Konutlarda net-brüt farkı yüzde 100'e çıktı! Metrekare makası açıldı!
Konutların net ve brüt büyüklüklerinde makas iyice açıldı. Bazı konutlarda bu fark yüzde 100’lere kadar çıkarken, Şişli’de yeni yapılan bir konutun 55 metrekarelik brüt büyüklüğü nette ancak 25 metrekareye denk geliyor
Konut satışlarında kafaların karışmasına neden olan brüt-net metrekare farkında makas büyüyor. Bazı projelerde bu fark yüzde 100'lere bile çıkabilirken, bu konuyla ilgili bir denetleme yapılmaması alıcıların yaşadığımağduriyetin devam etmesine neden oluyor.
İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Celal Erdoğdu, konutların brüt metrekare üzerinden sattığını belirterek, “Brüt-net metrekare farkı suiistimal ediliyor. Aradaki oran çok yükseldi, yüzde 100'lere ulaştı” dedi. Erdoğdu, Şişli'de yeni yapılan bir konut projesinde 55 metrekarelik brüt büyüklüğe sahip dairenin netinin 25 metrekare olduğunun altını çizerek, “Bu dairenin brüt 55 metrekare üzerinden satış fiyatı 6-7 bin lira. Yani siz bu daireyi yaklaşık 350 bin liraya alabilirsiniz. Fakat net metrekaredeki fiyatı ise 14 bin liraya geliyor” dedi.
Bu dairenin Şişli'de yeni yapılan bir proje olduğunu ve aynıbölgede 1990'larda yapılan bir dairenin ise 130 bin liraya satıldığını anlatan Erdoğdu, “Eski binayla yeni yapılan binanın fiyatı arasında da çok büyük fark var. Normalde yeni yapılan binaların fiyatı eskilerine göre 2 kat daha yüksek olur. Fakat burada bir pazarlama başarısı var” diye konuştu.
Bile bile lades oluyorlar
Erdoğdu, vatandaşların konut alırken brüt-net metrekare farkına dikkat etmediklerini vurgulayarak, “Aslında müteahhitler projelerindeki konutların brüt ve net metrekarelerini planda açıkça belirtiyor. Vatandaşlar konutun cazibesine kapılıp buna dikkat etmiyor. Yani bile bile lades oluyorlar” dedi.
Erdoğdu, konut satışlarında yurtdışında farklı uygulamalar olduğuna işaret ederek, “Genelde birçok ülkede net metrekare üzerinden satışyapılıyor. Fakat hemen hemen tüm ülkelerde satışları belli, standartlara büründüren kurallar var. Bürt de net de satılsa belli hesaplama yöntemlerine göre yapılıyor ve suiistimal edilmiyor” değerlendirmesini yaptı.
Bir standardı yok
İstanbul'daki konutların brüt metrekareden satılmasına rağmen bunun belirli bir standardı olmadığının altını çizen Erdoğdu, şunlarısöyledi:
“Şu anda satışı süren bir projede 87 metrekarelik dairenin net büyüklüğü 47 metrekare. Bu neye göre belirlenmiş. Havuzu ve sosyal tesisleri bu hesaba katanlar var. Balkonlar metrekareye dahil ediliyor. Artık projelerde çokça kat ve kış bahçeleri yapılıyor. Bunlar da hesaba katılıyor. Yani yapılıolan tüm elemanlar bu hesaba katılabiliyor. Konut üreticileri bunu bu noktaya kadar getirdi. Vatandaş ise mutlaka net metrekareye bakmalı ve hesabınıkitabını ona göre yapmalı. Cep telefonu alırken bile günlerce inceliyoruz ama ev alırken aynı şeyi yapmıyoruz.”
‘Reel getiri yüksek değil'
İstanbul Gayrimenkul Değerleme'nin diğer yönetici ortağıolan Ahmet Büyükduman da, gayrimenkulün son yıllarda prim yapması nedeniyle alındığını belirterek, “Aslında iki nedenden ötürü konut alınıyor. Oturmak ve prim yapması için. Fakat oturmak için anlalar bile prim yapmasına dikkat ediyor. Bu da konutu yatırım aracı olarak ön plana çıkarıyor” dedi. Konutun son yıllarda iyi bir yatırım enstrümanı olarak ön plana çıktığını ve bu nedenle brüt-net metrekare farkına bakılmadan rahatlıkla satın alınabildiğini anlatan Büyükduman,şunları söyledi:
“Son yıllarda diğer yatırım araçlarının getirisi azaldığıiçin konuta talep arttı. Özellikle topraktan alanlar iyi prim yaptıklarınıdüşünüyor. Fakat enflasyon gerçeği var. Yaptığımız hesaplamalara göre son 20 yılda bir konutun reel olarak ortalama getirisi yüzde 1 olmuş. İstanbul'daki getirisi ise enflasyonun sadece 2 puan üzerinde. Bu açıdan bakıldığında gayrimenkulün yatırım değerinin yüksek olmadığı görülüyor.”
Büyükduman, gayrimenkulde yatırım için alımların fazla olması nedeniyle ilerde belli sıkıntıların olabileceğine işaret ederek, “Bu tablo hep böyle gitmeyecek. Şimdi 1'e alıp 3'e satarım deniyor ama ilerde ne olur bilinmez. Yatırım için alanlar fazla olduğu için ilerde fiyatlarda belli durağanlıklar olabilir. Zaten piyasa uzun vadede belli göstergeleri takip ediyor” dedi.
Amortisman süresi uzadı
konutların amortisman süresinin 1995 ile 2002 yılları arasında 10 yıl iken şimdilerde 20 yıla çıktığını vurgulayan Büyükduman, “Bu tabloya göre kiralar artmamış gibi duruyor. Ama kiralar oldukça arttı. Fakat konut fiyatları çok daha yüksek oranda arttığı için amortisman süresi iki katına çıkmış.Fiyatlarda biraz balon var. Ataköy'de konut fiyatları yüzde 50 artarken kiralar ancak yüzde 30 artış göstermiş. Taşlar hale yerine oturmadı. İnişler ve çıkışlar olacak” görüşünü dile getirdi.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz