Konut projelerinde teslim süreleri sözleşmeyle belirlenir!
Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde konutlarda teslimat süresinin ancak sözleşme ile belirleneceğini yazdı
Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde konutlarda teslimat süresinin ancak sözleşme ile belirleneceğini yazdı
Tarif biraz yabancı 2009 yılında bir termal devremülk aldık.
36 iş ayında tamamlanacağı söylendi ama bugün bırakın tamamlamayı daha inşasına bile başlanmadı. Şimdi bize paramızı iade etmiyorlar. Mahkemeye verin kazanın öyle ödeyelim diyorlar. Bu 36 iş aylık süre ne zaman dolar? Paramızı almak için illaki dava açmak zorunda mıyız? • O.K.
Müddetler sözleşmelerde belirlenebilir. Ancak bunlar ölçülebilir müddetler olmalıdır. Müddetlerin nasıl hesaplanacağı Borçlar Kanunu'nun 92. maddesinde açıklanmıştır.
Bu madde oldukça uzun ancak örnek olarak bir iki fıkrasmı vermem gerekirse, sizin olayınıza benzer bir açıklama bu maddenin 3. fıkrasında var. Diyor ki "Ay olarak veya yıl, yarı yıl, ve yılın dörtte biri gibi birden çok ayı içeren bir zaman olarak belirlenmişse süre, sözleşmenin kurulduğu gün, ayın kaçıncı günü ise son ayın bunu karşılayan gününde dolmuş olur. Son ayda bunu karşılayan gün yoksa süre, bu ayın son günü dolmuş sayılır." Bu tarifin dışında iş günü kavramı ise çalışma günlerini ifade eder. Hafta ve resmi tatil günleri dışını anlatır.
Ancak çalışma ayına dair bir tarife ben rastlamadım. Dolayısı ile ay tarifi içine gireceği kanaatindeyim ve Borçlar Kanunu'nun yukarıda verdiğim tarifin uygulanması gerekeceği düşüncesindeyim. Bazı tatil yörelerinde yaz aylarında inşaata izin verilmez. Bu bir yasa meselesi değil mahalli idarelerin almış bulunduğu bir karardır. Şayet kastedilen bu ise bu halde sözleşmeye süreler yazılırken bu konuda açıklık olması şarttır. Sizin 36 aylık süreniz, Borçlar Kanunu'ndaki sürelere göre hesap yapıldığında dolmuş. Mahalli idarelerin inşaatı yasakladığı senelik dört ay inşaat dönemini çıkarırsak (basit bir mantıkla söylüyorum) bugüne kadar, dört senede 32 ay inşaat dönemidir, yani dört ay gibi bir bekleme süreniz olabilir. Bu düz bir mantıktır. Peki paranızı alma konusunda dava açmak zorunda mısınız? Bence önce bir ihtarname gönderin, paranızın iadesini isteyin, iade için makul bir süre verîn_ Bu süre içinde paranız ödenmezse bu defa evet dava açacaksınız. Dava açarken, bu şirketin gayrimenkulü üzerine tedbir konulmasını talep edin. Talebiniz kabul görebilir.
Tamer Heper/Posta
Yorum Yaz