maritbet girişmaritbet
Konut satışına yeni düzenlemeler getirildi

Konut satışına yeni düzenlemeler getirildi

OHAL kapsamında yapılan yeni düzenlemeler arasına konut satışı da girdi. Bu durumda; konut sözleşmeleri hiçbir gerekçe göstermeksizin feshedilebilecek

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete'de yayımlandı. Burada, konut satışıyla ilgili bir düzenleme de yapıldı. Yapılan düzenlemeye göre; ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar tüketici herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönebilecek.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda ise tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, bildirimin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 180 gün içinde tüketiciye verilecek.

Peki satıcı ne yapacak?

OHAL kapsamında 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de, konut satışıyla ilgili düzenlemeye göre; ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar tüketici herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönebilecek. Bu durumda satıcı da konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflarla sözleşme tarihinden itibaren ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde 2'sine, 3 ila 6 ay arası için yüzde 4'üne, 6 ila 12 ay arası için yüzde 6'sına ve 12 ila 24 ay arası için de yüzde 8'ine kadar tazminat isteyebilecek.

Söz konusu maddenin tam metni:

MADDE 8 – 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 45 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde ve aynı maddenin üçüncü fıkrasında yer alan “doksan gün” ibaresi “yüzseksen gün” şeklinde değiştirilmiştir.


“(1) Ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren yirmidört aya kadar  tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme tarihinden itibaren ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde ikisine, üç ila altı ay arası için yüzde dördüne, altı ila oniki ay arası için yüzde altısına ve oniki ila yirmidört ay arası için de yüzde sekizine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilir.”

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut satışına yeni düzenlemeler getirildi
  • 23.01.2017 13:46

Konut satışına yeni düzenlemeler getirildi

OHAL kapsamında yapılan yeni düzenlemeler arasına konut satışı da girdi. Bu duru ...