Konut satışları belirlenecek rayiç bedellerle rayına oturacak!
Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığından yapılan açıklamayla gayrimenkul sektöründe hareketli günler yaşanmaya başladı
Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığından yapılan açıklamayla gayrimenkul sektöründe hareketli günler yaşanmaya başladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in gayrimenkul alım ve kiralamalarına sıkı takip geleceğini açıklamasıyla sektörde hareketli günler yaşanmaya başladı. Yeni uygulamayla kiralama ve satış fiyatlarında bölgesel rayiçlerin belirlenmesi kararlaştırılırken, satışların bu bedeller üzerinden gerçekleşeceğini ifade ediliyor. Bu nedenle rayiç bedelin çok altında ya da üstünde gerçekleşen gayrimenkul satış ya da kiralamalar takibe alınacak.
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, geçtiğimiz yıllarda da bu uygulamaların gündeme geldiğini belirterek, “Biz de gerçek değerlerin belirlenmesini ve bunun üzerinden satış yapılmasını istiyoruz” dedi. Yeni uygulamayla piyasa değerlerinin takip edilerek, asgari bir fiyat belirleneceğini aktaran Aşa, bu yöntemin ilk etapta çeşitli sorunlar ortaya çıkarabileceğini aktararak, “İlk etapta çok sağlıklı bir yöntem olmayabilir. Yan yana iki binanın bile fark olurken bölgesel rayiç belirlemekte zorluklar yaşanabilir. Ancak zamanla asgari bir bedel belirlenebilir” dedi. Aşa, bu çalışmanın sokak sokak değil, belki de bina bazında yapılması gerektiğini vurguladı.
Kiralara da el atıyor
Uygulamanın Amerika ve Avrupa'da da geçerli olduğu olduğunu aktaran Aşa, “Amerika ve Avrupa'da bina bazında rayiçler belirlendi ancak bu sistemin oturması 25-30 yılı buldu. Şimdi de bedeller enflasyona, değerleme oranına ve ekonomik endekse göre belirlenerek, güncelliğini koruyor” diye konuştu. Bu uygulamanın kirada da geçerli olduğunu hatırlatan Aşa, “Kiracılar da düşük stopaj için kirasını az göstermeye çalışıyor. Fakat yıllardır Maliye Bakanlığından görevliler, kapı kapı dolaşıp kirasını düşük gösteren kiracıları ve mal sahiplerini belirliyordu. Ya da banka üzerinden takiplerini yapıyorlardı” dedi.
‘Tapu harcı çok yüksek'
Tapu harçlarının çok yüksek olduğuna değinen Aşa, “Tapuda yüzde 1.65 alıcıdan ve 1.65 satıcıdan olmak üzere toplamda yüzde 3.3 oranında harç alınıyor. Bu oran yüzünden insanlar düşük beyanda bulunuyor. Biz daha önce Maliye Bakanlığından bu oranın düşürülmesini talep ettik. Böylece insanlar gerçek değer üzerinden beyanlarını yapabilir” dedi.
‘Yüzde 20 makul bİr fark'
Uygulamanın tapudaki vergi kaçağı için geniş kapsamlı bir çalışma olduğunu aktaran Avukat Ali Güvenç Kiraz da, “Belirlenen bedel üzerinden yüzde 20 oranında makul bir farka izin veriliyor. Yani 1000 liralık bir yer 800 liraya satılabiliyor ancak altında satılması durumunda takibe alınıyor” dedi. Maliye Bakanlığına gayrimenkul kiralama ve alımlarında takibi kolaylaştırıcı bir sistem önerisinde bulunduklarını da aktaran Kiraz, “Banka üzerinden yürüyen bir sistem uygulanırsa daha sağlıklı olur. Bu sistemde örneğin depozito bankaya yatırılıp bloke oluyor, sözleşme banka üzerinden yapılıyor. Böylece kaçak vakaları yaşanmıyor” dedi.
‘Çifte kontrat yapıyorlar'
Emlak Müşaviri Salim Taşcı ise, özellikle kiralıklarda vergi kaçırıldığını aktararak, şunları söyledi: “Çifte kontrat yapılıyor. Kiracılar 1000 liralık evi kontratta 500 lira olarak gösteriyor. Kalan para içinse bir başkası üzerine senet imzalıyorlar. Ya da kiracı ve mal sahibi arasında güven ilişkisine dayalı bir ilişki varsa kiraların bir kısmı bankaya yatırılırken kalanı elden veriliyor.”
‘Sokak sokak inceleme'
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, internet sitelerinden gayrimenkullerin kiralama ve satış fiyatlarını toparladıklarını belirterek, “Emlakçıların bütün gazetelerde, internette, mahalle mahalle, sokak sokak kiralık veya satılık ilanları var. Şimdi biz o verileri toplayarak, veri tabanına dönüştürüyoruz. Daha sonra onları karşılaştıracağız ve rayiç bedel belirleyeceğiz. Belirlenen bedel üzerinde yüzde 20 müsamaha göstereceğiz ama ondan sonra büyük bir farklılık varsa incelemeye alacağız” demişti.
Hülya Çaylak/Milliyet
Yorum Yaz