Merkez Bankası binasının ihalesi için devler sırada!
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde inşa edilecek olan Merkez Bankası binasının ihalesi için dev gruplar sıraya girdi.
Merkez Bankası'nın İstanbul Finans Merkezi'ndeki 55 katlı yeni binasında ofis ve otel bölümleri de yer alacak.
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin kamu ayağı, yapılan ihalelerle tamamlanma aşamasına geliyor. Başbakanlık Toplu konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) öncülüğünde Ataşehir'de hayata geçirilen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde (İFM) Merkez Bankası'nın hizmet binası ihalesi 26 Nisan tarihinde yapılacak.
TOKİ tarafından inşaatı devam eden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) binalarının ardından hayata geçecek olan Merkez Bankası ihalesi ile Finans Merkezi için önemli bir adım daha atılmış olacak.
Parsel büyüklüğü 15 bin 960 metrekare olan alanda yapılacak Merkez Bankası Hizmet Binası 55 katlı olacak. Bölgede pek çok özel ve kamu binası yüksekliğiyle dikkat çekiyor.
TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, inşaatın yapımını ‘Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı Model' ile ihale edeceklerini aktardı. Merkez Bankası Hizmet Binası içerisinde ofis, ticaret alanı, otel birimleri de yer alacak.
Maliyeti 3 milyar TL
TOKİ, İFM'de BDDK, SPK ve Merkez Bankası binalarını yapacak. İnşaatı devam eden BDDK ve SPK'nın ardından Merkez Bankası'nın da ihalesini yaparak hızla inşa sürecine başlayacaklarını belirten Başkan Turan, İFM'nin İstanbul'u dünyada ilk 25 küresel finans merkezi arasına sokmak ve Türkiye'nin finansal gelişmişlik açısından ilk 30 ülke içerisinde yer almasını sağlamak için projelendirildiğini hatırlattı. Turan, “İFM'de, 3 milyon 200 bin metrekarelik projede çok sayıda paydaş inşaata devam ediyor. BDDK, SPK ve Merkez Bankası binalarını biz yapacağız. Bunlar toplam alan içerisinde 768 bin 993 metrekare inşaat alanı yapıyor. Yaklaşık 3 milyar liralık yatırım” dedi.
‘İFM'nin kalbinde'
Dünya finans piyasalarındaki değişimlerin, İstanbul için potansiyeller barındırdığını, yeni fırsatlar sunabileceğini öngördüklerini ifade eden Turan, böyle bir dönemde İFM'nin Türkiye'nin uluslararası ölçekte karşılığı yüksek yatırım projelerinden biri olarak vücut bulacağını ifade etti. Turan, merkezin Türkiye Varlık Fonu gibi uluslararası kurumsal girişimlerin güçlenmesine katkı sağlayacağını vurgulayarak, şunları söyledi:
“İstanbul Finans Merkezi'nin tamamlanmasıyla fiziki yapısı, nitelikli işgücü ve üstün teknolojik altyapısıyla, reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşacağız. Bu sayede ülkemiz, her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği dünyanın önde gelen küresel finans merkezleri arasında, ‘devler liginde' hak ettiği yerini alacak. TOKİ olarak altyapısını gerçekleştireceğimiz bu yatırımla, finans piyasalarını devler ligine hazırlanıyoruz. SPK ve BDDK binaları ile Merkez Bankası, Finans Merkezi'mizin kalbi olacak.”
Ekonomik etki: 20 milyar euro!
İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesiyle yılda 20 milyar euro gelir elde edileceğini belirten Turan, “İstanbul, finansın merkezi olmak için Dubai, Pekin, ve Varşova gibi şehirlerle yarışıyor. Projede Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, BDDK, SPK gibi kamu kurumları inşaatları da bulunuyor” dedi.
50 bin çalışan, 25 bin ziyaretçi, 11 bin oturan ile günde 90 bine yakın insan sirkülasyonunun oluşacağı bölgenin, iş ve alışverişiyle kendi ekonomisini de yaratan bir yerleşime dönüşeceğini vurgulayan Turan, “3 milyar lira yatırım maliyetli bu dev projeyle, İstanbul'a şehir içinde şehir; bir finans şehri ekleniyor” açıklamasında bulundu.
Yorum Yaz