Makbule Yönel Maya, 'Sektör bu yıl 2013'e benzer bir seyir izleyecek'
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, inşaat sektörü açısından 2014 yılını emlaktasondakika.com'a değerlendirdi
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya 2013 yılında inşaat sektörünün değerlendirmesini ve 2014'te gayrimenkul alanında yaşanacak gelişmeleri mercek altına aldı. Makbule Yönel Maya Emlaktasondakika.com'a yaptığı açıklamada 2013 yılının konut sektöründe iyi bir gelişme yaşadığını, 2014'te seçimler nedeniyle bu anlamda yavaşlama olabileceğini belirtti ve bunun kötüye yorumlanmaması gerektiğini ekledi. Makbule Yönel Maya, "Şuana kadar olan çalışmalar ve gelen talepler üzerine sektörde daha detaylı araştırma ve fizibilite çalışmalarının yapılacağı bir yıl olacak. 2014 yılında lanse edilen proje sayısı 2013'te lanse edilen sayıyla benzer bir seyir izleyebilir. Özellikle son çeyrekte ilgili atılımları görüyor olacağız. Ama genel olarak baktığımızda 2014'ün 2013 kadar olmasa da iyi bir yıl olacağını düşünüyorum.” dedi. Maya, konut alanı, konut imalatı, ticari gayrimenkule yönelmenin faydalı olacağını ifade ederek konut sektörünün Türkiye için lokomotif bir sektör olduğunu ve müteahhitler içim hızlı ve kolay bir satış gerçekleştiğini belirtti. 2013'te Batı Ataşehir'de olduğu gibi ofis projelerinin fazlalığına ve alansal büyüklüklerine bakıldığında 2014'te de ticari gayrimenkul piyasasında yeni gelişmelerin görüleceğini açıkladı.
‘Mütekabiliyet yasası gayrimenkul için can simidi oldu'
Makbule Yönel Maya mütekabiliyet yasasını şu şekilde değerlendirdi: “2013 için bakmak gerekirse yerli müteahhitlerin en büyük can kurtarıcısıydı. Birçok firmayı uluslararası arenada, fuarlarda temsil ettik, gözlemlediğimiz üzere körfez ülkelerindeki bireysel kullanıcılar Türkiyedeki yeni konut projelerine yatırım yapıyor, buradan konut satın alıyorlar. 2013'te iç piyasada müşteri bulmakta zorlanan tüm müteahhitler bunu yurt dışı satışlarla telafi etti. 2014'te de can kurtarıcı simitlerden bir tanesi mütekabiliyet yasası olacaktır. Bu yasadan daha verimli neticeler almak için oturma izni alınması gerekiyor. Yasal düzenlemelerle bu oturma izni uzatıldığında ve bu çalışma izniyle desteklendiğinde bu yasa daha verimli şekilde kullanılabilir. Yabancı yatırımcılar Türk müteahhitler gibi kentsel dönüşüme ve Türkiye'de parlayacak yerlere de bakıyorlar. Yani bir anlamda yerlileştiler."
Yabancıların tercihi arsa yatırımı oluyor
Yabancıların tericihi daha çok arsa üzerine proje geliştirmek yönünde oluyor. Körfez yatırımcısı Türkiye'ye gelip tek bina alıp bunun kira getirisiyle de ilgilenebiliyor. İlk olarak İstanbul bölgesi dikkatlerini çekiyor. İkincil piyasalarda Ege Bölgesi, Güney Bölgesi… Yeni parlayan yerler ise Karadeniz, Düzce ve Sakarya… Ayrıca yabancı yatırımcılar daha çok İstanbul odaklı A plus projelere ya da yaşlı bakım evi projelerine yöneliyor.
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya son olarak 2013'te yabancı yatırımının 500 milyon dolar seviyesinde olduğunu ve bu rakamın özellikle 2010'dan itibaren düzenli olarak arttığını belirtti.
Hüseyin Belibağlı-Emine Pile/Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz