Müteahhitler Rusya'ya alternatif pazarların peşinde
Türk müteahhitleri, Rusya ile yaşanan gerginlik sonrasında yeni pazar arayışlarına başladı
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, sektörün Rusya'dan kaynaklanacak olası kayıplarının telafisi için alternatif pazarlardaki fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Toplam iş hacminin yaklaşık yüzde 35'ini oluşturan Libya-Irak-Rusya pazarlarından doğacak kaybı dengeleyebilecek yeni fırsatlar için Sahra-Altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımlar takip edilmektedir" dedi.
Yenigün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından bu ülkede iş yapan müteahhitlik firmalarının karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgi verdi.
Bazı firmaların sıkıntı yaratan uygulamalara maruz kaldıklarını dile getiren Yenigün, anılan sorunların tespiti amacıyla Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği ile temasa geçtiklerini ifade etti. Yenigün, "Birçok şantiyede kimlik ve vize kontrollerinin yapıldığı, turistik vize ile ülkede bulunan işçiler hakkında işlem yapıldığı, firmaların mali denetim amacıyla Rus yetkilileri tarafından ziyaret edildiği, imza aşamasındaki bazı projelerin askıya alındığı, gümrüklerde bulunan mallara ilişkin denetimlerin sıkılaştırıldığı ve işlemlerin yavaşlatıldığı yönünde bilgiler edinilmektedir" diye konuştu.
Rusya'da 10 bine yakın işçimiz bulunuyor
Rusya tarafından açıklanan yaptırım paketini kaygıyla takip ettiklerini belirten Yenigün, "Türk inşaat sektörü olarak Rusya'da milyarlarca dolarlık yatırımımız, 10 bine yakın işçimiz bulunmaktadır. Konunun Libya'daki gibi işçilerimizin can güvenliğini tehdit edecek bir noktaya varmadan çözüme ulaştırılacağını umuyoruz. Sorunların politik ve diplomatik arenada çözülmesi için çaba gösterilmesi, yatırım ortamının kalıcı zarar görmemesi en büyük dileğimizdir" değerlendirmesinde bulundu.
Rusya'nın, sektör açısından önemli bir pazar olduğunu kaydeden Yenigün, ilk kez 1988 yılında girilen pazarda bu zamana kadar toplam bedeli 62 milyar dolar olan bin 920'yi aşkın proje üstlenildiğinin altını çizdi.
Söz konusu ülkenin yüzde 19,4'lük pay ile en fazla proje üstlenilen ülke konumunda bulunduğuna dikkati çeken Yenigün, geçen yıl toplam tutarı 3,9 milyar doların üzerinde 47, bu yılın 9 ayı itibarıyla da 2,3 milyar doları aşan 8 proje alındığını ifade etti.
Rusya'da 2018 yılında düzenlenecek FIFA Dünya Kupası'nın da sektör açısından önemini vurgulayan Yenigün, "Etkinlik için gerçekleştirilmesi gereken altyapı yatırımlarının 50 milyar doları aşması beklenmektedir. Önümüzdeki döneme ilişkin gelişmeler, söz konusu yeni yatırımlar açısından da yakından takip edilmektedir" dedi.
Alternatif pazarlar: Sahra-Altı Afrika ve Güney Amerika
Türk müteahhitlik firmalarının bugüne kadar Rusya'da çok çeşitli alt ve üstyapı işleri üstlendiklerini dile getiren Yenigün, pazarın inşaat malzemeleri sektörü açısından da önemli olduğunu kaydetti.
Firmaların katma değeri yüksek, uzmanlık gerektiren projelerde bu ülkede aldıkları payın oldukça yüksek olduğunu anlatan Yenigün, "Ancak neticede Rusya gibi uluslararası pazarımızın büyük bir bölümünü temsil eden bir pazarda yaşanabilecek kayıpların sektöre olumsuz etkileri büyük olacaktır" dedi.
Sektörün Rusya'dan kaynaklanacak olası kayıpları hangi pazarlarda telafi edebileceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yenigün, özellikle Sahra-Altı Afrika ülkelerinde, bu yılın 9 ayında 1,2 milyar dolarlık proje üstlenildiğini bildirdi.
Yenigün, gelecek dönemde sektörün iş hacminin ana pazarlardaki jeopolitik çalkantıların yanı sıra Rusya kaynaklı risklerin etkisi altında kalmayı sürdüreceğinin beklendiğini belirterek, sözlerini şöyle bitirdi:
"Toplam iş hacminin yaklaşık yüzde 35'ini oluşturan Libya-Irak-Rusya pazarlarından doğacak kaybı dengeleyebilecek yeni fırsatlar için Sahra-Altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımlar takip edilmektedir. İran'a uygulanmakta olan ekonomik ambargoların kalkmasının ardından, bu ülkenin yatırım ortamında gerçekleşecek olumlu seyrin Türk müteahhitleri için de fırsatlar yaratabileceği düşünülmekle birlikte bu konuda İran ve Türkiye arasındaki siyasi gelişmelerin belirleyici olacağı öngörülmektedir."
Yorum Yaz