Mobilyada kısalan yenileme süresi büyüme getiriyor!
Tasarım ve markalaşma çalışmalarına verilen önemle Türk mobilya sektörü son 10 yılda önemli gelişme kaydederek 2011 yılında yüzde 12 büyüme oram ile 9 milyar dolar büyüklüğe ulaştı
Tasarım ve markalaşma çalışmalarına verilen önemle Türk mobilya sektörü son 10 yılda önemli gelişme kaydederek 2011 yılında yüzde 12 büyüme oram ile 9 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. Sektörde, Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği'nin (MOSDER) verilerine 60 bin işletme bulunmakta olup yarısı üretici firmalardan oluşuyor. Türkiye'de gelir düzeyinin artması ve mobilya sektöründe trendlerin değişmesiyle üreticiler tasarım ekipleri oluşturarak tasarım ve konfor yönü yüksek ürünler üretmeye başladı. Bu alanda özellikle markalaşmış mobilya üreticileri ön plana çıkıyor. Son yıllarda tüketim alışkanlıklarının değişmesi mobilya yenileme süresini etkiledi. Dünya genelinde ortalama 5 yıl olan bu süre Türkiye'de son yıllarda mobilyanın lüks ürün olduğuna yönelik algıların değişmesiyle 15 yıldan 8 yıla gerilemiş olup, gelecek dönemde dünya ortalamalarına yaklaşması bekleniyor. Satışların ise mevsimsel olarak dalgalanma gösterdiği sektörde yaz mevsiminde evlilik sezonunun başlamasıyla satışlarda artış yaşanıyor. Sektörde mağazalar aracılığıyla yapılan satışların yanı sıra otel, hastane ve restoranların iç döşeme işlemleri yapılıyor.
Türkiye'nin dünya ihracatındaki payı artıyor
Dünya genelinde mobilya sektörü üretimi 2011 yılında yüzde 10 büyüyerek Center for Industrial Studies (CSIL) verilerine göre 376 milyar dolar seviyesinde ulaştı. Üretimde ağırlıklı paya sahip olan Çin ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dış ticarette de ağırlıklarım korumaya devam ediyor. Türkiye ise son yıllarda tasarıma önem vererek ürettiği kaliteli ürünler ile ihracat odaklı çalışmalar yaparak yurtdışı pazarlardaki rekabetçi üstünlüğünü artırıyor. Mobilya ihracatı son altı yılda yıllık ortalama yüzde 15 büyüme göstererek 2011 yılında 17. Milyar dolar büyüklüğe ulaştı. İhracatın dünya mobilya ihracatındaki payı ise 2006 yılındaki yüzde 0.72 seviyesinden 2011 yılında yüzde 1.2'ye yükseldi. Markalaşmış mobilya üreticileri ekonomik kriz döneminde de Avrupa'nın önemli merkezleri Almanya, İngiltere, Hollanda'da mağazalar açarak yatırımlarına devam ediyor. Önümüzdeki dönemde Avrupa'nın yanı sıra ihracatta önemli paya sahip olan Ortadoğu bölgesinin Arap Bahan ile tüketim potansiyelinin canlanması sektör yatırımları açısından tekrar cazip hale gelmesi bekleniyor. Oturma gruplarının talep edildiği bu bölgede Irak ve îran ilk sırada yer alırken, çıkan ayaklanmalar nedeniyle 2011 yılında ihracatın yüzde 76 azaldığı Libya'da ise pazar yeniden canlanıyor. 2012 yılının ilk iki ayında Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirilen ihracat yüzde 24 artarken, Libya'ya gerçekleştirilen ihracat iki katına yükseldi.
Sektörün potansiyeli yüksek
Mobilya sektörünün rekabet üstünlüğü, markalaşmış mobilya firmalarının öncülüğünde tasarım ve ArGe çalışmalarına verilen önemle kaliteli ürünler üretilerek artırılıyor. İnşaat sektörünün hızlı büyümesi ve Türkiye'nin sahip olduğu genç nüfus yapısı mobilya sektörünün gelişimi için potansiyel oluşturuyor. Dünya genelinde gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen mobilya tüketimi 211 dolar iken Türkiye'de bu oran 49 dolar ile önemli seviyede gelişmiş ülkelerin gerisinde. Bu nedenle gelir seviyesi arttıkça mobilya sektörünün gelişiminin sürmesi bekleniyor. Önümüzdeki dönemde Türk mobilya sanayii tasarıma ağırlık vererek, ihtisaslaşmış üretim alanlarında kalite standartlarına uygun ve hedef pazarlara göre farklı ürünler üreterek dünyadaki konumunu ileriye taşıyabilir.
Dünya
Yorum Yaz