maritbet girişmaritbet
Marmara'da beklenen deprem 2090'a kadar bitecek!

Marmara'da beklenen deprem 2090'a kadar bitecek!

Yaptıkları deprem araştırmasının sonuçlarını anlatan Prof. Dr. Doğan Kalafat, Marmara’da olması beklenen 7 büyüklüğündeki depremin 2090 yılına kadar bitmiş olacağını söyledi

 

Yaptıkları deprem araştırmasının sonuçlarını anlatan Prof. Dr. Doğan Kalafat, Marmara'da olması beklenen 7 büyüklüğündeki depremin 2090 yılına kadar bitmiş olacağını söyledi.
 
Türkiye'de son aylarda 5 ve üzerindeki büyüklükteki deprem sayılarında yaşanan artış deprem araştırmalarında ulaşılan verileri gündeme getirdi. Marmara'da beklenen en az 7 büyüklüğündeki depreme ilişkin olarak çalışmalar yürüten Ulusal Deprem İzleme Merkezi UDİM Müdürü Prof. Dr Doğan Kalafat, araştırmalarda gelinen son noktayı Star'a anlattı. Maden Tetkik Arama'nın (MTA) kısa süre önce fay hatları haritasını güncellediğini ve bilinen fay hatlarının daha uzun olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Kalafat, bu bilgi ışığında gerçekleştirilen çalışmalara dair “Türkiye'nin deprem algılama konusunda kapasitesi arttı. 20 yıllık bir süreç içinde, Türkiye'de birçok deprem oldu. Dolayısıyla fay hatlarının yanı sıra, Türkiye deprem bölgelendirme haritası da değişecek. Marmara, yeni yapılacak haritada birinci derece içinde olacak” dedi.
 
Öncü şok yok, fay birden kırılacak
 
 Marmara'yı çok yakından takip ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Kalafat, bilinenin aksine Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda ön şok aktivitesi olmadığını, enerjilerin büyük bir depremle açığa çıktığını söyledi. Prof. Dr. Kalafat “Olası Marmara depremi bu şekilde olacak. Marmara'da her yıl olan 4.5-5 şiddetindeki depremler bazen ‘fay kırılmaya başladı, büyük deprem geliyor' şeklinde yorumlara neden oluyor. Böyle bir olay söz konusu değil. Bu depremler, büyük depremin etkisini azaltmıyor. Marmara'da her yıl 450 deprem oluyor. Son yıllarda kapasite arttı. Marmara'da 8 büyüklüğünde deprem fiziksel olarak mümkün değil. Büyüklüğü 7 olacak. Bu depremin 2020 yılına kadar olma olasılığı yüzde 50, 2030'a kadar yüzde 64 olan ihtimal, 2090 yılına kadar yüzde 95 olarak ölçülüyor. Yani Marmara'da 2090 yılına kadar bu iş büyük olasılıkla bitecek” diye konuştu.
 
Ev alırken gösterişe değil projeye bakın
 
Türkiye'de çarpık yapılaşmanın depremlerde ölüm oranını arttıran en önemli faktör olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Doğan Kalafat, kentsel dönüşüm yasasının bir an önce uygulanmasının önemine değindi. Prof. Dr. Kalafat “Kentsel dönüşüm İstanbul'da şart. Zaman gittikçe azalıyor. Ev alırken ya taşınırken depreme dayanıklı binalardan olmasına dikkat edin. Binanın gösterişine bakmayın, projesini isteyin. Hazır beton mu kullanıldı, dayanıklı mı bunları sorgulamamız lazım. TOKİ'nin yaptığı binalar işçilik açısından değil ama mühendislik açısından iyidir mesela” dedi.
 
Seda Çakmak / Star

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Samsun Toybelen'de dükkanların teslimi başlıyor
  • 09.12.2024 10:06

Samsun Toybelen'de dükkanların teslimi başlıyor

TOKİ'nin Samsun'un Atakum ilçesinde 700 dönüm alanda yaptırdığı Toybelen Küçük S ...

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı
  • 18.11.2024 11:08

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı

Depremde ağır yıkıma uğrayan Hatay'da 26 binden fazla konut ve iş yeri hak sahip ...

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi
  • 11.11.2024 10:59

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından başlatılan kalıcı ...