M. Emre Çamlıbel, ‘Konutta balon yoktur, olmaması için vergiler düşürülmeli’
Çamlıbel konutta fiyat balonu olmadığını, uzun vadede de arz fazlası balonu oluşmaması için % 8-18 olan KDV ve konutun satış fiyatının %12’si olan vergi ve harçların oranlarının düşürülmesi gerektiğini söyledi
Soyak Holding CEO'su ve GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. M. Emre Çamlıbel, Emlak 2013'te Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) tarafından düzenlenen ‘Türkiye'deki Gayrimenkul Projeleri Finansman Yöntemleri' konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Dr. Çamlıbel konutta fiyat balonu olmadığını, uzun vadede de arz fazlası balonu oluşmaması için % 8-18 olan KDV ve konutun satış fiyatının %12'si olan vergi ve harçların oranlarının düşürülmesi gerektiğini söyledi. Emlak sektörünün liderlerini, geleceğin yaşam alanlarını, konut ve işyerleri projelerini kamuoyuyla buluşturmak için gerçekleştirilen Emlak 2013, 5-8 Aralık 2013 tarihleri arasında CNR Expo'da düzenlendi. CNR Expo'ya Soyak Soho'nun tanıtıldığı standıyla katılan Soyak, aynı zamanda etkinlik alanında düzenlenen panele de konuşmacı olarak destek verdi. Soyak Holding CEO'su ve GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. M. Emre Çamlıbel, Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) tarafından düzenlenen ‘Türkiye'deki Gayrimenkul Projeleri Finansman Yöntemleri' konulu panelde son dönemde gündem olan konutta balon ve finansman enstrümanları konularında değerlendirmelerde bulundu.
Dr. Çamlıbel 5 Aralık'ta düzenlenen paneldeki konuşması sırasında konutta fiyat balonu olmadığını belirterek “Son 3-4 yılda konut fiyatları enflasyon kadar arttı. Bu yüzden konutta fiyat balonu yok. Arz tarafındaysa kısa vadede balon söz konusu değil. Ancak uzun vadede arz fazlası oluşmaması için yapılması gerekenler var. Ülkemizde konut ihtiyacı daha çok orta gelir grubunda. Arz, orta gelir grubunda devam etmeli” dedi.
Çamlıbel, konut satışlarında satış fiyatının %12'si olan vergi ve harçların ve %18'e çıkarılan KDV oranının fazla olduğunu vurgulayarak “Yaptığımız çalışmalara göre konutta KDV'nin %18 artması GSMH'yı 10 milyar USD düşürecek. Ayrıca istihdamı da doğrudan etkileyerek 300 bin kişinin işsiz kalmasına neden olacak. Uzun vadede arz balonu yaşamamak için kamu tarafından mutlaka bu konuları kapsayan önlemler alınmalı” dedi.
Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel panelde gayrimenkul şirketlerin tarafından kullanılan mevcut ve yeni finansal enstrümanlar hakkında görüşlerini paylaşarak, Türkiye'de gayrimenkul şirketlerinin finansman elde etmek için en fazla kullandıkları yöntemin projelerin ön satışların elde ettikleri gelir olduğunu belirtti. Gayrimenkul sertifikası, ve sukuk gibi yeni finansal enstrümanların hepsinin önemli, faydalı ve gerekli olduğunu vurgulayan Dr. Çamlıbel, bunların efektif şeklide uygulanabilmesi, gayrimenkul projelerini finanse edebilmeleri için bazı düzenlemelerin de gerekli olduğunu sözlerine ekledi. Aynı zamanda bu yeni enstrümanların hem yerli kurumsal yatırımcı hem uluslararası yatırımcılar hem de bireysel yatırımcılar tarafından bilgi eksikliği yüzünden rağbet görmediğini de belirtti.
Soyak Holding CEO'su ve GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. M. Emre Çamlıbel'in katıldığı panelin yöneticiliğini GİSP Başkanı Gürler Ünlü yaptı. Türkiye'de mevcut, öne çıkan, yeni gayrimenkul finansman modelleri ve sektördeki eksikliklerin anlatıldığı panele Servinvest Yönetici Ortağı Berrin Önder ve TDUB'den Bekir Yener Yıldırım da konuşmacı olarak katıldılar.
Yorum Yaz