Necmi Kadıoğlu: Esenyurt’ta bizden kaynaklanan bir imar sorunu yok!
İstanbul’da hesaplı konut dendiğinde akla gelen ilçelerin başında gelen Esenyurt, yaklaşık bir buçuk yıldan bu yana yaşanan sorunların kendilerinden değil, özel sektörden kaynaklandığını belirtti
İstanbul'da hesaplı konut dendiğinde akla gelen ilçelerin başında gelen Esenyurt, yaklaşık bir buçuk yıldan bu yana yaşanan sorunların kendilerinden değil, özel sektörden kaynaklandığını belirtti. Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu Eseyurt'taki imar durumunu, ilçenin gelişimini ve Özyurt İnşaat tarafından gerçekleştirilen City Center'in vatandaşlara sunacağı hizmetlere değindi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden gelen yeni düzenlemelere bölgedeki inşaatlar yol almaya devam ederken Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, ilçede yaşanan sorunların zannedildiği gibi olmadığını dile getirerek her gün ortalama 12-13 inşaat ruhsatı verdiklerini kaydetti. Kadıoğlu'nun hesabına göre Esenyurt'ta 8 yılda 111 bin konut ruhsatı geçerken 260 bin ruhsatsız konutun bulunduğu bir beldeden de bu günlere gelindi.
İstanbul'daki en fazla göç alan ilçelerin başında yer aldıklarının altını çizen Başkan Kadıoğlu, geçen yıl bölgeye 53 bin kişinin geldiğini, bu yıl da 60 bin göç beklediklerini dile getirdi. Esenyurt'un gelişim sürecini değerlendiren Kadıoğlu, “Esenyurt 2004'te 260 bin nüfuslu bir beldeydi ve yapıların nerdeyse tamamı kaçaktı. Sekiz yılda bu bölgede kentsel dönüşüm yaparak 111 bin konutu hayata geçirdik. Nüfus olarak İstanbul'un en büyük 15'inci ilçesi olduk” dedi.
İmar planı 4 kere iptal edilen ilçe
Esenyurt bölgesinde yaşanan imar sorunlarını değerlendiren Kadıoğlu, “2005 yılından bu yana aynı kişiler tarafından imar planımız 4 kere iptal edildi. Tüm çabalara rağmen Danıştay kararı bizim lehimize bozdu. Şu an Esenyurt'ta sadece bir tane mühürlü proje var. Bunun dışında makette ruhsatı aşan şirketler var. Bunlara sanki belediye ruhsat vermiş gibi yansıttılar. Yapılan son düzenleme ile sağlanan emsal artışı bölgedeki 4-5 firmanın işine yaradı. Esenyurt'ta bizim açımızdan bir sorun yok. Biz belediye olarak her gün 12 inşaat firmasına ruhsat veriyoruz” diye konuştu.
“Vatandaş konut almadan önce araştırma yapmalı”
Yapılan işlerin firmaların kendilerinden kaynaklanmasına rağmen suçlarını belediyeye atmaya çalıştıklarını söyleyen Kadıoğlu, sözlerine şöyle devam etti; “Firmalar 10 katlı binalarına 30 katlı maket yaptırarak bunları satışa çıkardılar. Verilen emsal değerlerin üzerinde inşaat yapıyorlar. Bunlara müdahale edince gözler bize çevrildi. Kurumsal ve düzgün çalışan firmalar işlerine devam ediyor. Esenyurt'ta mağdur olan firma sayısı bir kaçı geçmez. Vatandaş sayısı da bin ile bin 200 arasındadır. Onların da konut aldıkları firmalar bellidir. Eğer vatandaşlarımız baştan konut alırken firmayı ve projeyi iyi inceleselerdi bu tür sorunlar yaşamazlardı. Diğer ilçeler haftada 4-5 ruhsat verdiğinde sevinirken biz günde 12-13 inşaat ruhsatı veriyoruz. Kim demiş inşaatlar duruyor?”
Ataşehir'e karışan yok
“Esenyurt'ta yapılanlar birilerinin işine gelmiyor” diyen Kadıoğlu, bina yükseklikleri ile ilgili eleştirileri şöyle yanıtladı, “Vatandaşın rant sağlamasını istemiyorlar. Bırakın vatandaş kazansın. Yüksek binalar Şişli'de, Bomonti'de, Ataşehir'de olunca karşı çıkan yok, Esenyurt'ta olunca herkes bağırıyor. Zenginler zenginleşince problem yok ama fakir bölgedeki vatandaş kazanınca herkesin sesi çıkarıyor. Esenyurt'taki yüksek katlı yapılar, diğer ilçelerde yapılanların yanında orta boydaki binalar gibi kalıyor.”
Arsa fiyatları insanın başını döndürüyor
Arsa fiyatlarının göreve başladığı 2004 yılından bu yana kat be kat yükseldiğine dikkat çeken Kadıoğlu, “Bölgedeki arsaların metrekare fiyatı 2004'lerde 150-160 dolar civarındaydı. Ben bir kısmını 200 dolardan sattım. Bu arsaları alanlar bu gün 2000 dolara satmıyor. Ben bir hastane yaptırıyorum şimdi. Bunun ikinci etabı için geçtiğimiz günlerde 18 dönümlük bir arsayı kamulaştırdım. Metrekaresine bin lira ödedim” dedi.
Esenyurt'a kamu hizmetlerinin gelişi ile özel sektöründe ilgisinin arttığına dikkat çeken Kadıoğlu, “Göreve geldiğimde bir banka varken şimdi 55 tane oldular. Bu mantıktan hareket ederek İller Bankası'ndan aldığımız arsanın üzerine vatandaşların faydasına olacak şekilde City Center projesini geliştirdik. Çünkü hizmet verilen binalar dağınık. Artık vatandaşlarımız belediyeye geldiğinde kaymakamlıktaki ve emniyetteki işlerinin hepsini zaman kaybetmeden yapabilecek” diye konuştu.
Esenyurt'ta son durum ne?
Esenyurt'ta yarım kalan inşaatlar nedeniyle yapılan imar planı tadilatı, Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından verilen teklife göre İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden oy çokluğuyla geçti. Verilen teklife göre bölgede kat sınırlaması kaldırıldı. Ayrıca, plan düzenlemesinde "kentsel dönüşüm alanında kalan inşaatlardan daha önce ruhsatı bulunan yapıların kazanılmış hakkı korunacaktır" ibaresi yer aldı. Raporda, "Esenyurt İlçesi, 1/5000 ölçekli TEM Güneyi Nazım İmar Planı plan notu değişikliği teklifi incelenmiş olup, 12 Nisan 2013 tarihinde İBB Meclis kararı ile kabul edilen 1/5000 ölçekli Esenyurt Güneyi Nazım İmar Planı plan notlarındaki maddi hataların giderilmesine yönelik olduğundan komisyonumuzca uygun görülmüştür" denildi.
Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz