Nuhoğlu İnşaat sektörde Türkiye'nin ilk 10 firması arasına girmek istiyor!
Hayata geçirdiği projelerde hizmette kalite anlayışını hedef alarak, gelişen teknolojiye paralel çözümler üreten Nuhoğlu İnşaat, konut, özellikli yapılar, askeri, sağlık, kamu, altyapı, çevre düzenleme projeleri ve kent parkların yanı sıra yurtdışı projelerine de imza atıyor
1986 yılında inşaat sektöründe hizmet vermeye başlayan Nuhoğlu İnşaat, dinamik karakteri ile büyük projelere imza atıp sektörün önemli firmalarından biri haline gelir. Hayata geçirdiği projelerde hizmette kalite anlayışını hedef alarak, gelişen teknolojiye paralel çözümler üreten şirket; konut, özellikli yapılar, askeri, sağlık, kamu, altyapı, çevre düzenleme projeleri ve kent parkların yanı sıra yurtdışı projelerine de imza atar. Kurulduğu günden bu yana 80'in üzerinde proje tamamlayan Nuhoğlu İnşaat, piyasalarda güvenilir, kendi taahhüdünü yerine getiren bir şirket olarak biliniyor. Birçok kriz gören ve istikrarlı yapısı sayesinde dimdik ayakta durmayı başaran Nuhoğlu İnşaat'ı; 26 yaşında aile şirketinde görevine başlayan ve şirketin bugün Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüten Ali Nuhoğlu'ndan dinleyelim...
Öncelikle Nuhoğlu İnşaat'ı tanıyalım...
Nuhoğlu İnşaat, 1986 yılında genç ve idealist kadrosuyla inşaat sektöründe hizmet vermeye başlamıştır. Dinamik karakteri ile kısa sürede büyük projelere imza atıp sektörün önemli firmalarından biri haline gelen şirketimiz, sürekli yenilenen ve gelişen yapısı ile ihtiyaçlara ve beklentilere en doğru çözümleri üretmeyi amaçlar. Her projesinde modern teknolojiyi kullanan Nuhoğlu İnşaat, Kalite Yönetim Sistemleri'nden taviz vermeden üstlendiği tüm projeleri başarıyla tamamlamıştır. Bu başarıda bünyesindeki güçlü teknik donanım ve organizasyon yönetiminin büyük katkısı bulunmaktadır.
Bugüne kadar tamamladığınız projelerin bedeli nedir?
Nuhoğlu Inşaat'in bugüne kadar tamamladığı projelerin yaklaşık bedeli 1 milyar dolar. Şirketimiz toplam 1.450.000 metrekarelik inşaat gerçekleştirdi. Sinan Erdem Spor Kompleksi, İstanbul Akvaryum, Cebeci Kapalı Olimpik Spor Kompleksi ve Şehir Parkı, Bursa Hayvanat Bahçesi, Bayrampaşa Şehir Parkı, Van 100. Yıl Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Ankara Protokol Yolu Projesi (konut, okul, spor salonu ve çevre düzenleme), İstanbul eğitim binaları yapım inşaatı, Çırpıcı Çayırı Spor parkı, Karabük İli Kentsel Dönüşüm Konut Projesi bu projelerin arasında yer alıyor. Nuhoğlu İnşaat olarak şu anda yaklaşık 420 milyon dolarlık 17 adet projeyi yürütüyoruz.
Dilerseniz biraz projelerinizden bahsedelim...
Aqua Florya AVM ve İstanbul Akvaryum Nuhoğlu İnşaat'ın da aralarında bulunduğu 4 ortaklı bir yapı tarafından inşaa edildi. Aqua Florya AVM'de ahşap ve doğaltaş kullanmanın yanısıra arazinin topografyası kullanılarak mimari plan çizildi. Denizden bakıldığında yer üstünde 2 kat görünüyor. Kara bölgesine gelindiğinde 4 kat mevcut. Sahil kısmında amfi tiyatro bulunuyor. Fikirtepe'de, 1500 konuttan oluşan, içinde rezidance, ofis, sosyal tesislerin bulunduğu kentsel dönüşüm projesi yürütülüyoruz. Yatırım bedeli yaklaşık olarak 300 milyon TL civarında. Çanakkale Edremit Körfezi'nde, 17 blok 204 daireden oluşan Küçükkuyu Port projemiz ise 2012 yılında tamamlandı. Bağcılar'da 150 dönümlük alanda, Bağcılar Belediyesi'ne park ve kültür merkezi yapılıyor. Tüm bu projenin 2013 sonunda bitmesi planlanıyor. Nuhoğlu İnşaat, Merter'e İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına 200 dönümlük alana büyük bir park inşa ediyor. 15 milyon TL'lik yatırım bedeli olan parkın içinde bisiklet, koşu parkuru, kafetaryalar, çok amaçlı rekreasyon alanları olmasının dışında ekstrem spor alanları yer alacak. 1100 metrekare alanda Kaykay-Skateboard pisti, 1200 metrekare alanda BMXbisiklet-dağ bisikleti pisti, 2 adet kum badminton sahası, 4 adet plaj futbolu sahası, paten tekerlekli hokey sahası, 2 adet plaj voleybolu sahası, çocuk atletizm oyun alanı (Sürat ve engelli bayrak yarışı, hız merdiveni, virajlı parkurda hız/engel/kısa mesafe yarışı, Formula 1 Koşu yarışı, hassas atma) maket oyuncak alanı, çocuk macera oyun alanı, 4 adet ücretli futbol sahası.
Peki, Nuhoğlu İnşaat yurt dışında hangi projelerle adını duyurdu?
Nuhoğlu İnşaat'ın İstanbul, Ankara, Irak-Bağdat ve Erbil, Libya-Trablus, Kazakistan-Almaata ve Katar'da ofisleri bulunmakta. Bağdat'da Irak Sağlık Bakanlığı'na 38 milyon dolar değerinde bir hastane inşaatı yapılıyor. Libya Trablus'ta bitmek üzere olan bir hastane inşaatı var. Projenin ikinci fazı da var. İki projenin toplam yatırım değeri 50 milyon dolar değerinde. Kazakistan- Almaata'da Commerzbank için alışveriş merkezi yapıldı. 2005-2007 yılları arasında toplu konut projeleri inşa edildi. Almaata'da değeri 100 milyon dolar olan bir proje gerçekleştirildi. Katar'da, sağlık spor kompleksi, eğitim yapılarıyla ilgili ihalelere giriliyor. Şu anda kesinleşmiş bir proje bulunmuyor. Nuhoğlu İnşaat yurtdışındaki projelerde Türkiye'den götürdüğü mühendis, teknik eleman ve kalfalarla çalışıyor.
Ekonomik açıdan değerlendirdiğinizde en karlı proje hangisiydi?
Ticari olarak değerlendirdiğimiz zaman İstanbul Akvaryum'un öne çıktığını söyleyebiliriz. Bu proje büyük bir yatırımla hayata geçirildi, geleceği oldukça parlak. Aslına bakarsanız Nuhoğlu'nun hayata geçirdiği projelerin tümü akıllıca...
Neleri önemsersiniz?
Nuhoğlu İnşaat çevreci, doğaya önem veren, yaptığı yapılarda ahşap, doğaltaş malzemeleri yoğunlukla kullanan bir firma. İnsanlar için ayrıcalıklı mutlu yaşam alanları yaratılıyor. Yapılarında sanata ve sanatçıya da mekanlar inşa ediyor. Aqua Florya AVM'de amfi tiyatro yapıldı. Fikirtepe'de de sanata katkıda bulunmak için bir kültür merkezi yapılacak.
Şirketinizin büyüklüğü hakkında bilgi verir misiniz?
Nuhoğlu İnşaat, Türkiye Müteahhitler Birliği'ne üye ve bu birlikte bulunan 138 inşaat firması arasında yer alıyor. Türkiye'nin ilk 50 inşaat firması arasında bulunan Nuhoğlu İnşaat'ın 2011 cirosu 70 milyon dolar. 2012 cirosu ise yaklaşık 85 milyon dolar olarak gerçekleşecek. 2013 yılı ciro hedefimiz ise 215 milyon dolar. Yaklaşık olarak 2.500 kişiye istihdam sağlıyoruz. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz projelerin yaklaşık bedeli 1 milyar dolar.
Nuhoğlu'nun yönetim anlayışı nasıldır?
Nuhoğlu'nun diğer inşaat şirketlerinden ayrıştığı temel bir özellik var. Biz; yaptığımız işi iyi bilen, kendi alanında uzman olan kişilerle yola çıkarız. Şirket olarak işlerimizle ilgili danışmanlık hizmeti almaya önem veririz. Bu uzmanları da kendi kadromuzdan sayarız. Yani yapıyı; "her işi ben yapayım" mantığıyla güçlendirmek yerine, çözüm ortağı olarak gördüğümüz kişilerle sürdürürüz. Onlar işe patron mantığıyla bakarlar. Çünkü işin mutfağında yetişmişlerdir. Dolayısıyla bazı durumlarda yetkileri sınırsızdır.
Projelerin karar aşamasında nasıl bir işleyiş söz konusu?
Profesyonel olarak çalışan kadrolarımızdan, piyasadaki işlerle alakalı bize sürekli olarak bir akış oluyor. Biz bu akışı değerlendiriyoruz. İşin; alanına, biçimine göre çalışma yapan ekibin ön çalışmalarının sonuçlarını alıyoruz. Stratejik bir yatırım ise; tüm elemanlarımızın birikimlerini de bu sürece katarak, şirketin içinde olduğu karar mekanizmasını çalıştırıyor ve karar alıyoruz. Onların görüşlerine önem veriyoruz... Bunun sonuçları her zaman olumlu oluyor. Çünkü insanlar kendilerinin karar verdiği konularda, işin içinde olmaktan keyif alıyor. "Bu kararın içinde benimde iradem var" noktasını gördükleri zaman çok daha verimli bir çalışma sürecine giriyorlar. Bunu hissettirmek doğru bir anlayış ve mantıktır.
Yeni sektörlere açılma gibi bir planınız var mı?
Üretim ve verimlilik açısından baktığımızda, sizin öngörünüze hitap eden işler hemen hemen paylaşıldı. Şimdi ikinci el piyasalarda yer alabiliyorsunuz. Bizim zamanında enerji sektörüne giriş yapmak için bazı görüşmelerimiz oldu ancak bu sektör artık belli bir doygunluğa ulaştı. 2006 yılı, enerji sektörüne giriş için akıllıca bir süreçti. Gerçi biz hala enerjiyi önemsiyoruz. Çünkü yaptığımız işlerde enerji tüketiyoruz. Akıllıca bir enerji işi karşımıza çıkarsa değerlendirmeyi düşünüyoruz... Bu konuda görüşmelerimiz sürüyor ancak en doğru olan, mutfağını iyi bildiğin işle meşgul olmaktır.
2012'de nasıl bir performans sergilediniz?
2012 büyüdüğümüz ve yatırımlarımızı sürdürdüğümüz bir yıl oldu. Meyvelerini 201 3 yılında alacağız. Taahhüt işlerinde olsun, yatırım işlerinde olsun iyi sonuçlar aldık. Önümüzdeki süreçleri değerlendirdiğimizde yüzde 100 civarında bir büyüme gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Kuruluşumuzdan itibaren her yıl bir önceki yıla göre yükselen ancak istikrarlı büyüme gösteren bir şirketiz.
Sizce aile şirketini yönetmek neden zordur?
Aslında aile şirketi yönetiminin, bir kamu kuruluşu yönetiminden hiçbir farkı yoktur. Diğer şirketlerden farkımız aile eksenli noktalardan gelmemizdir. Ama bu hiçbir zaman şirketimizi babamızın çiftliği gibi yönetme hakkını bize vermez. Bir kamu şirketindeki yaklaşım neyse aynı mantık içerisinde olmalıyız. Şirketin tüm olanaklarını, potansiyelini, sahip olduklarını o şirketin büyüme ekseninde kullanmalıyız. Bunun dışına çıktığımız zaman şirket yapısı zayıflamaya başlar...
İş dünyasının tecrübeli isimlerinden biri olarak KOBİ'lere neler önerirsiniz?
KOBl'lerde gördüğüm en büyük risk, kısa zamanda büyüme mantığı... Yeni gelişen bazı şirketler; süreçleri özümsemeden büyüyüp birden basamağın en uç noktasına fırlatılmış gibi oluyorlar. Halbuki bu çok tehlikeli bir durum... Büyük holdinglerin geçmişlerine baktığınız zaman uzun süreçli bir mücadelenin, emeğin, üretimin ve planlamanın olduğunu göreceksiniz. Üretim, taahhüt ve yatırım eksenli yürüyen firmaların; varolan yapı içerisindeki potansiyeli iyi değerlendirmeleri, bankalar ayağında çok iyi planlama yapmaları, kaldırabilecekleri boyutta yatırım yapmaları gerekir. Çok aceleci olurlarsa duvarın arkasını göremeyecekleri bir süreçle karşılaşırlar ve dönemeyecekleri noktalara gelebilirler.
Sektörde durumlar nasıl?
Türk İnşaat sektörü, 2004 yılından sonra ciddi bir ivme yakalamıştır. Artık Türk inşaat şirketleri, dünyanın öteki ucunda da iş yapan, dünyanın sayılı ülkeleriyle birlikte anılan, Avrupa'nın da önüne geçme özelliğine sahip bir yapıya doğru hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Bana göre hem yatırım hem üretim anlamında Türk inşaat şirketleri, dünyada bir numara olacaktır. Hiçbir ülke söyleyemezsiniz ki Türk inşaat şirketleri orada bir yatırım, bir taahhüt yapmasın... Bu yönüyle baktığınız zaman sevindirici... Tabi bu büyüme çok hızlı olduğu için kendi içinde de bazı sıkıntılar yaratabiliyor. Sağlıklı büyüyen yapılarla ilgili bir sıkıntı görmüyorum. Onlar ülkede de uluslararası arenada da her zaman gelişimlerini sürdürecekler ancak çok hızlı büyüyen sağlıksız yapılar var. Planlama yapmadan, talebi değerlendirmeden yatırım yapan firmalar, şu an sıkıntı yaşıyorlar. Gerçi son dönemde KDV ile ilgili yapılan düzenleme bu yapıları rahatlatacak ve ellerindeki konut stoğunu ettirmelerini sağlayacaktır ancak istikrarlı büyüme sağlanamayacaktır. KDV konusuna girmişken, bu konu bence önümüzdeki süreçte inşaat sektörünün önündeki en büyük sorunlardan bir tanesi olacak. Devletin süreçleri sıkıntıya sokmayacak şekilde organize etmesi beklentilerimizin başında gelmektedir.
Kentsel dönüşüm projesi hakkındaki düşünceleriniz neler?
İstanbul'da yaklaşık 300-400 bin konutluk dönüşüm projesi bulunuyor. Sadece Fikirtepe'de bile 65 bin konutluk yeni bir modern kent aksı oluşuyor. Tüm Türkiye'de 6.5 milyon riskli konut var. Yani kentsel dönüşüm inşaat sektöründeki büyümeyi tetikleyecektir. Nuhoğlu İnşaat olarak biz de Kentsel Dönüşüm Yıkım Projesi'nde 1.500 konutluk Fikirtepe projeleriyle yer alıyoruz.
Son olarak Nuhoğlu İnşaat'ın hedeflerinden bahseder misiniz?
Hedefimiz, Nuhoğlu İnşaat'ı sektörün her alanında bir vizyon çizgisi olacak noktaya getirmektir. En hızlı, en kaliteli, en kısa zamanda proje geliştirebilecek bir şirket olmayı planlıyoruz. Bunların hem proje boyutundaki üretimini, hem de yapım boyutundaki üretimini en hızlı hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bu noktada sadece ülkemizdeki değil dünyadaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Ekiplerimizi sürekli yurt dışına gönderiyoruz. Tecrübelerini projelere aktarmaları konusunda her türlü bilgi ve birikimi paylaşıyoruz. Sadece ulusal değil uluslararası ölçekteki birçok firmayla çalışıyoruz. Bu tarz şirketlerle işbirliğine girerek vizyonumuzu en üst noktaya taşımayı hedefliyoruz. Nuhoğlu İnşaat'ı; inşaatın her alanıyla alakalı bir vizyon çizgisi olan bir şirket haline getirmeyi, çizgi üzeri bir tasarımı olan projeler geliştirmeyi ve uygulamayı planlıyoruz. Bu çizgiyi oluşturduktan sonra sadece taahhüt işi yapan değil aynı zamanda kendi yatırım gücü olan bir yapıya dönüşmeyi istiyoruz. Önümüzdeki süreçte ülke genelinde ve uluslararası areneda hedefimiz Nuhoğlu İnşaat'ı ilk 10 şirket arasına sokabilmek. Bu hedefe de yaklaşmış gibi gözüküyoruz. Bana göre Nuhoğlu yılda ortalama 200-300 milyon dolar ve üzeri yatırım yapan bir yapı noktasını hak ediyor. 500 milyon dolar ve üzeri yatırım ise iyi bir hedeftir diye düşünüyorum.
Tuğba Uprak / Kobi Life
- Etiketler:
- Nuhoğlu İnşaat
- Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu
- İstanbul Akvaryum
- Cebeci Kapalı Olimpik Spor Kompleksi ve Şehir Parkı
- Bursa Hayvanat Bahçesi
- Bayrampaşa Şehir Parkı
- Van 100. Yıl Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi
- Ankara Protokol Yolu Projesi İstanbul eğitim binaları
- Çırpıcı Çayırı Spor parkı
- Karabük
Yorum Yaz