heyet gezileri düzenleyerek yeni fırsatlar yaratmaya çabaladık. Kimya ihracatındaki rekor artışın temelinde yapılan bu çalışmalar yatıyor” dedi.
İKMİB Başkanı Murat Akyüz, son günlerdeki cari açık ve kur politikası ile tartışmalara da değindi. Cari açığın ülkenin en büyük sorunlarından biri olduğunu, ithalattaki artışın faturasının ihracata kesilmesinin ise ihracatçının moralini bozmaktan başka ülkeye bir fayda sağlamayacağına dikkat çekti. Murat Akyüz, ihracattaki artışın gerçek bir başarı olduğunu, kurlardaki yükselmenin ise son aylarda gerçekleştiğini, Türk ihracatçısının değerli TL yüzünden yıllardır pazar kaybetmesine rağmen ayakta kaldığını dile getirdi.
Cari açığın önüne geçmek için üretmekten başka çare olmadığını söyleyen Murat Akyüz, yüzde 100 ithal edilen ürünlerin Türkiye'de üretilmesi gerektiğini açıkladı. Kimya sektöründe ithalatın çok yüksek olduğunu belirten Akyüz, yeni yatırımların yapılmasının önünü açacak düzenlemeler ve yatırıma verilecek destekle, ithal ettiğimiz ürünleri yerli üretme şansımız olacağını ancak bunu vakit kaybetmeden, hemen yapmamız gerektiğini vurguladı.
Yorum Yaz