MESA, yeni yılda 6 milyar TL’lik 8 ayrı projeyi hayata geçirecek!
40 yıldan fazla kurumsal yapı tecrübesine sahip MESA, kendini 'konutta marka' olarak tanımlıyor. Bugüne kadar yaklaşık 350 bin kişiye çağdaş yaşam olanakları sunan şirket, önümüzdeki bir yıl içinde 6 milyar TL'yi aşacak sekiz ayrı projeyi hayata geçirecek
Erhan Boysanoğlu 1947 Ankara doğumlu. 1971'de ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. 1970 yılında MESA Mesken Sanayii A.Ş.'de mimar olarak çalışmaya başladı, inşaat müdürü, genel müdür yardımcısı ve yönetim kurulu üyeliği yaptı. Mesa Toplu Konut A.Ş.'de 1994-2001 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu. 2002-2006 yılları arasında Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu üyeliği de yapan Boysanoğlu, 2006 yılından bu yana Türkiye Müteahhitler Birliği Yüksek Danışma Kurulu üyeliğini sürdürüyor ve MESA Mesken Sanayii A.Ş.
Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.
Şirketiniz nasıl doğdu?
MESA'nın kuruluşu, 1960'lı yılların ortasına kadar uzanır. O dönem Ankara'da yapılmakta olan Şehirlerarası Otobüs Terminalinin inşasında birlikte çalışan bir grup yüklenici, ara yüklenici, kontrol grubunu oluşturan mimar, mühendislerin bazıları bir araya geldi ve bu beraberliği sürdürmeyi amaçladılar. Bu idealist grup, daha sonra 'mesken sanayii' kelimelerinin ilk hecelerinden ilham alarak, MESA adı altında, 1969 yılında Ankara'da şirketi kurdu.
Bu oluşum, çok küçük sermaye birikimleri ile ama daha ziyade yoğun emek sunumu ile sürdürülmeye çalışılan, mimar ve mühendislerin oluşturduğu bir beraberlikti. Para kazanmaktan ziyade, işi iyi yapmayı, sürdürmeyi amaçlayan bir birliktelikti. MESA'nın bu günlere gelmesini sağlayan en büyük sermaye 'takım ruhudur. MESA'nın çok ortaklı yapısına karşın 43 yıllık köklü geçmişi, aslında aile şirketlerinin bile bu kadar uzun ömürlü olmadığı inşaat sektörü için istisnai bir durum. MESA'ya özgün bu özel durum ise 1969 yılında atılan ilk temelin sağlamlığım ve çizilen rotanın ne kadar doğru olduğunun da bir kanıtı.
Geçmişten bugüne gelirken, en önemli dönüm noktaları neler oldu?
Çağdaş anlamda site yaşamı, satış sonrası hizmetler, akıllı ve ekolojik binalar, tünel kalıp sisteminin kullanımı ve üretimi, MESA'nın Türkiye'ye getirdiği ilkler arasında yer alıyor.
Proje bazında ise birçok 'ilk'ler, 'en'ler, MESA imzası taşıyor. Bu noktada MESA projeleri, bulundukları bölgede çağdaş yaşamın öncüsü oldu, geleceğini belirledi. Bunun önemli bir örneği, Istanbul-Bahçeşehir. Bir diğer önemli örnek ise Ankara-Eskişehir Yolu. Bununla birlikte Ankara'daki hemen hemen tüm yeni yerleşim bölgelerinde trendleri MESA belirledi.
Örneğin; İstanbul istikametinde 1973 yılında yaptığımız Batı Sitesi ile bölge 'Batı Kent' olarak gelişti. Ayrıca Gaziosmanpaşa Koza Sokak ve çevresindeki ilk gelişmeler ile altyapı çalışmaları, MESA imzası taşıyor. MESA olarak ilk projeleri yaptığımız bu bölgelerin geleceğini de belirlemiş olduk. Burada yapılan MESA projeleri, bölgelerdeki gelişim için referans noktası oldu.
Piyasada şu anki durumunuz nedir? Hangi sektörlerde faaliyet gösteriyorsunuz?
Şirket olarak ilk kez Türkiye'ye getirdiğimiz; inşaatların daha hızlı, daha sağlam ve daha ekonomik üretilmesine olanak sağlayan, 'büyük proje' tanımını birkaç yüzden, binlerce konuta çıkaran tünel kalıp sistemleri üretiminde hâlâ dünyada pazar ve teknoloji lideriyiz. Yine imalatta, inşaat mobilyası diyebileceğimiz, kapı, pencere, dolap gibi unsurları son teknolojiyle üretiyoruz. Bunların yanı sıra hizmet ve turizm sektörlerinde de şirketlerimizle faaliyet gösteriyoruz.
Yurt dışında faaliyet gösteriyor musunuz? Gösteriyorsanız nerelerde, neler yapıyorsunuz?
Yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da birçok başarılı projeyi gerçekleştiriyoruz. MESA Türkiye'de; Ankara'da Çankaya, Dikmen, Ankara-Eskişehir Yolu, Gaziosmanpaşa, Çayyolu, Batıkent, Or-an gibi; İstanbul'da ise Altunizade, Ataköy, Florya, Etiler, Çamlıca, Çengelköy, Feneryolu, Halkalı, Kâğıthane, Maslak, Bahçeşehir, Tuzla, Kemerburgaz gibi birçok semtte projeler gerçekleştirdi. Ayrıca Eskişehir, Mersin, İzmir, Urla ve Bodrum'da da MESA imzasını taşıyan konut ve ticari projeler mevcut. MESA, yurt dışında ise Polonya, Azerbaycan, Letonya, Libya, Rusya ve Almanya'da birçok projeye imza attı.
Polonya'nın başkenti Varşova'da başladığımız konut projesi de bir yıl içinde tamamlanacak.
Yeni hedefleriniz neler?
Aslında bugün de, 43 yıl öncesinde olduğu gibi, kuruluş noktasındaki hedefimizin peşindeyiz: İşimizi iyi, doğru ve sürdürebilir yapmaya çalışıyoruz. Bu temel prensiple, MESA'nın 50'nci yılını bizlerin, 100'ncü yılını ise çocuklarımız ve torunlarımızın kutlamasını umut ediyoruz. Bununla birlikte özellikle kısa vadeli hedeflerimiz arasında; MESA kalite ve güvencesini, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında daha geniş kitlelere ulaştırabilmek yer almaktadır. Bu doğrultuda; önümüzdeki bir yıl içinde yurt içi ve yurt dışında, toplam büyüklükleri 6 milyar TL'yi aşacak sekiz ayrı projeyi hayata geçireceğiz.
İş hayatında başarılı olmanın en önemli üç maddesi size göre nedir?
En önemlisi en iyi becerdiğimiz takım çalışmasıdır, bunun yanında iyi bir ön hazırlık çalışması.
Uygulamada tavizsiz bir 'kalite' ve 'yüksek standartlar' yaklaşımı.
Nihayetinde ise ortaya çıkardığınız ürünün arkasında durmanız. Bu MESA özelinde; 'imzasını attığımız projelerin, yıllarca aynı kalitede hizmet vermesi için yürütülecek satış sonrası hizmetler' olarak da tanımlanabilir.
Boşluğu doldurur musunuz? Türkiye'de iş hayatının daha da ileri gitmesi için...'ya ihtiyaç var.
Yaratıcı ve kalite merkezli çalışmalara odaklanmaya ve sürdürülebilir olmaya.
Yoğun iş hayatının stresiyle mücadele etmek için ne yapıyorsunuz?
Her sabah düzenli olarak spor yapmaya özen gösteriyorum. Bunun yanı sıra toprak benim için vazgeçilmez bir tutku. Hafta sonları bizim 'çiftlik' dediğimiz arazimizde ya da evimin bahçesinde toprakla uğraşmak, olta balıkçılığı beni en çok rahatlatan aktiviteler. Bunların yanı sıra tabii ki kitap, müzik ve tiyatro-sinema gibi faaliyetler... Keza kimi zaman takip etmenin yanı sıra önemli kültür sanat etkinliklerine destek de vermek...
Markalaşma sürecinde, markanızı benzerlerinden farklı kılan, ön plana çıkaran özelliklerin neler olduğunu düşünüyorsunuz?
MESA'nın kuruluş felsefesinde yer alan 'işin doğru ve sürdürülebilir yapılması' yaklaşımı, markalaşma sürecinin de temeli oldu. Bu çerçevede MESA'nın Türkiye'ye ilk kez uyguladığı 'çevresiyle konut' (bugünün modern site yaşamları) anlayışı MESA kurumsal kimlik bilincinin ve kültürünün de çok önemli bir paydaşı oldu.
MESA'nın bu anlayışla ürettiği konutlar, aslında 'günümüz bütünleşik pazarlama' bilincinin ta kendisiydi. 1969'dan 1990'lara gelindiğinde, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında gerçekleştirdiği projelerle MESA, artık konutta 'kalite' ve güvence' ile anılan önemli bir markaydı. Bu gerçek, onu rakiplerinden ayıran en büyük özelliğiydi. 2000'li yıllara gelinceye kadar MESA'nın 'konutta marka' kavramının sahibi olarak pazara sunduğu büyük ölçekli konut projeleri, MESA markasının değerini ve konumlanmasını hedeflenen algıda pekiştirdi. 40'ncı yılında MESA da, kendini artık 'yaşam markası' konumlandırması ile tanımlamaya başladı.
1969 yılında Ankara'da kurulan MESA, gerek Türkiye'de gerekse birçok ülkede gerçekleştirdiği projelerle, 7.5 milyon metrekarenin üzerinde nitelikli inşaat alanını hayata geçirmiştir. 43 yıllık köklü geçmişinde inşa ettiği 74 bine yakın konut, yaklaşık 350 bin kişiye kaliteli ve çağdaş yaşam olanakları sunuyor. Bugün kimi MESA konutlarında, üçüncü nesil yaşamlarını sürdürüyor.
Tempo Türkiye
Yorum Yaz