Kira geliri elde eden mükellef sayısı 1,5 milyona çıktı
İki yıl içerisinde kira geliri elde eden mükellef sayısı yüzde 50’nin üzerinde artış göstererek 1 milyondan 1,5 milyona çıktı
EY Türkiye Vergi Bölümü Kıdemli Müdürü Onur Elele'ye göre, kira gelirlerinin beyanında uygulanan yeni sistemin caydırıcılık etkisi sayesinde ve bankalar üzerinden yapılan ödemelerin kontrolü ile bugüne kadar gelirini beyan etmeyen yarım milyon kişi sisteme dahil edildi. Kira gelirlerinin beyanında süre yarın doluyor. Denetim ve danışmanlık firması EY Türkiye'nin vergi bölümünün verilerine göre, iki yıl içerisinde kira geliri elde eden mükellef sayısı yüzde 50'nin üzerinde artış göstererek 1 milyondan 1,5 milyona çıktı. EY Türkiye Vergi Bölümü Kıdemli Müdürü Onur Elele'nin verdiği bilgiye göre, kira geliri elde eden mükellef sayısında yarım milyonluk artışa rağmen, gelir vergisi mükellefi sayısında yüzde 6, KDV mükellefi sayısında ise sadece yüzde 4 oranında artış yaşandı. Kira geliri mükellefi sayısındaki artışa Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'nin caydırıcılık etkisi ve bankalar üzerinden yapılan ödemelerin kontrolünün sebep olduğuna işaret eden Elele, bu uygulamalar sayesinde iki yılda yarım milyon kişinin sisteme dâhil olduğunu belirtti.
2013 yılında 175 bin kişi 3,9 milyar lira kira geliri beyan etti
Bütün kira geliri mükelleflerinin beyanname vermediğine değinen Elele, “Elde edilen kira geliri istisna sınırının altında kaldığında beyanname vermek gerekmiyor. Benzer bir durum stopaj yoluyla ön vergilemesi yapılan iş yeri kira gelirleri için de geçerli. 2012 yılında 160 bin kişi 3,3 milyar lira kira geliri beyan etmişken, geçen yıl 175 bin kişi toplamda 3,9 milyar lira kira geliri beyanında bulundu. Mükellef sayısı ile beyanname veren kişi sayısı arasındaki uçurumu kapatmanın tek yolu var; istisnaları daraltmak. Bu yıl yapılan da bu” dedi.
Beyan sınırı 3 bin 200 TL
İstisna uygulamasının değiştiğine de vurgu yapan Elele, “Konut kira geliri elde eden kişilerin, belli bir tutarın altında kira geliri elde etmesi halinde beyanname vermelerine gerek bulunmuyor. 3.200 TL altında konut kira geliri elde etmişseniz sorun yok, diğer gelirleriniz olsa da olmasa da istisna uygulanacaktır, başka geliriniz de yoksa hiç beyanname vermeyeceksiniz” dedi.
Yorum Yaz