Küçükoğlu: "Kentsel dönüşüm enerji verimliliği açısından fırsat"
Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, kentsel dönüşüm ve yeniden inşa sürecinde çevre dostu ve enerji verimli binalar üretilmesiyle, toplam enerji tüketiminde ciddi oranda tasarruf sağlanacağını belirtti.
Her yıl her yıl ocak ayının ikinci haftasında kutlanan “Enerji Verimliliği Haftası” kapsamında açıklama yapan Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, enerji konusunun yalnızca ekonomik sonuçları olmadığını belirtti. Enerjide dışa bağımlılığın artmasının, ülkelerin bağımsız politikalar geliştirmesine ket vurduğuna dikkat çekti.
"Ülkemizin ekonomik sürdürülebilirliğine dayanak olduk"
Günümüzde enerji politikası geliştirmenin uluslararası arenada bağımsızlık stratejilerinin merkezinde yer aldığını vurgulayan Küçükoğlu, şunları söyledi: “Bu durumu küresel gelişmeler üzerinden de net şekilde gözlemleyebiliyoruz. Örneğin, Ukrayna savaşıyla birlikte Rusya’nın doğal gaz kozunu daha fazla kullanmasına karşı, Avrupa yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırıyor. Özellikle Almanya ve Fransa gibi ülkeler, enerji çeşitlendirmesi ve bağımsızlık hedefleri doğrultusunda nükleer enerji ve yeşil enerji teknolojilerine yöneliyor. Çin, enerji arzını güvence altına almak için yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırıyor. Asya’nın önemli gücü Hindistan da dışa bağımlılığı azaltmak için nükleer enerjiye ve güneş enerjisine büyük yatırımlar yapıyor. Öte yandan Suudi Arabistan, Vision 2030 projesi kapsamında enerjiyi çeşitlendirerek petrol bağımlılığını azaltmaya odaklanıyor. Ülkemizde de enerji verimliliğine yönelik çalışmalar yürütülüyor, yenilenebilir enerjiye yatırımlar yapılıyor. Tabii önümüzdeki süreçte çok daha fazlasını yapmamız şart. Çünkü gelecekte bağımsızlığın ön şartları arasında enerjide dışa bağımlılığı azaltmak da yer alıyor."
"Çevre dostu üretimle enerji tasarrufuna önemli katkı sunabiliriz"
Kentsel dönüşüm ve yeniden inşa süreçlerinin enerji verimliliği açısından fırsat olduğunu belirten Küçükoğlu, “Türkiye 2023 yılında 70 milyar dolar tutarında enerji ithalatı gerçekleştirdi. Bu rakam, ülkemizin cari açığının tam 45 milyar dolar üzerinde kalıyor. Tükettiğimiz toplam enerjinin yüzde 33’ünü konutlarda kullanıyoruz. Bu harcamanın yüzde 80’ini ise ısıtma ve soğutma ihtiyaçları kapsıyor. İşte bu noktada, yeniden inşa sürecini ülkemizin enerji bağımlılığını azaltma noktasında büyük fırsata dönüştürebiliriz. Çevre dostu ve enerji verimli binalar üreterek ülkemizin enerji tasarrufu yapmasına ciddi oranda katkı sunabiliriz. Üretimdeki bu dönüşüm, döngüsel ekonomiye geçişe de önemli katkı sağlayacaktır. Türkiye İMSAD olarak, döngüsel ekonomi yaklaşımını benimseyerek, doğal kaynakların korunmasına, enerji tüketiminin düşürülmesine, çevre üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılmasına ve sürdürülebilirliğe ciddi katkı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Bu sebeple de döngüsel ekonomi yaklaşımı önümüzdeki dönemde en önemli gündem maddelerimizden biri olacak" dedi.
"İnşaat malzemesi sanayisine yol gösterici olacak bir rehber hazırladık"
Enerji verimliğine katkı sunmak için attıkları önemli adımlara da değinen Küçükoğlu, “Türkiye İMSAD olarak, Yeşil Mutabakat’a geçiş sürecinde inşaat malzemeleri sektörüne yol gösterici olacak bir rehber de hazırladık. ‘İnşaat Malzemeleri Sanayisinde Yeşil Dönüşüm için Ar-Ge ve İnovasyon Rehberi’ isimli bu önemli çalışmamızla, sektörümüzün sürdürülebilir yarınlara ulaşmasına katkı sunuyoruz. Bu çalışmamızın başlıca içerikleri arasında; sürdürülebilir ve iklim-nötr hale geçiş, sürdürülebilir üretimin göstergeleri ve ölçümü, düşük karbonlu yenilikçi üretim teknolojileri ve kurumsal karbon ayak izi, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş gibi konular yer alıyor. Rehberimizde yer alan bu konuların başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi için de var gücümüzle çalışıyoruz" diye konuştu.
Yorum Yaz