KONUT SATIN ALIRKEN DİKKAT!
Günümüzde hızla yaygınlaşan toplu konut siteleri insanlara güzel ve rahat yaşam vaat ediyor ama buralardan konut satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmezseniz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz
Konut alırken, aslında neyi satın aldığınızı bilmek, beklentilerinizin ne olduğunu ve karşılığında ne ödeyeceğinizi, yaşanabilecek sorunların ne olabileceğini en başından bilmek, işin püf noktası. Bu konuları, konut yönetim işletim hizmetleri veren sektörün en deneyimli firmalarından TSP Grup şirketlerinden HOTECH 'in Genel Müdürü sayın Metin Dağcı ile paylaştık...
Siteden konut alırken öncelikle nelere dikkat etmeliyiz?
Öncelikle projeler, yönetim planı, satış vaadi sözleşmesi gibi dokümanları incelemeleri, işin resmi, hukuki boyutlarında bilgi sahibi olunması gerekir. Ayrıca sitenin konumu, vaat edilen yaşamsal hizmetler, ödenecek aidat tutarları ve emsallerine göre fiyatı, gibi kriterler dikkat edilmesi gereken başlıca konulardır.
Bu kriterleri biraz açabilir miyiz?
Konut alırken sitede sadece bir daire sahibi olduğunuzu düşünmek son derece yanlıştır. Siz o konutu satın alırken ayni zamanda sitenin tüm ortak alan değerlerini de (Havuzlar, Bahçeler, Teknik Ekipmanlar, varsa sosyal tesis vs) , yaşamsal hizmetlerini de, vizyonunu da her şeyini satın alıyorsunuz. Gayrimenkulün değeri tüm bu unsurların uyumlu bir şekilde bir araya gelmiş olmasıyla ölçülmelidir.
Dolayısıyla konut satın alacağınız zaman yukarıda bahsettiğimiz resmi dokümanları inceleyerek neyi satın aldığınızı, aynı şekilde ne tür hizmetler beklediğinizi, vaat edilen hizmetlerin beklentilerinizi karşılayıp karşılamayacağı ve tüm bu hizmetlerin karşılığında ödeyeceğiniz aidat tutarının bütçenize uygun olup olmayacağı konularını çok iyi analiz etmeniz gerekir.
Öncelikle bu tür toplu konutlarda hizmetlerin ve büyük ölçekli bütçelerin çok iyi yönetilmesi şarttır. Bu nedenle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu tür toplu konutların profesyonel yönetim firmaları tarafından yönetilmesi gerekliliği vardır. Dolayısıyla konut satın alacağınız sitenin kimler veya hangi firma tarafından yönetildiği konusunda bilgi sahibi olmanız da bir o kadar önemlidir ve günümüzde bu bilgiye ulaşmak da oldukça kolaylaşmıştır.
Peki, aidatlar neye göre belirlenir?
Birçok insanın bir arada yaşadığı siteler, büyüklüğüne göre mahalle veya kasaba mantığıyla yönetilmeli, hizmetler mümkün mertebe insanların kolay ulaşabileceği, tüm hizmetlerin tek elden sağlanabileceği şekilde tasarlanmalıdır. Bu anlamda her hizmet için ayrı ayrı firmalarla çalışmak yerine tüm bu hizmetleri “bütünsel yönetim hizmetleri” yaklaşımıyla sağlayabilecek profesyonel bir yönetim firmasıyla çözen sitelerde beklentilerin maksimum düzeyde gerçekleştiğini söylemek yanlış olmaz.
Sitelerde yönetim ve idari hizmetler, teknik hizmetler, güvenlik hizmetleri, temizlik hizmetleri, peyzaj bahçe bakım hizmetleri, resepsiyon, vale hizmetleri, conciarge hizmetleri veriliyor. Konutu satın alırken ödediğiniz miktar kadar, her ay ödeyeceğiniz aidat rakamları da son derece önemlidir. Aidat rakamları yukarıda genel başlıklar halinde özetlemeye çalıştığımız hizmetler ile ortak alan elektrik, su, doğalgaz, mazot, sigorta, bina bakım onarım vs giderlerinin oluşturduğu bütçe tutarının konutlara paylaştırılması ile oluşan rakamlardır.
Sitelerde aidatlar ne kadar olmalı?
Aidat seviyelerinin ne kadar olabileceği konusunda aşağıdaki bazı başlıkları ipucu olarak verebiliriz. Sitenin giriş kapılarının sayısı ve çevre konumu (Elektronik güvenlik ve güvenlik personeli sayısı açısından), sitenin ortak alanlarının, yeşil alanlarının büyüklüğü (temizlik, peyzaj ve personel giderleri ile elektrik, su, doğalgaz gibi enerji tüketimleri açısından), yüzme Havuzları ile süs havuzlarının sayısı ve büyüklüğü (havuzların bakımı, enerji ve personel giderleri açısından), teknik altyapı ve ekipmanlar (sistemlerin merkezi veya bağımsız olması, değerlerinin ölçülebilir olup olmaması, buna bağlı olarak paylaşımlar, ekipmanların bakım servis giderleri ve teknik personel giderleri açısından), sosyal tesisin büyüklüğü (bakım, Enerji ve Personel giderleri açısından), lüks hizmetler (her sitede standart olarak verilen yukarıdaki hizmetlere ilaveten) ve şehir merkezine uzaklığı (lojistik açıdan).
Aidat ödemeleri ne zaman başlar?
Kat Mülkiyeti Kanunu'nda, KMK) kat mülkiyetinin oluşması veya 2/3 oturum şartı aranmakla birlikte, pratikte insanların siteye taşınmasıyla, doğal olarak hizmetlerin başlaması gerektiği gerçeğini de göz ardı etmemek gerekir. Bazı sitelerde KMK hükümleri oluşmadığı gerekçesiyle başlangıçta aidat ödemek istemeyen konut sahipleri olabiliyordu. Bugün gelinen noktada ise, işin doğası gereği, yeni açılan sitelerde hizmetlerin doğru başlaması ve sağlıklı gitmesi için geçici bütçeler oluşturulurken, oturumun başlamasıyla birlikte konut sahipleri aidat ödeyerek katkı sağlıyor. Günümüzde yapımcı firmaların, gerek site yönetim planları, gerekse satış sözleşmelerine koyduğu maddelerle konuyu yasal zemine oturttuğu görülüyor.
Genelde yaşanan sorunlar nelerdir?
Sitelerde yaşamın başlamasıyla birlikte genel olarak İnşaatla ilgili eksiklikler ve aidatların ödenmesi hususlarında sorunların yaşandığı görülür. Bu noktada konut satın alan kişilerin iki konuyu birbirinden ayrı değerlendirmesi gerekiyor. Bunlardan birincisi yani inşaat eksiklikler konusu, konutu satın alan kişi ile yapımcı firma arasındaki satış taahhütleri ile ilişkili bir konudur. Biz yönetim firmaları bu konuda daha çok arabulucu rolü üstlenir. Uzlaşı sağlanması konusunda çaba sarf eder genelde de mutlu sonla bitmesi sağlanır.
İkincisi yani aidatlar konusu, sitede yaşamsal hizmetlerin verilmesine yani bir anlamda konut alırken hayal edilen hizmetlerin sağlanmasına yönelik bir konudur. Sitede yaşamın başlamasıyla birlikte oluşturulan, yukarıda kısaca tanımlamaya çalıştığımız hizmetlerin karşılığıdır. Zaman zaman, insanların diğer şikayetleri veya eksiklikleri gerekçe göstererek aidatları ödemek istememeleri söz konusu olabiliyor. Ancak bu durumun, sitedeki hizmetlerin aksamasına, yaşamın olumsuz etkilenmesine, sitenin değerinin düşmesine neden olabileceği, dolayısıyla yine konut sahibi kişilerin bu işten zarar görebileceği gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor.
Bu bağlamda, site bütçe gelirlerini aidatların oluşturduğu gerçeğinden hareketle, hizmetlerin sağlıklı ve düzenli sürdürülebilmesi, buna bağlı yaşam kalitesinin yükselmesinin aidatların düzenli ödenmesi ile birebir ilintili olduğu unutulmamalıdır.
Milliyet Emlak
Yorum Yaz