Konut fiyatları düşecek, iflas eden firmalar olacak!
İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, artan maliyetler nedeniyle fiyatların düşeceğini ancak bazı firmaların bu artışlardan iflas edebileceğini açıkladı.
Son dönemde gayrimenkul sektörünün yaşadığı durgunluğun ardından önemli açıklamalar peş peşe geliyor. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı (İMKON) Tahir Tellioğlu, sektörün sıkıntı süreci nasıl geride bırakacağına dair özel açıklamalarda bulundu.
Ekonominin lokomotifi olan bir sektörün yaşadığı durgunluğun büyük krizler yaşatabileceğini belirten Tellioğlu, seçim sürecinin de satışları etkilediğini açıkladı. Tellioğlu, bu süreçte konut fiyatlarının düşeceğini ancak önümüzdeki dönemde rakamların yüzde 30 oranında artacağını belirtti. İşte Emlaktasondakika.com olarak özel görüştüğümüz Tahir Tellioğlu'nun açıklamaları...
Konut fiyatları düşecek
“Şuan Türkiye'deki seçim sürecinden dolayı durgunluk var. Bu durgunluğu kenara koyalım. Müteahhit işini yürütmek için fiyat kırmak zorunda kalıyor. Krediler ve dövizler arttı, bu nedenle maliyet yükseldi. Ters orantı var. Gelir az olduğu zaman gider çoğaldı gibi. 2002'den 2009'a kadar Türkiye'de inşaat sektörü yüzde 10-25 arası büyüdü. Türkiye'de ekonomi büyüdüyse inşaat sektörü sayesinde büyüdü. Ülkede inşaat sektörünün küçülme trendine girmesi ekonom için risk oluşturur”
Ne gibi tedbirler alınmalı?
“Hükümet kaynak verir mi vermez mi buna bakmak lazım. Kamu müteahhitleri yüzde 15, 20, 25 karla iş yapıyor. Ham madde girdisi arttıysa müteahhitin suçu yok. Maliyetler dövize endeksli. Bu işlerde ne kullanıyorsanız birim maliyeti var. Dövize endeksli ham madde fiyatı arttığı için devletin buradan size fiyat farkını veriyorum demesi gerekir. Bu da Fiyat Farkı Kararnamesi ile olmalı”
Özel sektöre KDV desteği verilmeli
“Devlet, sen özel sektör mantığında çalışıyorsun sana verecek param yok diyebilir. Ancak özel şirketler, yatırımlara devam etmesi için KDV'den faydalandırılmalı. Devlet, 6 ay, 1 yıl boyunca inşaat sektöründeki KDV'yi yüzde 1'e indirebilir. Küçülme ihtimali de ortadan kalkmış olur. TÜİK'e göre inşaat sektöründe 2 milyon 300 bin kişi çalışıyor. Türbulansa girerse 250 yan sektör etkilenir. Önümüzdeki 6 aylık süreç sıkıntılı gözüküyor"
İflas eden firmalar olacak
“Bir hafta, 10 gün içerisinde tedbir alınmazsa iflas eden şirketlerin sayısı artabilir. Oluşan maliyetler ve seçim hükümeti sektörü etkiledi. Sağlıklı bürokrasi yok. Sektörde öz kaynakları güçlü olmayan firmaların yüzde 20'si risk altında, iflasla karşı karşıya”
Bu dönemde ev almayı düşünenler ne yapmalı?
“Riskleri ortadan kaldırmak için bitmiş ya da bitmeye yakın projelerden ev alınmalı. İflaslar ve burhanlar olabilir. Piyasa toparlanınca bu maliyetleri üstüne koyacak. İflas etmek üzere olan firma, fiyatları düşürür ama oradan ev almak ne kadar mantıklı. Bu tür sıkıntıda olanların yüzde 10 indirim yapması mümkün. Piyasa toparladıktan sonra konut fiyatlarına yüzde 30 zam gelebilir”
Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com
Yorum Yaz