Konut sektöründen mobilyaya kelebek etkisi!
Gayrimenkulde başlatılan kampanyalar ve bankaların faiz indirimleri bu yıl yüzde 5 büyümesi beklenen mobilyada büyüme tahminini yüzde 10'a çekti.
Yurtiçinde tırmanan terör olayları, süregiden Suriye savaşının etkileri, ihracat pazarlarından yükselen sorunlar, düşen tüketici güven endeksi, çift haneye çıkan işsizlik ve son olarak 15 Temmuz darbe girişimiyle büyük bir kaos ortamı yaşanması Türkiye ekonomisinde moralleri oldukça bozdu. Hatta yılın ilk yarısında hem içeride hem dışarıda düşen talep nedeniyle birçok sektör daralmayla karşı karşıya kaldı. Özellikle bazı sektörlerde planlar alt üst oldu. Örneğin gayrimenkul ilk 6 ayda yüzde 4 küçüldü, bilişim sektörü yüzde 20 daraldı. Otomotivde son 7 aylık daralma yüzde 3,6 düzeyinde gerçekleşti.
Ancak tüm bu mevcut tabloya rağmen ekonomide umut vadeden olumlu gelişmeler de oluyor. Bu gelişmelerin başında da ekonominin ilk çeyrekte yüzde 4,8 ikinci çeyrekte ise yüzde 3,1 büyümesi geliyor. Hükümetin iç talebi ve yerli üretimi canlandırmak adına devreye aldığı uygulamalar da bazı sektörlere hareket getirmiş durumda. Teşvikler ve kredi maliyetlerinde düşüş ve ödemede kolaylık gibi tedbirlerle birlikte birçok sektörde büyümenin tüm yılı toparlayacak ölçüde iyileşme yaşaması bekleniyor. Yatırım ortamını canlandıran. yerli üretimi öne çıkaran, katma değeri artıran uygulamalar da orta ve uzun vadeye yönelik moralleri düzeltiyor.
TÜKETİM HAREKETLENİYOR
Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı, KDV indirimi, kredi kartlarında taksit sayısının 9'dan 12'ye, tüketici kredilerinde ise vade sınırının 36 aydan 48 aya çıkarılması birçok sektörde tüketimi hareketlendirecek gibi görünüyor. Örneğin bu yıl ilk çeyrekte daralan yılsonunda da yüzde 5 büyüyeceği tahmin edilen mobilya sektörünün tekrar çift haneli büyüme rakamlarını yakalaması bekleniyor.
Doğtaş Kelebek Genel Müdürü Ersin Serbes, hükümetin kredi kartlarında taksit sayısının artırılması basta olmak üzere iç tüketimi artırmak adına aldığı teşvik ve önlemlerin sektöre olumlu katkıları olacağını söylüyor.
Yine son dönemde TOKİ, Emlak Konut ve GYODER önderliğinde başlatılan 'Gayrimenkulde Güç Birliği Daha Güçlü Türkiye' kampanyası ve ardından bankacılık sektörünün konul faizlerini indirmesiyle mobilya sektörünün de harekete geçeceğini belirtiyor ve ekliyor: "İç pazara yönelik yatırımlar, teşvikler ve ekonominin önünü açacak reformlarla mobilya sektöründe çift haneli büyüme oranlarını görmeyi bekliyoruz." MOSDER Başkanı İsmail Doğan da bankaların faizlerini yüzde 13 bandından yüzde 10'a çekmelerinin sektörde yüzde 10'luk büyümeye sebep olacağını ifade ediyor.
Ömrünü tamamlamış araçlara verilecek destekler ve Merkez Bankası'nın almış olduğu faiz indirim kararı da otomotiv sektöründe heyecanla karşılandı. Bu gelişmelerin iç pazarı hareketlendireceğini ifade eden Hyundai Genel Müdürü Önder Göker, ilk 8 ayda yüzde 5 düşüş gösteren sektörde kalan 4 ayda yüzde 8'lik bir artış beklediklerini söylüyor. "Yılın kalan son 4 ayından umutluyuz ve satışların eski seyrine döneceğini tahmin ediyoruz" diyor. Toyota Genel Müdürü Ali Haydar Bozkurt da otomotiv sektörüne yönelik teşviklerle sektörün ivmeleneceğini belirtiyor. "Bu yöndeki teşviklerle; vergi gelirleri artacak, istihdama katkıda bulunulacak ve otomotiv ile doğrudan ilişkili sektörlerdeki verimlilik üst seviyeye çıkacak" diye konuşuyor.
- Etiketler:
- Konut sektörü
- mobilya sektörü
Yorum Yaz