KONUTDER: Maketten konut satışı engellenmesin!
KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut satışlarının geçen yılın ilk çeyreğine göre bu yılın aynı döneminde yüzde 90 artış gösterdiğini, bunun içinde ikinci el alım satımların da yer aldığını bildirdi. Çelik, yapılacak değişikliklerde fiilen uygulanması imkansız olan mevcut bazı hükümlerin düzeltilmesini beklediklerini, fiilen maketten konut satışını imkansız hale getirecek düzenlemelerden kaçınılmasını istedi
Konut sektöründeki canlılığın yılın ikinci yarısında da devam etmesi bekleniyor. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut satışlarının geçen yılın ilk çeyreğine göre bu yılın aynı döneminde yüzde 90 artış gösterdiğini, bunun içinde ikinci el alım satımların da yer aldığını bildirdi.
Konut kredilerinin de ucuzlamasıyla özellikle ikinci el piyasasında hareketlilik olduğunu dile getiren Çelik, TÜİK'in ilk çeyrek verilerine göre, inşaat ruhsatı verilen daire sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.3, yapı kullanma izni sayısının yüzde 28.1 ve inşaat sektöründe istihdam edilen kişi sayısının arttığını söyledi. Konut sektöründe canlılığın devam ettiğini ifade eden Çelik, yılın ikinci yarısında da sektördeki canlılığın sürmesini beklediklerini kaydetti.
Ömer Faruk Çelik, "Konut kredisi kullanımının daha da yaygınlaşması ile birlikte konut talebinin artacağını ve bugünkü fiyatlardan konut alanların orta ve uzun dönemde kazançlı çıkacağını düşünüyoruz" dedi.
İlave vergi yükü getirilmemeli
Çelik, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da yapılacak değişikliklerde fiilen uygulanması imkansız olan mevcut bazı hükümlerin düzeltilmesini beklediklerini, proje aşamasında yapılan konut satışlarında tüketicileri koruyan ilave hükümler getirilmesinin yerinde olmakla birlikte, bu noktada dozun iyi ayarlanması ve fiilen maketten konut satışını imkansız hale getirecek düzenlemelerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Çelik, imar planlarının çok sık değişmesi ve başlanan projelerin değişiklikler nedeniyle devam edemez hale gelmesinin, bugün konut sektörü yatırımcıları için en büyük risklerden biri durumuna geldiğini ifade ederek, imar planı değişiklikleri nedeniyle ortaya çıkan mağduriyetlerin önlenmesi veya tazminini sağlayacak yasal düzenlemelerin yatırım ortamının iyileşmesi ve sektörün istikran için büyük önem taşıdığını vurguladı. Ömer Faruk Çelik, SPK tarafından hazırlanmakta olan yeni tebliğlerin gayrimenkul finansmanı alanında yeni araçların devreye girmesi için çok önemli olduğunu düşündüklerini de kaydetti.
Yeni Gelir Vergisi Kanunu'na ilişkin kamuya açıklanan bilgilerin gayrimenkul alım satım kazançları ile ilgili yeni adımlar atıldığına işaret ettiğini belirten Çelik, "Önümüzdeki dönemde yapılacak vergi düzenlemelerinde konut sektörüne ilave vergi yükü getirmeyen, buna karşılık mevcut durumda yaşanan kayıp ve kaçakları engellemeye dönük adımlar atılacağını umuyoruz" diye konuştu.
Yıldız Taşdelen Erli/Dünya
Yorum Yaz