Mermerde hedef 10 milyar dolarlık ihracat!
Mermercilik sektöründe son yıllarda büyük ilerleme kaydeden ve dünyadaki ilk 4 ülke arasına girmeyi başaran Türkiye'de, 2023 yılında minimum 10 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor
Mermercilik sektöründe son yıllarda büyük ilerleme kaydeden ve dünyadaki ilk 4 ülke arasına girmeyi başaran Türkiye'de, 2023 yılında minimum 10 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor.
Türkiye Mermer, Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur, "Maden Kenti Sivas" zirvesine katılmak için geldiği Sivas'ta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin mermer sektöründe son yıllarda inanılmaz bir yükseliş trendine girdiğini söyledi.
Mermer üretiminde dünyada Çin'in ilk sırada yer aldığını ifade eden Onur, Hindistan ve İran'dan sonra 4. sırada Türkiye'nin geldiğini kaydetti.
Onur, dünya rezervlerinin büyük kısmına sahip olan Türkiye'de, tahmini 5.1 milyar metreküp rezerv bulunduğunu, renk, doku, desen ve çeşitlilik bakımında ise Türkiye'nin ilk sırada geldiğini bildirdi.
500'e yakın mermer çeşidi bulunan Türkiye'nin sektörde dünya markası olduğunu ve dünya mermer ticaretinin yüzde 10'unu yaptığını vurgulayan Onur, şunları kaydetti:
"Dünya mermer ticareti 17-18 milyar dolar civarında. Bizim geçen yılki ihracatımız ise yaklaşık 1,7 milyar dolar. Çin'e çok büyük bir miktarda blok mermer satıyoruz. Hindistan'daki kota kalkarsa oraya da çok ciddi şekilde blok satacağız. Ancak daha çok işlenmiş malzeme ihracatı yapmak istiyoruz. Böylece katma değer ülkemizde kalacak. İstihdama daha çok katkı sağlayacağız. Karlılık oranı artacak. Teşviklerin altı doldurulur ve işlenmiş ürüne destek verilirse dünya ihracatında rahatlıkla ilk 3 arasına girebiliriz. İşlenmiş ürünün desteklenmesi durumunda hem miktar bazında hem de karlılık bazında artış olacak. Sektörümüz her yıl gelişiyor. İyi bir trende girdik. 2023 yılında minimum 10 milyar dolar ihracat hedefliyoruz."
Onur, Türkiye'de 250 bin kişiye ekmek kapısı olan mermer sektöründe 2011 yılında 7 milyon 286 bin ton üretim gerçekleştiğini, bunun yüzde 30'unun blok, yüzde 70'inin de işlenmiş ürün olarak ihraç edildiğini söyledi.
İhracatın çok büyük bir kısmının katma değer olarak Türkiye'de kaldığını dile getiren Onur, yakıt dışında ithal girdi kullanmadıklarına dikkati çekti.
İthal taş tepkisi
Onur, ithal taş kullanan belediyelerle ilgili rahatsızlığını da dile getirerek, şöyle konuştu:
"Biz mermer konusunda dünyada söz sahibiyken belediyeler, kamu kuruluşları, hastaneler ve okullar ithal taş kullanıyor. Bu konuda rahatsızlığımız var. Sayın Başbakanımızın yerli malzeme kullanılması yönünde talimatı söz konusu. Ucuz diye Çin'den granit getiriyorlar. Bu çok doğru değil. Onun yerine Türkiye'de her bölge, kendi yöresinde çıkan taşları kullanabilir."
Dünya
Yorum Yaz