maritbet girişmaritbet
Küçük sanayi sitelerinin inşaatına kredi desteği

Küçük sanayi sitelerinin inşaatına kredi desteği

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından kredi desteği sağlanacak küçük sanayi sitelerinin alt yapı inşaatının tamamı, üst yapı inşaatının yüzde 70’e kadar olan kısmı krediyle desteklenecek.

 

Küçük Sanayi Sitelerinin Kredilendirilmesine İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından kredi desteği sağlanacak küçük sanayi sitelerinin alt yapı inşaatının tamamının, üst yapı inşaatının yüzde 70 kadar olan kısmının kredi ile desteklenmesi, inşaatların krediye esas olmak üzere kontrol edilmesi, kredi işlemleriyle ilgili denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Bakanlıkça kredi desteği sağlanacak küçük sanayi sitelerinin kuruluş yerinin belirlenmesi, uygulama projelerinin vize edilmesi, uygun görülen projelerin yatırım programına alınması, ihalelerinin yapılması, inşaatların krediye esas olmak üzere kontrol edilmesi, sağlanan kredinin kullanılması ve geri ödenmesi, kredi işlemleriyle ilgili denetlemelerin yapılmasına yönelik usul ve esaslar da yönetmelik çerçevesince belirlenecek.

Buna göre KSS ve yüklenici arasında imzalanan, sözleşme dosyası esaslarına göre gerçekleştirilen imalat ve ihzaratlar karşılığı olarak, KSS'nin sorumlu kontrol teşkilatı tarafından hazırlanacak hakediş raporları, KSS'ce onaylandıktan sonra, Bakanlık tarafından veya uygun göreceği mercilerce kredilendirilme açısından vize edilecek. Bu arada Yönetmelikle katılma payı, kredilendirme, kredi talepleri, geri ödeme esasları ve Bakanlık denetimine ilişkin düzenlemelere de gidildi. Kredinin kaynağı, KSS inşaatlarının yapımı için Bakanlık bütçesinde yer alan ödeneklerden oluşacak. KSS'ler, Bakanlık tarafından verilen tahsis talimatına göre hazırlanan tip borç taahhütnamesini, notere onaylattıktan sonra bankaya verecek. Borç taahhütnamesinin, bankaya intikalinden sonra kredi kullanılabilecek.

Kredinin güvencesini oluşturacak arsa ve arazilerin, detaylı bir dökümü bankaya onaylı listelerle bildirilecek. Banka listelerde belirtilen arsa ve araziler üzerine, Bakanlık adına birinci derece ve birinci sırada kredinin yüzde 40 fazlası kadar gayrimenkul ipoteği tesis ederek gerekli teminatı oluşturacak. Söz konusu arsa üzerine yapılacak her türlü inşaat, ipotek kapsamına dahil edilecek.

KREDİLER DEVREDİLEMEYECEK

Katılma payı, kredilendirilme açısından vize edilen hakediş bedelinin, Bakanlık hissesi dışındaki KSS'ce ödenmesi gereken kısmını oluşturacak. Katılma payının, KSS tarafından Bankaya yatırılmasını müteakip, hakediş tutarının Bakanlık hissesi, fiili olarak kredilendirilecek.

Krediler, KSS inşaatı yapmak amacıyla tahsis edildiğinden, tahakkuk edecek hakediş bedelleri; amacı dışında kullanılamayacak. Başka kişi ve kuruluşlara devredilemeyecek. Temlik edilemeyecek, haczedilemeyecek. Bu hükümlere uyulmaması halinde, kredilendirilme durdurularak, ödenen meblağlar KSS'ye faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle, Bakanlık gelir hesabına iade edilecek. Bakanlık kredisi KSS aracılığı ile kullandırılacak. Ferdi kredi kullandırılmayacak. Krediye mahsuben hiçbir şekilde avans verilmeyecek. Bakanlık, kredi ödeme şekil ve şartlarını mevzuat çerçevesinde tekrar gözden geçirmeye, gerektiği zaman değişiklik yapmaya, ek şart koymaya yetkili olacak.

KREDİLERİN TAMAMI İNŞAATIN TAMAMLANMASININ ARDINDAN 2 YIL SONRA GERİ ÖDENECEK

KSS'ye kullandırılan kredinin tamamı, inşaatın tamamlandığının Bakanlıkça tespit edildiği tarihten iki yıl sonra, faizi ile birlikte itfaya bağlanacak. Borçludan, kredi taksitleri vadesinde tahsil edilecek. Taksitlerin herhangi birinin, vadesinde ödenmemesi veya borç taahhütnamesi hükümlerine uyulmaması halinde, borcun tamamı muacceliyet kazanacak. Bu tarihten itibaren, borç bakiyesinin tamamının tahsiline gidilecek. Bakanlıkça uygun görülmesi halinde, borçlarını ödeyememiş veya ödeyemeyecek durumda bulunan KSS'lerin, yıllık anapara ve faiz taksitleri; müteakip taksitlere eşit olarak ilave edilmek ve cari oran üzerinden faiz uygulanmak suretiyle, doğal afetler, kısmi ve genel seferberlik hali hariç olmak üzere, en fazla 4 yıl ve 8 taksit olmak üzere ertelenebilecek. Ancak son itfa tarihi hiçbir şekilde değiştirilemeyecek.

BAKANLIK İSTEDİĞİ ZAMAN DENETİM YAPABİLECEK

Bakanlık, kendi veya uygun göreceği merciler marifetiyle KSS'leri, kredi işlemleriyle ilgili olarak dilediği zaman denetleyecek. Düzeltilmesi gerekli görülen hususların tespiti halinde gerekli tedbirleri alacak. KSS, Bakanlık talimatlarını yerine getirmekle yükümlü olacak.

KSS ORTAKLIĞINA BAŞVURU YAPANLARIN EN AZ 360 GÜN SİGORTALI OLMASI GEREKECEK

Yönetmelik, ortaklık nitelik ve şartları, kuruluş yeri incelemesi, etüt ve proje mühendislik hizmetlerine yönelik uygulamalara da açıklık getirdi. Bakanlığın kredi desteğinden yararlanacak olan Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi (KSS) ortaklarının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve medeni hakları kullanma ehliyetine sahip gerçek kişi veya Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre kurulmuş özel hukuk tüzel kişisi olması gerecek. Bakanlıkça kredi desteği sağlanan veya sağlanmış olan KSS ortağı olmaması, KSS meslek grubu listesindeki meslek dallarından birinde faaliyet göstermesi, mesleğini KSS'nin kurulduğu ilde icra etmesi şartları aranacak. Odalara, meslek kuruluşlarına ve vergi dairesine kayıtlı olması, KSS ortaklığına başvuru tarihinden geriye dönük en az 360 gün sigortalı çalışıyor olmak gerekecek.

YERİN KREDİ AÇISINDAN UYGUNLUĞU BAKANLIK TARAFINDAN İNCELENECEK

KSS kuruluş yeri alan önerilerinde, yerin kredi açısından uygunluk incelemesi Bakanlık tarafından yapılacak. İnceleme yapılacak KSS kuruluş yeri hakkında ihtiyaç duyulan bilgi, belge ve haritalar, Bakanlığın başvurusu üzerine ilgili kamu veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından gönderilecek. Temin edilecek her türlü doküman, belge gibi ilgili tüm masraflar KSS'ce karşılanacak.

EŞİK ANALİZİ HARİTASI OLUŞTURULACAK

KSS kuruluş yeri için en fazla A3 kağıt büyüklüğündeki 1/25.000 ölçekli topoğrafik harita üzerine, kamu kurum ve kuruluşlarının tasarrufu altındaki alanlar ile plan, proje ve yatırımlar işlenerek eşik analizi haritası oluşturulacak. KSS kuruluş yeri, yerleşim merkezinin özellikleri ve incelenen alanın yerleşime göre konumu,  yerleşim alanının içinde ya da çevresinde planlı KSS alanlarının mevcut olup olmadığı ve doluluk oranları, incelenen alanın karayolu, havaalanı, liman ve demiryolu ulaşım bağlantıları, mülkiyet durumu, mevcut arazi kullanım durumu, çevresindeki alanların mevcut ve planlama durumu, eğimi ve yönü, bulunduğu deprem kuşağı, su ihtiyacının nereden sağlanabileceği, enerji ihtiyacının nereden sağlanabileceği gibi koşullar aranacak. Hiçbir kurum ve kuruluşun yatırım ve proje alanına girmeyen, özel kanunlarla kısıtlılığı bulunmayan, eğim bakımından ve jeolojik açıdan yapılaşmaya elverişli olan alanlar, Bakanlık tarafından KSS kurulabilecek uygun alanlar olarak kadastral pafta üzerinde belirlenecek ve uygunluk sırasına göre gerekçeleri ile birlikte raporun sonucunda belirtilecek.

JEOLOJİK VE TEOTEKNİK ETÜT RAPORU HAZIRLANACAK

İlgili kurumca onaylı imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt raporu hazırlanacak. İhtisas KSS söz konusu ise; Çevresel Etki Değerlendirmesine tabi olmayacak. Seçilen arazi içerisinde mera vasfında parsel olması durumunda, ilgili kuruma yapılacak başvuru ile vasıf değişikliğinin yapılarak hazine adına tescil edilecek. Seçilen arazi içerisinde devletin hüküm ve tasarrufunda tescil harici yerler bulunması halinde hazine adına tescilinin yapılmasını müteakip, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, ruhsat makamı ve KSS'ye bildirilecek. KSS kuruluş yeri, imar planlarının ruhsat makamı tarafından onaylanarak planların yürürlüğe girmesini takiben kesinleşecek.

İNŞAATLARIN BAKANLIKÇA KREDİLENDİRİLEBİLMESİ İÇİN UYGULMA PROJELERİ VİZE EDİLECEK

Yönetmelik, uygulama projelerinin vize edilmesine de açıklık getirdi. KSS inşaatlarının Bakanlıkça kredilendirilebilmesi için uygulama projelerinin vize edilmesi gerekecek. Bakanlık kredi desteği sağlanacak KSS inşaatlarına ait keşif özetleri, Bakanlıkça vize edilen uygulama projeleri esas alınarak,  proje müellifi tarafından hazırlanıp KSS'ce imzalandıktan sonra onaylanmak üzere, Bakanlığa sunulacak. Bakanlıkça yapılan inceleme sonucu, varsa eksiklerinin tamamlatılmasını müteakip, onaylanan iki takım keşif özeti KSS'ye gönderilecek.

YENİ PROJE TEKLİF EDİLMESİ İÇİN ARANACAK ŞARTLAR

Ayrıca yönetmelikle yatırım programı teklifi, değerlendirilmesi ve uygulaması esasları da düzenlendi. KSS inşaatlarının kredilendirilmesine ilişkin taleplerin, Bakanlık yatırım programı teklifi kapsamına alınabilmesi için

talep edilen yerde bulunan Bakanlık kredisi ile yapılmış mevcut KSS işyerlerinin yüzde 85'inde amacına uygun faaliyette bulunulması, uygulama projelerinin Bakanlıkça vize edilmesi, KSS'ce hazırlanan Bilgilendirme Raporunun bulunması gerekecek. Yeni İhtisas KSS için, mevcut İhtisas KSS'ler de yüzde 85 oranı aranacak.

Bu kriterleri taşıyan projeler, Bakanlıkça yıllık yatırım programı teklifi kapsamında Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığına gönderilecek. Bakanlık kredisi kullanmadan, kendi imkanları ile inşaatlarını devam ettiren KSS'lere, inşaat seviyesine göre Bakanlıkça belirlenecek koşullara uymak şartıyla, projenin tamamlanması için kredi kullandırılabilecek.

KOMİSYON SEÇİM YAPACAK

O yılın yatırım programında, toplulaştırılmış halde sayısal olarak yer alan yeni KSS projeleri; Bakanlar Kurulunun yılı programında belirlenen politika ve öncelikleri dikkate alınarak, yılı yatırım programı teklifi içerisinden, Komisyon marifetiyle seçilecek. Yatırım programına alınacak yeni proje sayısının teklif edilen sayı ile eşit olması halinde Komisyon toplanmayacak. Komisyonca belirlenen KSS'ler, Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde, o yılın yatırım programına yeni proje olarak alınacak.

MAZARETİ OLMAKSIZIN 3 YIL SONUNDA İNŞAAT İHALESİ AŞAMASINA GELEMEYEN PROJELER PROGRAMDAN ÇIKARILACAK

Yönetmelik, ihale ve yapıma yönelik usul ve esaslara da açıklık getirdi. Yatırım Programında yer almasına rağmen geçerli mazereti olmaksızın inşaat ihalesi aşamasına gelemeyen KSS'ler, üçüncü yılın sonunda Komisyon tarafından yapılan değerlendirme ile yatırım programından çıkartılacak. Yatırım programında yer alan program yılı içinde tamamlanarak ekonomiye kazandırılabilecek, inşaat ihalesi yapılmış ve fiziki gerçekleşme oranı daha yüksek olan, başlanmış bulunan diğer projelerle bağlantılı veya eş zamanlı olarak yürütülmesi ve tamamlanması gereken, program yılı içerisinde inşaat ihalesi yapılacak olan, afet hasarlarının telafisine yönelik,  AB'ye üyelik yönünde ortaya konulan politika ve önceliklerin hayata geçirilmesi için sürdürülen çalışmaların gerektirdiği projelere, ödenek tahsisinde sırasıyla öncelik verilecek. O yılın yatırım programında yer alan projelerden, inşaat aşamasına gelemeyen, ancak muhafazasında yarar görülen projelere, minimum düzeyde ödenek tahsis edilecek.

Yıl içerisinde projelerin ilerleme hızlarına göre, projeler arası ödenek aktarması yapılacak veya  Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'ndan ek ödenek talebinde bulunulacak.

GENEL KURUL KARARI ALINACAK

O yılın yatırım programına göre ödenek tahsis edilen KSS'lerin inşaatlarına ait ihaleler, Bakanlığın belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde Bakanlıkta gerçekleştirilecek. KSS inşaatlarının ihale yöntemiyle yaptırılmasına, ihale sonucu oluşan fiyat üzerinden kazanan yüklenici ile sözleşme imzalanmasına ve konu ile ilgili KSS yönetim kuruluna yetki verilmesine ilişkin, genel kurul kararı alınacak. İhalelerin, ilan edilerek kapalı teklif usulü ile yapılması esas olacak. Ancak, küçük kapsamlı ikmal inşaatı ve inşaatlara ait malzeme alımı ihaleleri, Bakanlıktan izin alınmak koşuluyla, belli isteklilerden kapalı teklif alınmak sureti ile yapılacak.

EKONOMİK AÇIDAN EN AVANTAJLI TEKLİF ARANACAK

İhalede, yapılan değerlendirmeler sonucunda tespit edilen geçerli teklifler içerisinden, en yüksek indirim oranı veya en düşük teklif bedeli, ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenecek. Birden fazla istekli tarafından, aynı indirim oranının veya teklif bedelinin verildiği ve bunların ekonomik açıdan en avantajlı teklif olduğunun anlaşıldığı durumlarda, iş deneyim belgeleri, fiyat dışındaki unsur olarak değerlendirilmek suretiyle, ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenecek.

İHALE KARARI EN GEÇ 21 TAKVİM GÜN İÇİNDE KARARA BAĞLANACAK

İhale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin üzerinde bırakılacak. İhale komisyonu, bu esaslar doğrultusunda gerekçeli kararını belirleyerek onaya sunacak. İhale kararı, karar tarihini izleyen en geç 21 takvim günü içinde onaylanacak veya gerekçesi açıkça belirtilmek suretiyle iptal edilecek. İhale sonucu, ihale kararının onaylandığı günü izleyen en geç 10 takvim günü içinde, ihale üzerinde bırakılana veya vekiline, imzası alınmak veya iadeli taahhütlü mektupla tebligat adresine postalanmak suretiyle bildirilecek. Mektubun postaya verilmesini takip eden 7'inci takvim günü, kararın tebliğ tarihi sayılacak.

İhale kararı kendisine bildirilen ve ihale üzerinde bırakılan isteklinin, bildirimi izleyen günden itibaren 10 takvim günü içinde, ihale dosyasında belirtilen oranda, sözleşmeye kaydolunacak kesin teminatı vererek, noter kanalıyla sözleşme imzalaması zorunlu olacak. Bu zorunluluklara uyulmadığı takdirde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın ihale bozulur, geçici teminat gelir kaydedilir ve istekli, Bakanlık kredisi ile yapılacak işlere ait ihalelere 2 yıl süre ile katılamayacak.

İhalenin sonuçlandırılmasından sonra, yeterli bir gerekçesi olmadan usulüne uygun olarak yüklenici ile sözleşme imzalamayan KSS'ler yatırım programından çıkarılacak. İhalenin sonuçlanmasını müteakip, KSS ile yüklenici arasında noterden düzenlenecek beş adet sözleşme dosyasından, iki adedi Bakanlığa gönderilecek. Yönetmelikte ve ihale dosyasında yer almayan diğer hususlar için, kamu ihale mevzuatının ilgili maddeleri kıyasen uygulanacak.

  • Etiketler:

Yorum Yaz