Markalı projeler Altensis ile ilklere imza atıyor
Gayrimenkulde çevreciliğin öncü danışmanlık firması Altensis, ilklere imza atıyor
Markalı gayrimenkul projeleri ve kurumsal firmalara hizmet veren Altensis, Türkiye'yi ilk LEED sertifikalı renovasyon, ticari ofis ve mevcut bina projeleri, ilk BREEAM post construction sertifikalı projesi, ilk LEED platin sertifikalı binası ile tanıştırdı.
Yeşil Bina danışmanlık firması Altensis'in kurucu ortaklarından Serkan Emin, ülkemizde gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında çevre bilincinin henüz olgunluk seviyesine ulaşmadığını ama özellikle markalı gayrimenkul sektöründe yeşil binalar konusundaki yönelimin umut verici olduğunu söyledi. Serkan Emin “Bu konuya Avrupa ve Amerika ile kıyaslandığında biraz geç girmiş olsak da, ekonomimizde ve gayrimenkul sektöründe yakalamış olduğumuz göreceli yüksek büyüme oranları ile arayı kapatmaya adayız” dedi.
Suyu ve enerjiyi verimli kullanan binalar
Gayrimenkulde bugüne kadar inşaatı bitmiş sertifikalı yeşil binalar açısından yüzde 70'lik pay ile lider konumda olduklarını hatırlatan Altensis kurucusu Serkan Emin, Türkiye'de yeşil bina sertifikası danışmanlığı konusunda kurulan ilk firma olarak pek çok proje ve bölgeyi ilk kez çevre dostu kriterlerle tanıştırmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.
Türkiye'nin ilkleri sayılacak sertifikalara sahip projelerden örnekler veren Emin, sözkonusu sertifikaların çevreye faydalarını şu sözlerle özetledi:
“İlk Leed sertifikalı ticari ofis projesi Tekfen Levent binası, yüzde 34 enerji verimli bir bina. Levent'in de sertifikalı ilk binası. Yüzde 30 kullanım suyu verimliliği, yüzde 50'nin üzerinde peyzaj sulama suyu tasarrufu sağlıyor. Adana'nın ve Türkiye'nin ilk Breeam Post-Construction sertifikalı binası Toyota Plaza Onatça, aynı zamanda ilk “A” sınıfı enerji kimlik belgesine sahip. Binada 20 kW kapasiteli bir fotovoltaik sistemi bulunuyor. Bu sistem,zamanında Türkiye'de bir ticari binaya konulan en büyük ikinci sistem. Sistemin yıllık enerji üretimi 30.000 kWh. Solar sıcak su sistemi yıllık yaklaşık 5.000 kWh'lik bir enerji üreterek yazın binanın tüm sıcak su ihtiyacını karşılıyor. İki sistem birlikte binanın enerji ihtiyacının yaklaşık %20'sini yenilenebilir enerjilerden sağlanmasına ve yıllık 21 ton CO2 salımının engellenmesine imkan veriyor. Çatıya düşen tüm yağmur suyu 200 tonluk bir yer altı yağmur suyu deposunda toplanıyor ve bahçe sulaması için kullanılıyor.”
Yatırımcıya ve kullanıcıya faydaları
Altensis Kurucu Ortaklarından Serkan Emin, yeşil bina sertifikalarının yatırımcıya, bina kullanıcılarına ve topluma faydalarını ise şu sözlerle açıkladı:
“Yatırımcı açısındandaha düşük işletme giderlerine sahip, orta vadede daha çok gayrimenkul kıymet getirisine sahip olacak ve ticari anlamda rakip projelere karşı rekabet avantajına sahip bir proje olmasını sağlar. Aynı zamanda, kurumsal anlamda yatırımcı firmanın marka imajına ve itibarına pozitif katkı sağlar. Bina kullanıcıları açısından daha sağlıklı ortamda çalışma veya yaşama imkanı sağlarken binanın enerji, su, vb işletme faturalarının azalmasına yardımcı olur. Toplum ve çevre açısından değerlendirildiğinde daha düşük enerji talebi, daha fazla yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, daha düşük sera gazı emisyonu, daha düşük küresel ısınma potansiyeline sahip olma manasına gelir. Hem tüketiciler hem alıcılaryeşil bina sertifikası ile alacakları veya kiralayacakları gayrimenkullerin gerçekten yeşil olup olmadığını ve eğer yeşilse ne kadar yeşil olduğunu güvenilir bir şekilde öğrenme hakkına sahip olmaktadır.”
Tablo
İşte Türkiye'nin ilkleri
Proje Sertifika türü
Unilever Türkiye Merkez Ofisi İlk LEED Sertifikalı Proje
Eser Holding Merkez Binası İlk LEED Platin Sertifikalı Binası
Baylo Suites İlk LEED Sertifikalı Renovasyon Projesi
Tekfen Levent Ofis İlk LEED Sertifikalı Ticari Ofis Projesi
Toyota Plaza Onatça İlk BREEAM Post Construction Sertifikası
Soyak Holding Merkez Binası İlk LEED Sertifikalı Mevcut Binası
- Etiketler:
- Altensis
- Altensis projesi
- Serkan Emin
Yorum Yaz