Nizamettin Aşa: Bu fiyatlara ev satmak zor!
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nizamettin Aşa, HT Emlak'taki köşe yazısında emlak sektöründe fiyatların yüksek olduğundan ve ev satmanın zorlaştığından bahsetti
Bulunduğumuz yılın başlarında kaleme aldığım yazılarıma bakıyorum.
'Piyasalar durgun, fiyatlarda balon oluştu, bu fiyatlarla ev satmak zor' diye ifadelerde bulunmuşum.
İşin gerçeği bu söylemlerim yaklaşık iki yıldır devam ediyor. Bu konudan ve tespitlerimizden rahatsızlık duyan kesimler oluşmuş.
Hatta bizi kamuoyunu yanlış yönlendiren kişiler olarak suçlayanlar bile var.
Bakıyoruz bu suçlayanlar kimler: Bazıları emlak piyasalarının a'sını bile bilmeyen ama bazı kesimlere yaranmaya çalışan sözde köşe yazarları. Bazıları proje geliştiricisi veya inşaat firmalarına danışmanlık yapan değerleme uzmanları ve gayrimenkul danışmanları.
Bazıları ise her konuda ahkam kesen ekonomistler. Ama söylemler ve tanımlamalar hep aynı 'Markalı Konut Projeleri'...
Zaten bu tanımlama bile çıkar ve yaranmaya çalışmanın en iyi göstergesi.
Ama bizim hiçbir zaman bu tip endişelerimiz olmadığı için piyasa gerçeklerini kamuoyuna yansıtmaya devam ediyoruz.
Şimdi bazı rakamlara bir göz atalım; Türkiye'de inşaat piyasasının 2010 yılı, yıllık büyüme hızı 18.3 , 2011 yılı büyüme hızı: 11.2 olurken, 2012 yılı ilk çeyreği 2.8 olarak açıklandı. Bu durum son iki yılda inşaat piyasasının azalan bir endeks içinde olduğunun en iyi kanıtı. Ayrıca daha çarpıcı bir durum var ki oldukça endişe verici.Tüm sektörler içinde yurtdışı borçlanmada inşaat sektörümüz % 70 borçlanma yüzdesiyle başı çekiyor. Şimdi her firmanın kendi öz kaynakları yeterli olmayabilir, borçlanma yoluna gidebilir diyebilirsiniz. Ama hem böyle yüksek oranla borçlanacaksınız, hem de yanlış politikalarla proje yapıp satmaya çalışacaksınız, işte olmayan bu.
YANLIŞ POLİTİKALAR Ben yıllardır konut projelerinin yanlış politikalar ile yapıldığını, sosyal, kültürel Nizame AŞA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı ve ekonomik yapımıza uymayan, bazı kesimlerin ifadesi ile markalı konut adıyla lüks konut projelerinin yapıldığını, yüksek fiyatlarla satılmaya çalışıldığını, ama bu tip projelerin yeterli alıcı kitlesi olmadığını ifade ediyorum. 2010 ve 2011 yıllarındaki büyümelerin ise arz odaklı olduğunun, yeterli satış yapılamadığından stokların oluştuğunu da birçok kez söylüyorum. Geldiğimiz nokta da bunun en güzel göstergesi. Bunla ilgili rakamlara göz atarsak; TÜİK verilerine göre; İstanbul'da 2012 yılının ilk çeyreğinde bir önceki döneme göre konut satışları % 19.16 azalmış, ikinci çeyrekte ise birinci çeyreğe oranla %10'luk bir artış var. Yani hâlâ %9 eksideyiz.
İŞTE BALON
Yazımda fazla talep görmeyen, alıcı kitlesinin kıt olduğu lüks projelerden bahsetmiştim. İşte bu konutların oranı piyasaların yaklaşık %10'u. Ama bakıyorsunuz bu yüzde on, yüzde doksana emsal tutulmaya çalışılıp fiyatları bunların seviyelerine çekme çabaları var. Piyasalarda psikolojik baskı oluşturup daha küçük çapta inşaat yapan müteahhitlerin de fiyatlarını yükseltmeye çalışıyorlar. Kısmen de başarılı oldular. İşte bazı sözde uzmanların göremedikleri veya görmek istemedikleri balon fiyatlar bunlar. 2+1 bir dairenin fiyatlarının 400-500 binler, merkezlerde 1 milyon TL ve üzeri seviyesine çıkmasının başka bir izahı olamayacağı gibi, bu fiyatlar balon değil diyenin de aklına şaşmak gerekir.
Mütekabiliyetin genişletilmesiyle satılamayan binlerce lüks konutun yabancılara satılma imkânının doğduğu bugünlerde bu şansın iyi kullanılacağını ümit ediyorum. Bu sayede stoklar eritilecek ve piyasalar bir nebze rahatlayacaktır. Ama bunu da fırsatçılık bilip hâlâ fiyatları yükseltmeye kalkarsak bu lüks konutları satabilmek için bu defa uzaydan alıcı bekleriz.
HT Emlak
Yorum Yaz