Mobilyada KDV indirimiyle fiyatlar düştü satışlar arttı!
Mobilyada KDV indirimiyle fiyatların yüzde 10 düştüğünü kaydeden sektör temsilcileri, satış ve siparişlerin arttığını belirtti.
Mobilyada KDV oranının ay başında yüzde 18'den 8'e düşürülmesi sektörü hareketlendirdi. Fiyatların ortalama yüzde 10 düştüğü sektörde, mobilya talebi yüzde 15 ila yüzde 30 arasında arttı. Sektör temsilcileri, 3 aylık indirim sürecinin daha uzun olması gerektiği, böylece iç pazarın ciddi şekilde hareketleneceği ve istihdamın artacağı görüşünde.
Sektör temsilcileri, mobilyada KDV oranının 20 gün önce 3 ay süreyle yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesinin ardından geçen süreçteki gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.
Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, iç pazarın 2016 yılını 2015'le aynı kapattığını hatırlatarak, ihracatta ise kısmi artış yaşandığını anımsattı.
İç pazarın hareketlenmesi için daha önce de denenen ve başarılı olunan KDV indirimini uzun süredir talep ettiklerini dile getiren Güleç, "Gerçekten tam zamanında geldi indirim. Düğün sezonu başlıyor. Yaz sezonu geliyor. İnsanların mobilya almasının yoğunlaştığı dönem. Bu KDV indirimiyle sektöre ciddi enerji geldi." dedi.
Güleç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istihdam seferberliği çağrısı sonrası bütün üye derneklere haber gönderdiğini ve mobilyacıların ek istihdam hedefinin 50 bin olduğunu kaydederek, iç pazarın hareketlenmesiyle bunun mümkün olduğunu vurguladı.
Mobilya alımında karar alınması sürecinin gıda gibi ihtiyaçlara nazaran daha uzun olduğunu ifade eden Güleç, "Henüz KDV indiriminin üzerinden henüz 20 gün geçti ancak ciddi şekilde olumlu etkisi mağazalarımızda hissedildi. Hemen gelip mobilya almıyor vatandaşlarımız ama uğrayıp siparişini veriyor, almayı düşündüğü modelleri inceliyor. Mağazalarımıza gelen müşteri sayısı yüzde 15-20 civarında arttı. Beklentimiz 3 aylık süreçte satışların en az yüzde 30 artması." diye konuştu.
Güleç, KDV indirimi için geçerli olan sürenin yeterli olmadığını belirterek, en azından 6 ay olması gerektiğini, bu şekilde sektördeki etkisinin daha ciddi hissedilebileceğini sözlerine ekledi.
"İhracatın ve istihdamın artması için süre uzatılmalı"
Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, ekonomideki olumsuzlukların dikkat çekici boyutlara ulaşması üzerine mobilyada KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirildiğini anımsatarak, "Mobilyanın ana ham maddelerinden biri olan döşemelik kumaşta KDV yüzde 8 iken mobilyada yüzde 18'di. Arada oluşan yüzde 10'luk KDV farkının kalkması ciddi anlamda rahatlattı üreticiyi." dedi.
KDV indiriminin 2009'da yaşanan ekonomik sıkıntı sonrası da 3 aylık periyotlarda uygulandığını ve başarılı olduğunu anımsatan Yanıkçıoğlu, o dönem birçok firmanın kayıt altına girdiğini, iç pazarın hareketlendiğini anımsattı.
Yanıkçıoğlu, "Fakat 3 aylık periyotta kayıt dışılığın önüne geçilmesi çok kolay değil. Sürenin nisan ayından daha uzun bir zaman dilimine yayılması gerekiyor. İç pazarın daha da hareketlenmesi, ithalatın azalması, ihracatın daha da güçlenmesi ve istihdamın artırılması adına uzun vadeli veya sürekli olarak mobilyada KDV'nin yüzde 8 olmasını istiyoruz. Atılan bu adım doğrudur fakat bu kararın 3 ay, 6 ay değil, uzun vadeli olması gerekmektedir." diye konuştu.
"KDV indirimine ek kampanyalar yapılıyor"
Yanıkçıoğlu, mobilya alırken karar sürecinin diğer ihtiyaçlara göre daha uzun olduğunu ve vatandaşların mobilyayı uzun bir süre kullandığını kaydederek, bu yüzden satışlarda hemen artış görülmediğini, vatandaşların süre 3 ay olduğu için şimdilik mobilyaları incelediğini aktardı.
Sipariş ürünlerde özellikle katma değeri yüksek olan ve ince işçilik isteyen ürünlerin imalatının 3 aylık sürede tamamlanamayabileceğine işaret eden Yanıkçıoğlu, bu yüzden indirim süresinin uzatılmasının olumlu olacağını yineledi.
Yanıkçıoğlu, mobilyalarda yüzde 10'luk KDV indiriminin fiyatlara direkt yansıtıldığını belirterek, "Hatta bu indirimin üzerine özel kampanyalar yapan firmalarımız var. Düğün sezonunun açılmaya başladığı bugünlerde mobilyada KDV indirimiyle birlikte kampanyaların başlatılması satışlara doping etkisi yapacaktır." ifadelerini kullandı.
"İndirim, satışları yüzde 30 artırdı"
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) eski Başkanı İsmail Doğan, üreticilerin KDV indirimiyle rahat bir nefes aldığını belirterek, mobilyada yüksek oranlara varan kayıt dışının azalmasıyla indirimin yararını sadece üretici ve tüketicinin değil devletin de göreceğini söyledi.
Henüz indirimin başlamasının üzerinden 20 gün geçtiğini dile getiren Doğan, "Biz tabii araştırmalar yapıyoruz ve satışlardaki son durumlarla ilgili arkadaşlarla sürekli irtibat halindeyiz. Şu anda mobilya satışlarında yüzde 25-30 arasında artış var. Satışlar martta ve özellikle nisan ayında daha da artar. Hem düğün sezonu olması hem de indirimden herkesin yararlanmak istemesiyle satışlarımız daha da yükselir." dedi.
Doğan, KDV indiriminin kalıcı olmasını istediklerinin altını çizerek, hiç olmazsa yıl sonuna kadar yüzde 8 KDV'nin devam etmesi gerektiğini, böylece yüzde 25'lik büyümeyle 100 bin ek istihdamın sağlanabileceğini vurguladı.
Şu anda her grup mobilyanın satışının arttığını ifade eden Doğan, düğün alışverişi yapmak isteyen ve acil mobilya ihtiyacı olanların mağazalara adeta akın ettiğini bildirdi.
Doğan, "Öte yandan mobilya ihtiyacı olup da 'bir ara bakarız' diyenler de indirimden yararlanmak için mağazalara geliyor." diye konuştu.
Yorum Yaz