Konut Konferansı gerçekleşti
Konut sektörünün vizyonu, Yapı-Endüstri Merkezi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Konut Konferansı”nda çizildi.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, konutta ciddi arz olduğu iddialarına katılmadığını belirterek, ''Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda 6 milyon konuta ihtiyaç var. Mevcut konut stokunun yüzde 45'i de yıpranmış ve ömrünü tamamlamış konutlardan oluşuyor'' dedi.
Gökkaya, Yapı Endüstri Merkezi (YEM) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 'Konut Konferans''nın açılışında yaptığı konuşmada, sektörde son dönemlerde herkesin konutta çok ciddi arz olduğunu söylediklerini, ancak böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etti.
Türkiye'nin ihtiyacına paralel bir arzın söz konusu olmadığını belirten Gökkaya, ''Proje gelişmelerinden oluşan stok hiç yeni bir arz olmazsa 20 ayda erimiş olacak. Korku oluşturacak bir şey yok'' dedi.
Gökkaya, Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda 6 milyon yeni konuta ihtiyaç bulunduğunu, var olan konut stokunun yüzde 45'inin de yıpranmış ve ömrünü tamamlamış konutlardan oluştuğunu vurguladı.
Sektörde en önemli sorunun sermaye yetersizliği olduğuna dikkati çeken Gökkaya, mütekabiliyet yasası ile yabancı sermaye girişinin önündeki engellerin kalkmış olacağına işaret etti.
Kontu kredilerinin Türkiye'de ciddi şekilde büyüdüğünü belirten Gökkaya, ''Konut kredisi stoku 72,1 milyar liraya ulaştı. Bu konut üreticileri ve gayrimenkul sektörü için önemli bir enstürüman'' dedi.
Işık Gökkaya, konut kredilerinin tabana yayılması gerektiğini, bunun için GYODER olarak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), TOKİ ve Türkiye Bankalar Birliği ile ikincil piyasaların kurulması için çalışma yaptıklarını kaydetti.
Gökkaya, ''Bunu kötü örneklerden dolayı bir kenara bırakmamak lazım. Bu Türkiye'nin büyümesi için olmazsa olmaz'' dedi.
Sağlıklı konut stoku ile kentsel dönüşüm olması gerektiğini ifade eden Gökkaya, kat mülkiyeti kanunun değişmesi, imar hakkının transferi ve menkulleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Gökkaya, ''Çevre ve Şehircilik Bakanlığını oluşturulmasını sektör için bir milat olarak görüyorum. İnşallah büyük metropollerin 1/100 binlik planları yapılır. Proje geliştiriciler nereye ne yatırım yapılacağını bilmek istiyor'' diye konuştu.
''İstanbul azman kent haline geldi''
Yapı Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol da İstanbul'un azman kent haline geldiğini belirterek, İstanbul için akıllı projeler üretmek gerektiğini söyledi.
Hasol, ''Avrupa'nın en yüksek binasını yapıyoruz diye övünüyoruz ama Avrupa yüksek bina yapmıyor. İstanbul sur içi yarımadasının bugün karşı karşıya olduğu tehlikelere bakarsak ne durumda olduğumuzu görürüz'' dedi.
Mimari eksikliğe bir de ideolojik yaklaşımların eklendiğine işaret eden Hasol, ''Selçuklu ve Osmanlı mimarisine bakarız deniyor. Mimarlık ne zaman bunalıma düşerse dönüp geriye bakar. Eski sanatlara bakarak hiç bir şey üretemezsiniz. Mimarlıkta yeni şeyler söylemek esastır. Bugün maalesef girişinde kimlik sorulan ama kimliksiz yapılar üretiyoruz. Bu hiç iyi değil'' diye konuştu.
Hasol, kentsel dönüşümde sosyal boyutun da mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.
Doğan Hasol, site adlarında İngilizce'den kaçılınması ve Türkçe'nin itibar alınmasını isteyerek ''Bunun için size yalvarıyorum'' dedi.
''Şehirlerde yaşayan 3 milyon kişinin 1 milyonu yoksulluk sınırında''
Şili Gaz (COPEC) ve Şili Üniversitesi işbirliği ile kurulan, kar amaçlı ancak sosyal odaklı konut ve altyapı projeleri üreten Elemantal Grubu'nun kurucusu Alejandro Aravena da ''Yalnızca bir sosyal sorumluluk değil yatırım aracı olarak sosyal konut'' konulu sunum yaptı.
Aravena, şehirlerde yaşayan 3 milyon kişinin 1 milyonunun yoksulluk sınırının altında yaşadığını, 2030'da şehirlerde yaşayan 5 milyon kişinin 2 milyonunun yoksulluk sınır altında yaşayacağını, bunun büyük bir zorluk olduğunu belirtti.
Aravena, ''80 metre karede yaşıyorsanız iyi durumdasınız. Bu bizim iyi konut çözümleri sunmak için ulaşmak istediğimiz rakam'' dedi.
"GECEKONDU YIKIMLARI ARTIK TÖRENLE GERÇEKLEŞİYOR"
TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, kentsel dönüşümle gecekondu ve kaçak yapılaşmaya yönelme imajının kırıldığını belirterek, ''Artık gecekondu yıkımları olaylarla değil törenlerle gerçekleştirilmektedir'' dedi.
Şahin, Yapı Endüstri Merkezi (YEM) tarafından ''Sürdürülebilir Büyüme'' teması ile bu yıl ikincisi düzenlenen 'Konut Konferans''nın açılışında yaptığı konuşmada, bugün itibariyle 81 il ve 800 ilçedeki yaklaşık 2145 şantiyede yapımı başlatılan konut sayısının 513 bini geçtiğini, bu konutlardan 378 bininin sosyal donatıları ve çevre düzenlemeleriyle birlikte tamamlandığını söyledi.
Şahin, ''TOKİ tarafından üretilen konut sayısı, altyapı ve sosyal donatılarıyla birlikte bir Bursa şehri demektir'' dedi.
Üretilen konutların yaklaşık yüzde 85'inin sosyal konut niteliğinde olduğuna işaret eden Şahin, son 8 yılda alt gelir grubu ve yoksulların ev sahibi olmasına ciddi katkı sağladıklarını vurguladı.
''TOKİ tarafından kredi açılan tescilli eser sayısının 381''
TOKİ'nin sürekli ve güvenilir konut arzı sayesinde konut satış fiyatları ve kiraların düştüğünü, aynı zamanda TOKİ'nin Cumhuriyet tarihinin en büyük kentsel dönüşüm ve gecekondu dönüşümünü başlattığını ifade eden Şahin, ''Kentsel dönüşüm kapsamında başlatılan projelerdeki konut sayısı 235 bindir. Bunlardan 32 bini tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmiş, sahalar kaçak yapılardan arındırılmıştır. Böylelikle de gecekondu ve kaçak yapılaşmaya yönelme imajı kırılmıştır. Artık gecekondu yıkımları olaylarla değil törenlerle gerçekleştirilmektedir'' diye konuştu.
Bugüne kadar TOKİ tarafından kredi açılan tescilli eser sayısının 381, restorasyonu tamamlanan yapının da 202 adet olduğunu söyleyen Şahin, bu projelerin ulusal olduğu kadar uluslararası düzeyde de örnek uygulamalar olduğuna işarek etti.
Şahin, ''İdarenin bu performansı Birleşmiş Milletler gibi muhtelif uluslararası organizasyonlar tarafından izleniyor ve ödüllendiriliyor'' dedi.
“Sürdürülebilir Büyüme” teması ile gerçekleştirilen “Konut Konferansı 2011”, konut sektöründe alternatif çözümler, kentsel dönüşüm, A+ konut geliştirme, değerleme, karlı ve toplum odaklı konutlar odaklandı.
Dünyadaki çeşitli ülkelerin sosyal konut çözümlerinin de örneklerle tartışıldığı konferans, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirdi.
Ülke gündeminin ilk sıralarındaki yerini her zaman koruyan “konut”, Yapı-Endüstri Merkezi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen, Türkiye'nin bu alana özel ilk ve tek konferansında tüm detaylarıyla ele alındı. Kentsel dönüşümden sosyal konuta, lüks konutlardan değerleme ve geliştirmeye kadar birçok konunun “Sürdürülebilir Büyüme” teması ile masaya yatırıldığı “Konut Konferansı 2011”, Yapı-Endüstri Merkezi Etkinlik Salonu'nda gerçekleştirildi.
Konut üretimi ve geliştirmede hedeflenen büyümenin ekonomik ve sosyal boyutlarıyla sürdürülebilir olması için gerekenlerin tartışıldığı konferansta, dünyadaki farklı konut geliştirme modelleri de vaka etüdü olarak değerlendirildi. Konferansa Türkiye ve dünyadan önemli konuşmacılar katıldı.
Konut Konferansı 2011'de gündem oluşturan başlıklardan biri de “Yalnızca bir Sosyal Tüketim değil Yatırım Aracı da olarak Konut'un Değerlendirilmesi” konusu oldu. Şili Gaz (COPEC) ve Şili Üniversitesi işbirliği ile kurulan, kar amaçlı ancak soysal odaklı konut ve altyapı projeleri üreten Elemantal Grubu'nun kurucusu Alejandro Aravena, sermaye- kamu yararı ilişkisi üzerinden konut kavramına yeni bir yaklaşım getiren anahtar konuşmacılardan biriydi.
Yapı sektörünün ve mimarlık alanının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi, yapı sektörünün ve fiziksel çevrenin kalitesinin gelişiminde rol oynayacak öncü projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. YEM tarafından düzenlenen buluşmalar, yapı sektörünün farklı kesimleri arasında bilgi paylaşımı, iletişim ve tanıtım olanağı sağlarken, sektörün gelişimine katkıda bulunuyor.
“Konut Konferansı 2011” ile Türkiye'den ve dünyadan mimarlar, tasarımcılar, plancılar, geliştiriciler, müteahhitler, malzeme üreticileri, ekonomistler başta olmak üzere sektörün önde gelen aktörlerini bir araya geldi. Sektörün bu büyük buluşmasında, Türkiye'de “konut”un bugünü ve geleceği bir tam gün boyunca her yönüyle kapsamlı bir biçimde ele alındı.
Konut Konferansı 2011'e, projelerini bugüne göre değil, geleceğe göre biçimlendiren, yaptığı her işte “en”lere ulaşma başarısı gösteren, şehrin keyfini farklı bir cepheden izleme fırsatı sunan OnaltıDokuz İstanbul ve konforlu yaşam ile iyi yatırım fırsatını buluşturan Academia konut projelerinin sahibi, Four Seasons Bosphorus ve Four Seasons Sultanahmet otellerinin yatırımcısı Astay Gayrimenkul ile teknolojik, yenilikçi, estetik, fonksiyonel ve çevreci ürünleriyle kullanıcılarının hayatını kolaylaştıran, sadece Türkiye'de değil, dünyada da ankastre ürünler pazarının lideri olan ve alanında öncü projelere her zaman destek veren Siemens Ev Aletleri ana sponsor, Autodesk ise sponsor olarak destek verdi.
Konut Konferansı 2011'den yenilikler
Konut Gazetesi 2011
Türkiye'de konuta özel bu uzun soluklu projeye eşlik eden Konut Gazetesi 2011'de, konut yatırımından finansmanına, tasarımdan planlamaya, mortgage'dan değerlemeye kadar konular geniş yelpazede ele alındı, Türkiye'nin güncel panoraması ortaya kondu. Konu ile ilgili söyleşilerin, araştırmaların ve verilere dayalı değerlendirmelerin yer aldığı Konut Gazetesi 2011, gayrimenkul ve yapı sektörlerinin üst düzey profesyonellerine, önde gelen tasarımcı, mimar, yerel yönetim yetkililerine ulaşmak isteyen markalar için çok önemli bir mecra niteliğinde. Konut gazetesi, hem konferans katılımcılarına, hem de sektörün önde gelenlerine dağıtıldı.
Konut Konferansı 2011'den bazı konuşmacılar ve konu başlıkları:
Alejandro Aravena
Kurucu Mimar - Elemental S.A. , Alejandro Aravena Mimarlık (Alejandro Aravena Architects)
Alejandro Aravena (1967), Católica de Chile Üniversitesi'nde mimar öğretim görevlisi ve Alejandro Aravena Mimarlık'ın da kurucusudur. 2000-05 yılları arasında Harvard GSD'de misafir Profesörlük yapmış ve hala UC'de profesörlüğünü sürdürmektedir. Pritzker Ödülü Jüri üyesidir. Pritzker Ödülleri Jüri Üyesi olan Aravena, 11. Venedik Bienali'nde Gümüş Lion, 2010 Marcus Ödülü, 2006 Avonni gibi ödüllerin de sahibidir. Ders verdiği kurumların arasında London School of Economics, İngiltere'deki RIBA, New York'taki InterAmerican Kalkınma Bankası ve Portekiz'deki Experimenta Design bulunmaktadır. Çalışmalarının sergileri Harvard GSD (2004), Sao Paulo Bienali (2007), Venedik Bienali ve Milan Trienali'nde (2008) yapılmıştır. Ayrıca 2011'de Tokyo MA Galerisinde de yer alacaktır. Şili Gaz (COPEC) ve Şili Üniversitesi işbirliği ile kurulan, kar amaçlı ancak soysal odaklı altyapı, ulaşım, konut ve kamusal alanlarla ilgili projeler üreten Elemantal Grubu'nun kurucu yöneticisi Aravena, konferans kapsamında yalnız sosyal boyutuyla değil bir yatırım aracı olarak konut olgusunu ele aldı.
Stefan Forster
Kurucu Mimar – Stefan Forster Mimarlık (Stefan Forster Architecten)
Almanya merkezli ofisinde konut, kentsel dönüşüm, planlama ve küçülen yerleşmeler için konsept geliştirme alanlarında uzman olan Mimar Stefan Forster'ın konuta yaklaşımı modernist felsefenin çağdaş dünyadaki karşılığı biçimindedir. Aralarında “Avrupa Kentsel Dönüşüm Ödülü”, “Dünya Habitat Ödülü”, “Sir Robert Matthew Konut Dalı” ödülü gibi birçok ödülün de sahibi olan Stefan Forster, çevre, toplum ve kent ara kesitinde konut kavramının bütünsel biçimde yeniden ele alınması gerekliliğinin altını çiziyor. Stefan Forster ayrıca geçmişten kalan ve yapısal özellikleri, değişen sosyo-ekonomik koşullar nedeni ile kullanılamayan eski yapı stoğunun dönüştürülerek kullanımı konusunda önemli çalışmalar yaptı. Forster, Konut Konferansı 2011 kapsamında değerli arazilerdeki niteliksiz yapı stoğunun dönüştürülmesi ve yaşanabilir kentler kavramları üzerine bir konuşma yaptı.
Yorum Yaz