Kış gelmeden doğalgazlı cihazlarınızın bakımını yaptırın!
Başkent Doğalgaz Genel Müdürü İbrahim Halil Kırşan, vatandaşları kış gelmeden doğalgazlı cihazların periyodik bakımlarının yaptırması için uyardı.
Başkentgaz tarafından yapılan açıklamada Kırşan, doğalgazla çalışan kombi ve şofben gibi cihazların periyodik bakımlarının yapılmaması ve bağlı olduğu bacaların temizlenmemesi nedeniyle ölümlere yol açan karbonmonoksit zehirlenmelerinin meydana gelebildiğini hatırlatarak, doğalgaz tesisatının mutlaka sertifikalı firmalara kurdurulması gerektiğini vurguladı.
Karbonmonoksitten kaynaklanan zehirlenme vakalarının yüzde 83'ünün, bacaların atık gazı içeri vermesi, havalandırmanın bulunmaması, cihaz bağlantılarının uygun olmaması, cihazı bacaya bağlayan fileks bağlantıların eskimesi ve ocak tesisatlarındaki yanlış bağlantılardan kaynaklandığını ifade eden Kırşan, bu nedenle abonelerin bacalarının temizliğini ve doğalgazlı cihazlarının bakımını ihmal etmemelerine dikkat çekti.
Doğalgaz zehirlenmelerine karşı neler dikkat edilmeli?
Genel Müdür Kırşan, abonelerin, can ve mal güvenlikleri için şunlara dikkat etmesi gerektiğini belirtti:
Bacalarınızı yılda en az bir kez, özellikle kış sezonu öncesi İtfaiye'ye (110) mutlaka temizlettirin,
Bacalı cihazlarınıza, yetkili servisinizi çağırarak bakım yaptırın,
Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatmayın,
Cihazlarınıza baca sensörü taktırın, çalışır durumda olduğunu kontrol ettirin,
Her cihaz ya da malzemenin belli bir kullanım süresi vardır. Örneğin cihazı bacaya bağlayan esnek boru ısınma ve soğumadan dolayı deformasyona uğradığından, bu malzemeleri 2 yılda bir yenileyin,
Bacalı cihazınız için gerekli taze hava teminini sağlayan havalandırma yoksa mutlaka taktırın. Bu cihazı gazete, perde vb. ile kesinlikle kapatmayın ve atmosfere direkt açık olmasını sağlayın. Balkonunuzu cam, PVC gibi malzemelerle kapattığınız takdirde, havalandırmayı atmosfere doğrudan açılacak şekilde monte ettirin.
Ters rüzgâra karşı bacalarınıza şapka taktırın,
Evinizde çürük sarımsağa benzer bir koku hissettiğinizde ortam dışından çıkarak ‘Alo 187'yi" arayın, ekipler gelene kadar doğalgaz vanalarını kapatın, pencereleri açık tutun, herhangi bir yangına yol açmamak için elektrikli hiçbir alete dokunmayın ve ortamda cep telefonu kullanmayın.
Bacalı cihazlarla ilgili temel kurallar
Doğalgazlı cihaz almadan ve kurdurmadan önce de abonelerin uyması gereken kurallar bulunduğunu belirten Kırşan şöyle devam etti:
Doğalgaz projelerinizi ve tesisatlarınızı, mutlaka şirketimizden sertifika almış yetkili firmalara yaptırın,
Hermetik cihazları, dış atmosfere duvarı olan yerlere tesis ettirin,
Bacalı cihazları 8 metreküpten küçük hacimli yerlere, hacimleri ne olursa olsun balkon, yatak odası, banyo, tuvalet gibi mahallere tesis ettirmeyin,
Bacalı cihaz { soba, kombi, şofben vb.) kullanmayı planlıyorsanız, mutlaka şirketimizden sertifika almış firmalara bacalarınızı test ettirin. Olumlu baca raporu verilmeden cihaz almayın ve taktırmayın,
Şirketimizden proje onayı, test ve muayene raporu alınmadan cihazlarınızı işletmeye açtırmayın,
Bacalarınızı, sıva dökülmelerinin yol açtığı tıkanmalara karşı paslanmaz çelikten yaptırın.
Konutunuzda/binanızda doğalgaz tesisatı ve cihazlarla ilgili herhangi bir tadilat yaptırdığınız takdirde (kapı ve pencere değişikliği, cihaz-tesisat yer değişikliği, çatı onarımı, baca tadilatı, kazan yenileme vb.) mutlaka Şirketimize bilgi verin ve onay almadan hiçbir tadilat yapmayın.
Yorum Yaz