MOSDER: Mobilyada ithal markalara ilgi azaldı!
Geçtiğimiz hafta Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER), 2012 yılının ilk çeyreğinde mobilya ithalatının yüzde7 azaldığını açıkladı
Aslında MOSDER'in amacı azalan mobilya ithalatını duyurmaktan çok, aynı dönemde yüzde 19 artan ihracatı duyurmaktı. Bu artış elbette önemli. Buraya sonra geleceğiz, ancak mobilya ithalatındaki azalmanın nedeni, insanların geçmişe kıyasla ithal markalar yerine yerlileri tercih etmesi.Tasarım ve kalite olarak Türk mobilya markalarının son yıllarda önemli bir gelişim kaydettiği açık. Özellikle emlak sektöründeki hareketlilik mobilya satışlarını da canlandırdı son yıllarda. Yeni konut sitelerinden ev alan pek çok kişi mevcut mobilyaları yerine yenilerini almayı tercih etti. Hafta sonu Beşiktaş'ta sohbet ettiğim ikinci el mobilya ve beyaz eşya alım-satımı yapan dükkan sahipleri, son yıllarda şehir merkezindeki eski evlerden yeni yapı- lan gıcır gıcır sitelere taşınanların fazlalığını anlattı.
Yeni sitelerin çoğunda ankastre mutfaklar olduğu için çoğu insan, beyaz eşyalarını ikinci elcilere satmışlar. Ancak öyle bir durum oluşmuş ki, ikinci el mobilya ve beyaz eşyaları koyacak yeri kalmayan ikinci elciler. şu anda alımdan çok satış yapabiliyor... İkinci el dükkanların stok fazlalığına ulaşmasının bu nedeni de tabii ki yaz mevsiminde olmamız. Ağustos, eylül gibi şehre öğrencilerin akın etmesiyle yeniden ikinci el mobilya ve beyaz eşya satışının canlanması bekleniyor. Yeni evlerine yerleşenlerin, satış sonrası hizmetlerini iyileştiren, kalite ve tasarımda arzulara cevap verebilen yerli markalan tercih etmesi de kaçınılmaz. MOSDER'in açıklamasına dönersek... Türkiye, mobilya ihracatını son 2 yıldır yüzde 20 artırmış. Beklenti, bu trendin aynı şekilde devam etmesi yönünde.
Yılda 3 milyar dolarlık mobilya ihracatı
Türkiye'de mobilya sanayi,S yıl içinde dünyadaki en büyük LO ihracatçı ülke olmayı hedefliyor. Mobilya ihracatının 2 milyar dolar sınırından 3 milyar dolara ulaşması halinde Türkiye, ABD'nin arkasından 7'nci sıraya çıkacak. Bu Kanada'yı yerinden etmesi demek. 2012'nin ilk 3 ayında yüzde 19 artan mobilya ihracatının parasal karşılığı ise 426 milyon dolar. 2011'in aynı dönemindeki ihracat rakamı ise 358 milyon dolar. Peki ithalat tarafına bakınca ne görüyoruz. Üç aylık verileri karşılaştırırsak 2010'un ilk 3 ayında 150 milyon dolarlık ithalat yapılmış. Bu rakam artarak 20 II 'in aynı dönemin 204 milyon dolara çıkmış. 2012'nin ilk 3 ayında ise daha önce de aktardığım gibi yüzde 7 gerilemeyle 190 milyon dolara inilmiş.
En çok ihracat Irak'a
2012'nin ilk çeyreğinde en çok ihracat yapılan ülkeye bakınca çok ilginç bir tablo çıkıyor ortaya, Birinci sırada Irak var. "En çok ihracat savaştan yeni çıkmış, siyasi karışıklıkları süren ve bir taraftan da yeniden inşa edilmeye çalışılan Irak'a yapılmış. Hemen peşinden Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya geliyor. Listenin geri kalanı sırasıyla şöyle: Libya, Azerbaycan, Fransa, İran, Suudi Arabistan, Rusya, Hollanda, Türkmenistan.
Demet Cengiz Bilgin / Hürriyet Emlak
Yorum Yaz