maritbet girişmaritbet
Mudurnu'ya şato inşa eden Burj Al Babas iflas etti

Mudurnu'ya şato inşa eden Burj Al Babas iflas etti

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde şato tipi evler inşa eden Burj Al Babas projesi ekonomik nedenlerden dolayı durdu. Mahkame, iflas kararı verdi.

Burj Al Babas projesi için 2011'de çalışmalara başlandı. İnşaat için kentsel sit alanı olan Mudurnu'nun üç kilometre uzağında bir bölge seçildi. Site içinde termal turizmi de yapmak isteyen Sarot Group bünyesindeki Burj Al Babas Termal Turizm Pazarlama İnşaat Taahhüt Limited Şirketi arsa topladı. Araziler normal değerinin 4-5 katı fiyata satın alındı. 120 bin liralık arazisini Sarot Group'a 660 bin liraya sattığını  belirten bir esnaf, “Şu anda villaların yapıldığı bölgede 11 dönüm arazim, üzerinde de kümesimiz vardı. Şirket bize başka bir bölgeden arazi takası teklif etti. Reddettik. Daha sonra arazimi satın almak istediler. Değeri 120 bin lira civarındaydı. Önce 200 bin lira verdiler. Yine kabul etmeyince pazarlık sürdü. Sonunda 660 bin liraya sattım” dedi.

350'Sİ ARAPLARA SATILDI

Projenin çiziminden sonra 750 dönüm arazi üzerinde içinde AVM, cami ve diğer sosyal donatı alanı bulunan 732 villadan oluşan Burj Al Babas projesinin inşaatına başlandı. Proje kapsamında inşaat alanı ile termal su kaynakları arasında sıcak su taşıması için 4 kilometre uzunluğunda borular döşendi. İnşaat devam ederken villalardan 350'si Katar, Bahreyn, Kuveyt, Dubai ve Suudi Arabistan'daki müşterilere satıldı. 2018'in başında şirket, müşterilerinden alacaklarını tahsil edemeyince villaların inşaatı sekteye uğradı. Şu ana kadar 587 villanın yapıldığı projenin inşaatı tamamen durdu. Bunun üzerine Sarot Group konkordato için İstanbul 3'üncü Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak mahkeme iflas kararı verdi.

‘100 VİLLA SATSAK YETER'

Sarot Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Yerdelen ise mahkemenin kararına itiraz edeceklerini belirterek şunları söyledi: “2011'de arazi satın aldık. İmar planı için belediyeye müracaat ettik. Proje için ‘kamu yararı vardır' yazısı aldık. Körfez ülkelerine sattığımız villalar için 7.5 milyon dolara yakın alacağımızı tahsil edemedik. Satışlar durunca 6'ncı ayda konkordato ilan etme kararı aldık ve mahkemeye başvurduk. Mahkeme iflas kararı verdi. Bu yanlış bir karardı. Projenin değeri 200 milyon dolar. İflas kararına itiraz edeceğiz. İçeride daha satılmayan 250 villamız var. AVM, otel duruyor. Sadece 100 villa satsak bu projeyi ve borcumuzu bitiririz. Bu krizi 4-5 ayda atlatacağımızı düşünüyoruz. 2019'da burayı kısmi olarak faaliyete açmayı düşünüyoruz.”

ESİN KAYNAĞI GALATA'YMIŞ

Burj Al Babas için Galata ve Kız Kulesi'nden esinlendiklerini belirten Yerdelen, şöyle devam etti: “Bu proje için mimarlarımız yabancı mimarlarla birlikte çalıştı. Projeyi çizerken Galata ve Kız Kulesi'nden esinlendik. Yuvarlak olanı Galata, diğeri Kız Kulesi'ne benziyor. Başka yerlerde de örneğin Antalya'da benzer şatolar var. Bu mimariyi ilk biz uygulamaya koymadık.”

MUDURNU HALKI TEPKİLİ: DOKUYA UYMADI

Mudurnu halkı şato tipi villaların ilçenin mimari dokusunu bozduğunu savundu. Arap müşteriler için yapılan villaların Mudurnu ile alakası olmadığını söyleyen şehir sakinlerinden Haydar Büyükelçi, “Mudurnu'nun tarihinde böyle binalar yok. Proje hayata geçerse Mudurnu'nun sakin şehirliği kalmaz” dedi. Esnaf Osman Üstün ise “Arap müşteriler için yapılan şato tipi villalar Mudurnu'ya yakışmıyor. Tarihi dokumuzu bozuyor” diye konuştu.

BAŞKAN: DOKUYA ZARAR VERMEZ

Bolu'ya 50 kilometre uzaklıkta olan Mudurnu 1992 yılında Kentsel Sit Alanı ilan edildi. Mudurnu 2015'te UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alındı. Son olarak Mudurnu 2018'te “Cittaslow” olarak bilinen Türkiye'nin sakin (yavaş) şehir listesine girdi. Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl “Proje ilçenin tarihi dokusuna zarar vermez. Mudurnu 1992'de sit alanı ilan edildi. Projenin her şeyi yasal. Projede İmar Kanunu'na aykırı hiçbir şey yok” dedi.

ARAPLAR BÖYLE İSTEMİŞ

Arazi satın alma süreci tamamlandıktan sonra Burj Al Babas projesi için Körfez ülkelerindeki müşterileri ile Sarot Group arasında proje mimarisinin çizimi için görüşme başlatıldı. Şato tarzı mimarinin Arap müşteriler tarafından teklif edildiğini belirten projenin danışman mimarı Naci Yörük, “Bu proje daha önce İngiltere'nin değişik yerlerinde uygulanmış. Burj Al Babas'ta uyguladığımız mimari tarzı müşterilerimiz istedi. Görüşmeler sonucunda bu proje çizildi” dedi.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Burj Al Babas projesi için yeniden konkordato talebi!
  • 14.10.2020 10:25

Burj Al Babas projesi için yeniden konkordato talebi!

Bolu Mudurnu'da yapılan ve inşaatı yarım kalan ’Burj Al Babas’ projesinin sahibi ...

İstanbul'a su taşıyan Trakya'daki barajlar kurudu
  • 21.07.2020 13:36

İstanbul'a su taşıyan Trakya'daki barajlar kurudu

Kırklareli'nin Vize ilçesinde, İstanbul'un su ihtiyacının büyük bölümünü karşıla ...

Örnekköy’de kentsel dönüşüm için iki ihale birden!
  • 30.06.2020 15:53

Örnekköy’de kentsel dönüşüm için iki ihale birden!

Örnekköy’de birinci etap kapsamında 130 konut ve 13 iş yerinin inşaatını tamamla ...

Burj Al Babas'tan 'şato' alanlar için büyük gün!
  • 29.01.2019 11:52

Burj Al Babas'tan 'şato' alanlar için büyük gün!

Çok konuşulan Burj Al Babas projesi için Sarot Group'dan alacaklı olan kişiler i ...

Burj Al Babas projesi için yeni karar!
  • 16.01.2019 16:50

Burj Al Babas projesi için yeni karar!

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde şato tipi mimarisiyle tepki çeken Burj Al Babas proje ...