maritbet girişmaritbet
Konutlarda brüt, net metrekare farkı son buluyor!

Konutlarda brüt, net metrekare farkı son buluyor!

Konutlarda, tüketicinin kendisine vaat edilenden daha küçük bir yaşam alanı almasıyla ilgili sıkıntı son buluyor. Sektörün önerisi, konutların net alanları gösteren kat planları ile birlikte satılması yönünde

 

Konutlarda, tüketicinin kendisine vaat edilenden daha küçük bir yaşam alanı almasıyla ilgili sıkıntı son buluyor. Sektörün önerisi, konutların net alanları gösteren kat planları ile birlikte satılması yönünde…

Konutta net-brüt alan karmaşası son buluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın konut satışlarında yaşanan metrekare sorununa çözüm getirecek çalışmasına sektörden destek gelirken, Bakanlığa konutların net alanları gösteren kat planları ile birlikte satılması konusunda öneride bulunuldu.

Taraf'a konuşan Lisanslı Emlak Müşavirleri Derneği (LEMDER) ve Emlak Müşavirleri Federasyonu (EMFED) Başkanı Karabet Hemengül, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın bu alandaki çalışmalarını olumlu bulduklarını söyledi.

Sorunun, üretimi tamamlanmış konutlarda dairenin net alanlarını gösteren tastikli kat planı projeleriyle birlikte satılmasıyla çözülebileceğini anlatan Hemengül, ikinci el, kat mülkiyeti olan eski konutlara da kat planını tastiklenerek satış yapılması şartı getirilmesi gerekeceğini öne sürdü. Karabet Hemengül, kat irtifaklı ve projeye aykırı yapılmış konutların ise halihazır durumuyla yeni kat projesi hazırlanıp tastiklenerek satılması önerisinde bulundu.

Net brüt alan farkı nedir

Konutta net alan bir dairenin iç kısımlarında bulunan ve yaşam alanını oluşturan, her türlü eşyanın konulabildiği, kullanılabilir alanlardır. Brüt alan ise bir dairenin ara bölmelerini olşturan duvarlar, hava boşlukları ve aydınlatmalar ile apartman holü, kömürlük, asansör boşluğu, merdiven ve kat sahanlıklarının net alana eklenmesiyle ortaya çıkar. Genel olarak dairelerin net ve brüt farkı bulunduğu kat ve mimari projeye göre yüzde 20 ila yüzde 30 arasında değişmektedir. Bu durum, kendisine makette sunulan alanı yaşam alanı zannederek alan tüketicide memnuniyetsizlik yaratıyor.

Konuttaki net ve brüt metrekareyle ilgili yaşanan karmaşayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar kısa bir süre önce gündeme getirerek, yaşanan metrekare sorununun çözümü için yasal düzenleme gerektiğini belirtti.

Projede görülen metrekare ile evin gerçek metrekaresinin birbirinden çok farklı olduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, “Çalışma yapıyoruz. Farklı metrekareleri kaldırıyoruz. Evin net metrekaresi neyse, belediyeden öyle geçecek, satarken öyle satılacak ve tapuda da o metrekare yer alacak. Bunları netleştireceğiz” açıklamasını yapmıştı.

Tüketicilerden Federasyon'a bu konuda pek çok şikâyet gelmesine rağmen yasal düzenleme olmadığı için daha önce harekete geçemediklerini anlatan EMFED Başkanı Hemengül, bu nedenle yasalaştığında sektördeki herkesi rahatlatacak düzenlemenin yakın takipçisi olacaklarına işaret etti.

Karabet Hemengül, tüketicinin doğru bilgilendirilmesi için farklı bir öneride de bulundu. Son yıllarda inşaat şirketlerinin satışlarını kendi satış ofislerinden yürütttüklerine dikkat çeken Hemengül, alıcının ofislerdeki pazarlamacıların dışında başkasını dinleme imkânı kalmadığını savundu.

EVA Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da, yıllardır alan tanımlarında büyük sıkıntı yaşandığını anlattı.

Yazıcı her belediyenin imar yönetmeliğinde farklı tanım yapıldığını, üreticinin de farklı anladığını belirterek, “Uluslararası tanımlar farklı, maliye farklı tanım yapıyor, Emlak GYO'nun geliştirme projelerinde kendi tanımı var. En azında tek bir kavramı anlaşılabilir hale getirmek gerekli” diye konuştu.

Selma Şenol/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Brüt ile net metrekare arasındaki fark ortadan kalkıyor!
  • 09.10.2014 11:46

Brüt ile net metrekare arasındaki fark ortadan kalkıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi. Brüt il net metrekare arasında fark ...

Konutlarda brüt, net metrekare farkı son buluyor!
  • 26.03.2013 08:11

Konutlarda brüt, net metrekare farkı son buluyor!

Konutlarda, tüketicinin kendisine vaat edilenden daha küçük bir yaşam alanı alma ...

Ahmet Temeltaş: Maketten konut alırken net ve brüt metrekareleri açık olarak öğrenin!
  • 25.02.2013 11:09

Ahmet Temeltaş: Maketten konut alırken net ve brüt metrekareleri açık olarak öğrenin!

İstanbul’da hayata geçirilen projelerde net ve brüt metrekare farkları her geçen ...