‘Makrom Yapı’nın içi boşaltıldı’
Esenyurt’ta yüzlerce kişiyi mağdur ettiği iddia edilen Makrom Yapı ile ilgili iddialar ortalığı karıştıracak.
İstanbul Esenyurt'ta meydana gelen imar krizi nedeniyle durdurulan Makrom Yapı'nın projeleri geride yüzlerce mağdur bıraktı. Yıllardır seslerini duyurmaya çalışan vatandaşlar son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan bile yardım istedi. 17 Aralık'ta eylem yapmaya hazırlanan mağdurlar sorunların bir an önce çözülmesini istediklerini belirtirken, Makrom City mağdurlarından Cengiz Yıldız, emlaktasondakika.com'a özel açıklamalarda bulundu.
Makrom mağdurları için son durum nedir? Hangi projelerle ilgili mağduriyet yaşandı?
Makrom Yapı bünyesinde Makrom City, Makrom Tek, Tuzla, Esmia, Tuğba, Mayes Garden adı altında satış yapılan 6 proje var. Bazılarında ne arsa ne de ruhsat var. Tamamen hayali. Çözümlenmiş hiçbir şey yok. Ne tek bir tapu, ne de parasını geri alabilen mağdur var ortada.
Siz ne zaman projeye dahil oldunuz?
Makrom City projesinden ‘Gayrimenkul Alım Satım Vaadi Sözleşmesi' ile 2+1, 100 metrekare daireyi 110 bin TL'ye aldım.
Dairelerin ne zaman teslim edileceği söylenmişti?
Aralık 2012 yılında dairenin teslimi gerekiyordu.
Toplam kaç mağdur var?
Makrom City projesinde toplam 210 mağdur mevcut. Tuğba, Mayes Garden, Esmia, Tuzla ve Makromtek projelerindeki mağdurlarla birlikte yaklaşık 800 mağdur var.
Sizin kişisel zararınız ne kadar?
81 bin TL ödediğim nakit mevcut. Ayrıca teslim için 29 bin TL'lik senedim var.
Makrom mağdurları toplam da ne kadar zarar etti?
Ortalama 60 bin TL'den desek 48 milyon TL civarında.
Kaç yıldır sorun devam ediyor?
4 yıldır sorun devam ediyor. Ve bu süre zarfında hiçbir ilerleme kaydedilmedi.
Şirket herhangi bir açıklama yaptı mı?
Şirket yöneticileri yaklaşık 3-4 ay önce mali şube polislerince 17 kişi ile birlikte ‘nitelikli dolandırıcılık iddiası' ile gözaltına alındı. Bunlar içinde muhasebe ve satış temsilcileri de vardı. Şirket yöneticilerinden 3'ünün tutuklu yargılanması diğerlerinin tutuksuz yargılanma süreci devam ediyor. Mahkeme tarihi henüz belirlenmiş değil. İddianame hazırlanıyor.
Esenyurt Belediyesi'nin konuya yaklaşımı nasıl?
Esenyurt Belediyesi'nde ilgili operasyonun yapılmasını takiben görüşmeler gerçekleştirdik. Birçok arkadaşımız bizzat Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a mektup iletti. Belediyenin başlangıçta yaklaşımı haklarımızın korunacağı yönündeydi. Ama şu ana kadar somut bir adım atılmış değil. Belediyenin inşaatın yapılmasında ciddi sorumsuzlukları ve ihmalkarlıkları mevcut. Makrom City projesinin açılışını bizzat Esenyurt Belediye Başkanı Sayın Necmi Kadıoğlu gerçekleştirmiştir. Ben şahsen sayın başkanımızın açılışta yer almasından dolayı güven duydum ve sözleşme yaptım. Birçok arkadaşımız da aynı eğilimle daire aldı.
Petek Dinçöz gibi medyatik bir ismin reklamlarda oynaması size güven mi verdi? Kendisiyle bir irtibatınız oldu mu?
Petek Dinçöz, Makrom Tek projesinin reklam yüzü olmuştur. Biz o projeden önce Makrom City projesinden konut aldık. Fakat bu tip medyatik yüzlerin, projelerin reklam yüzü olmasının insanlarda yönelimi ciddi oranda artırdığını düşünmekteyim.
Bir süre önce Makrom Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bakırcı gerçek mağdurların haklarının ödendiğini iddia etti. Siz bu açıklamaya ne diyorsunuz?
Makrom Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bakırcı yalan söylüyor. Büyükçekmece Adliyesi'ne 300-400 civarında yapılmış suç duyurusu var. Bu mağdurların hiçbirine ne ‘gelin paranızı ödeyelim' dediler, ne de bu konuda bir açıklama oldu. Toplamda 800'e yakın mağdurdan hiç birine yapılmış bir ödeme yoktur. Sadece sözleşme iptaline giden mağdurlara verilen senetler var. Onların da tamamına yakını karşılıksız çıkmıştır. Bu şekilde mağduriyet yaşayan ayrıca bir grup da var. Bahsettiğimiz projelerden dördünde arsa dahi yoktur. Yani olmayan yerden olmayan projeden satışlar var.
17 Aralık'ta yapmayı planladığınız eylemden bir geri dönüş alabilecek misiniz sizce?
17 Aralık'taki eylemin geri dönüşünün olacağı umudunu taşıyoruz. Bizler belediyenin sorunun çözümünde irade sahibi olmasını bekliyoruz, umut ediyoruz. Fakat belediyenin bu konuda zamanı israflı kullanması bizi ciddi şekilde rahatsız ediyor. Zaten yıllardır bir mağduriyet içindeyiz. Sürekli ‘Yapacağız, edeceğiz' gibi ucu açık söylemler umudumuzu kırıyor. Bizler sadece eyleme odaklı bir faaliyet eksenine bağlı kalmayacağız. Hukuki haklarımızın korunmasına yönelik tüm girişimlerimizi bu mağduriyetin yaşanmasında rol almış tüm taraflar için ortaya koyacağız. Makrom Yapı şirketinin içi tamamen boşaltmıştır. Şu an şirket aktifinde de hiçbir şey gözükmemektedir.
Merve N. Güreş/Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz