Maslak 1453 Ali Ağaoğlu'nun başını ağrıtmaya devam ediyor!
Tanıtım amacı ile çekilen ve projenin üretici firması olan Ağaoğlu şirketinin patronu Ali Ağaoğlu'nun oynadığı reklam filmi ile gündeme gelen 'Maslak 1453' projesi lansmana çıktığı günden beri tartışma konusu olmaya devam ediyor
Bakanlığın iptal ettiği Maslak 1453 projesinde hesaba katılmayan detay! Tanıtım amacı ile çekilen ve projenin üretici firması olan Ağaoğlu şirketinin patronu Ali Ağaoğlu'nun oynadığı reklam filmi ile gündeme gelen 'Maslak 1453' projesi lansmana çıktığı günden beri tartışma konusu olmaya devam ediyor.
İlk önce 'Yeşilist' adlı bir grup tarafından internet üzerinden başlatılan kampanya ile projede yer alan orman alanlarının yok edileceği iddia edilmiş ve projenin iptali için 30 bine yakın imza toplanmıştı. Ancak Ali Ağaoğlu ortaya atılan '320 bin ağaç kesilecek' iddialarını reddetmiş ve hodri meydan diyerek projede değil 320 bin ağaç 3 ağaç kesildiğini ispat etsinler etek giyip gezeceğini ileri sürmüştü. Kamuoyu ortaya atılan bu iddialı bahis üzerine tam Ağaoğlu'nu haklı bulmuşken bu seferde Toplumcu Mimarlar ve Mühendisler Meclisi proje ile ilgili uydu fotoğraflarını yayınlayarak projenin yapılacağı söz konusu alanda belli zaman dilimlerinde yaşanan değişimi gözler önüne sermiş ve Ağaoğlu'nun halktan özür dilemesini isteyerek vatandaşın aklını yine karıştırmıştı. Bu restleşme sürerken bu seferde Ağaoğlu'na bir darbe de Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı'dan gelmiş, Altaylı köşesinde kaleme aldığı yazısında 'Maslak 1453' projesinde yer alan orman alanının kullanımı ile ilgili yaşanan usulsüzlüğü yine Bakanlık içerisinde olan bir görevli bürokratın verdiği bilgiler ışığında gündeme taşımıştı. İşte tüm bu tartışmalar karşılıklı sürerken geçtiğimiz günlerde bakanlık devreye girmiş ve projede yer alan orman alanların kullanımı ile ilgili Ağaoğlu'nun kendilerinden izin almadan ormanda reklam çekimi yaptığını öne sürmüş ve Fatih Ormanı Tabiat Parkının tahsisi ve işletme hakkı sözleşmesini iptal ederek bir nevi tüm bu tartışmalara da son noktayı koymuştu. Bu karar sonrası Ağaoğlu, bakanlığa 'Tecavüzcü Coşkun orada film çekerken izin mi alıyor' sözleri ile sitemde bulunurken öte taraftan da reklamın kibirli ve iddialı olduğunu itiraf etmişti.
REKLAMA AĞIR CEZA GELEBİLİR!
Ancak proje ile ilgili tartışmalar daha sürecek gibi görünüyor. Fatih Ormanı'nda çekilen reklam filmi için Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu'na, konut projesine ilişkin tanıtıcı reklam filminde, projenin orman alanı içerisinde ya da hemen kenarında olduğu ve orman alanının bu projeden konut alanların/alacakların kullanımına tahsis edildiği izlenimi verildiğini ve tüketicilerin yanıltıldığını ileri sürerek şikayette bulundu. Yapılan başvuru sonrasında Reklam Kurulu'nun reklamı incelemeye aldığı öğrenilirken, yapılan inceleme sonucunda reklamda kusur bulunması halinde, Ağaoğlu'na haksız rekabet ve halkı kandırmaktan dolayı ağır bir ceza verilmesi bekleniyor.
ALINAN DAİRELERDEN VAZGEÇİLEBİLİR!
Sıkıntı sadece bununla da bitmiyor. Projede yer alan ve satışa çıkartılan 2 bin 700 konutun 2 bin 200 adeti satılmış bulunuyor. Projeden konut satın alan tüketiciler reklam filmlerinde ormanın da içinde olduğu algısına kapılmış ve tercihini ona göre şekillendirmişti. Ancak Bakanlığın iptali sonrası projeden konut satın alan vatandaşların projeden aldığı daireden vazgeçip, paralarını geri iade etmelerini istemeleri de gündeme gelebilir. Tüketiciyi koruma kanunlarının bu konuda çok net olduğunu ifade eden Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, olayın iki taraflı ele alınabileceğini belirterek, kanunda taahhüt edilen şeylerde eğer bir tüketicinin beklediği faydayı ortadan kaldıran veya azaltan hukuki ve ekonomik eksiklikler varsa bu malın ayıplı olacağının ifade edildiğini, böyle bir durum karşısında ise tüketicinin aldığı maldan vazgeçme hakkına sahip olduğunu söyledi. Eroğlu, söz konusu hizmetin taahhütnamede yer almaması durumunda ise tüketicinin yine itiraz etme seçeneğinin olduğunu belirterek, " Çünkü söz konusu proje için çekilen reklam filminde her ne kadar direkt ormanın kullanımının projede oturanlara ait olduğu izlenimi yaratılmasa da ormanın içinde ata binilmesi ve projenin yanında olduğunun belirtilmesinin tüketicinin aklında proje ile ormanının iç içe geçmesine sebep olmuştur. Bu reklam ile tüketici yanıltılmıştır. Tüketici o olandan faydalanamayacak halbu ki o alandan faydalanacağını düşünerek burayı satın almıştı. Dolayısıyla burada bir ayıp 'dan söz ediyoruz. Ayıp olduğu içinde tercihlerinden vazgeçme hakkına sahiptirler" dedi.
Ekonomist Gazetesi
Yorum Yaz